764.
2014/1226
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Vörös Házasítás
akávfával érlelve
Fantasztikusak ezek a napok. Az ünnep, a család, a
rokonok, a barátok az egymás jó kívánságokkal való elhalmozásával, olyan,
mintha kicsit az idő is lelassult volna, mintha egy burkot vontunk volna magunk
köré, amelyen át ilyenkor csak a jó és pozitív dolgok juthatnak át. A szeretet
ünnepe életünk legszebb napja, és a legjobb benne, hogy minden évben elérkezik
és megünnepelhetjük azt. Nincs munka, kiléptünk a megszokott taposómalomból.
Együtt reggelizik a család, majd együtt megyünk szentmisére, aztán közösen
készítjük el az ebédet, vagy éppen valamelyik barátunkhoz, vagy rokonunkhoz
megyünk vendégségbe. Ezúttal idősebbik húgom meghívásának tettünk eleget, de
vittem is magammal bort és pálinkát bőségesen. Este hazaérkezve annyi időm
azért volt, hogy aktuális erre a napra készített italomat elkészítsem. Azért,
persze úgy alakítottam ki a napjaimat, hogy ilyenkor azért ne kelljen
desztillálnom. A Vörös házasítás törkölypárlatomat ezúttal a viszonylag kicsit
magas savtartalma miatt akácfával kezdtem el érlelni. A törkölypárlatok
érdekessége, hogy nemcsak hazánkban készítenek ilyeneket, hanem az Európai Unióban nyolc ország rendelkezik
eredetvédett törkölypárlatokkal. Az Unión belül a törkölypárlatokat 100%-ban
törkölyből, valamint az ezt kiegészítő borseprőből kell erjeszteni, illetve
lehet erjeszteni, tehát más hagyományos párlatokhoz hasonlóan ennek is tilos
bármilyen módon például hozzáadott cukorral megnövelni a kihozatalát. A legtöbb
törkölypárlatot érlelés és színezés nélkül palackozzák ezekben az országokban.
Görögországban Cipúrónak nevezik, Krétán Cikudiának, Olaszországban Grappának,
Franciaországban Marcnak, Portugáliában aguardente
bagaceira-nak, a volt Jugoszlávia utódállamaiban Komovicának, Bulgáriában
Dzsibrovának, Grúziában Csacsának, Cipruson Zivaniának, végül Spanyolországban
Orujonak, Szlovéniában Tropinovecnek nevezik. A házasított
törkölypálinkám, portugieser, merlot, kékfrankos és cabernet fajtaházasítása.
Letisztult, jellegzetes vörös szőlőtörköly íz harmónia, leheletnyi mogyoró
illattal, kellemes szőlőmust utóízzel. Kevesen tudják, hogy a francia
Provence-ben 1520-as években pusztító járványok ellen a pestis-doktorként is
ismert Nostradamus vörösborral gyógyított és fertőtlenített. Ezt figyelembe
véve aperitifként ajánlom, de önmagában is különleges élményt nyújt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése