Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 24., szerda

Merlot Szőlő Érlelt Borpárlat 2014.



762.

2014/1224


AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR


 
  Merlot Szőlő 
  eperfával érlelve
 
 
 
 Sok évtizeden keresztül ez a nap munkanap volt, ma azonban már munkaszüneti nap, igaz egy másik nap le kell dolgozni, de azért ma ezen a napon a legtöbb ember már nyugodtan készülődhetett a karácsonyi teendőkre. A halárusok és a boltok többsége délig, egy óráig azért még nyitva volt, hogy, akinek szüksége van még valamire, amit elfelejtett be tudja szerezni. Éppen ezért én is a munka mellett döntöttem, de csak úgy egy óráig végeztem én is a teendőimet a bérfőzdében. Egy kedves ismerősömtől éppen ekkor kaptam egy jó mázsányi sütőtököt, hogy abból, majd cefrét készíthessek és életem első zöldség párlatát alkossam majd meg belőle. Közben az autómat is lemostam, hogy ünnepekre az is díszbe öltözhessen. A férfiember számára otthon első munka a fenyőfa talpába való beszabása az első, majd mivel böjti napról van szó, a ponty leves elkészítése is a mi feladatunk, míg az asszonyok különböző süteményeket készítenek, mint például a bejgli. A fenyő díszítését is a lányaim végzik el, de a világítás technikát én helyezem fel a fára, amikor az elkészült. Közben persze azért van időm arra, hogy a tegnap bemutatott párlat családunk második tagjának fával történő érlelését is elindítsam. Mit is lehetne elmondani a merlot szőlőfajtáról? Sokat és mégis nagyon keveset, hiszen mindannyian jól ismerjük és szeretjük a belőle készülő borokat. A világ legnagyobb területen ültetett (kb. 260.000ha) és legkedveltebb kék szőlő fajtája számtalan stílusban teljesíti be a fogyasztó álmait. A merlot szeszélyes szőlőfajta, mely jó évjáratokban felejthetetlen bort ad. Személyiségét szokás nőnemben megjeleníteni. Borvidékünkön, pincészetünknél a fajta vezető illatjegye összetéveszthetetlenül a málnára emlékeztet. Ha már az összehasonlításoknál tartunk érdemes megjegyeznünk azt is, hogy a merlot, mint bor, de akár pálinkáról is beszélhetünk nem áll távol a cabernet sauvignontól, de annál lágyabb, viszont bujább is annál, nem annyira szigorú. Abban is hasonlít a cabernet-re, hogy jól érlelhető tölgyfa, vagy pálinka esetében éppen eperfahordóban. Viszont tannin- és savtartalma alacsonyabb, fekete ribizlis íze, pedig kevésbé markáns, inkább szilvás tónusú. Semmiféle frissítő vibrálást nem ad, jól képes megtartani a pálinka struktúráját. Közepes aromamélység, a korty közepe kissé lyukas, miután le szalad visszatérnek ugyan az ízek, de már túl késő mire felismerjük nagyszerűségét már le is nyeltük, újra és újra.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése