762.
2014/1224
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BOR
Merlot Szőlő
eperfával érlelve
Sok évtizeden keresztül ez a nap munkanap volt, ma
azonban már munkaszüneti nap, igaz egy másik nap le kell dolgozni, de azért ma
ezen a napon a legtöbb ember már nyugodtan készülődhetett a karácsonyi
teendőkre. A halárusok és a boltok többsége délig, egy óráig azért még nyitva
volt, hogy, akinek szüksége van még valamire, amit elfelejtett be tudja
szerezni. Éppen ezért én is a munka mellett döntöttem, de csak úgy egy óráig
végeztem én is a teendőimet a bérfőzdében. Egy kedves ismerősömtől éppen ekkor
kaptam egy jó mázsányi sütőtököt, hogy abból, majd cefrét készíthessek és
életem első zöldség párlatát alkossam majd meg belőle. Közben az autómat is lemostam,
hogy ünnepekre az is díszbe öltözhessen. A férfiember számára otthon első munka
a fenyőfa talpába való beszabása az első, majd mivel böjti napról van szó, a
ponty leves elkészítése is a mi feladatunk, míg az asszonyok különböző
süteményeket készítenek, mint például a bejgli. A fenyő díszítését is a lányaim
végzik el, de a világítás technikát én helyezem fel a fára, amikor az
elkészült. Közben persze azért van időm arra, hogy a tegnap bemutatott párlat
családunk második tagjának fával történő érlelését is elindítsam. Mit is lehetne elmondani a merlot szőlőfajtáról?
Sokat és mégis nagyon keveset, hiszen mindannyian jól ismerjük és szeretjük a
belőle készülő borokat. A világ legnagyobb területen ültetett (kb. 260.000ha)
és legkedveltebb kék szőlő fajtája számtalan stílusban teljesíti be a fogyasztó
álmait. A merlot szeszélyes szőlőfajta, mely jó évjáratokban felejthetetlen bort ad.
Személyiségét szokás nőnemben megjeleníteni. Borvidékünkön, pincészetünknél a
fajta vezető illatjegye összetéveszthetetlenül a málnára emlékeztet. Ha már az
összehasonlításoknál tartunk érdemes megjegyeznünk azt is, hogy a merlot, mint
bor, de akár pálinkáról is beszélhetünk nem áll távol a cabernet sauvignontól,
de annál lágyabb, viszont bujább is annál, nem annyira szigorú. Abban is
hasonlít a cabernet-re, hogy jól érlelhető tölgyfa, vagy pálinka esetében éppen
eperfahordóban. Viszont tannin- és savtartalma alacsonyabb, fekete ribizlis íze,
pedig kevésbé markáns, inkább szilvás tónusú. Semmiféle frissítő vibrálást nem
ad, jól képes megtartani a pálinka struktúráját. Közepes aromamélység, a korty
közepe kissé lyukas, miután le szalad visszatérnek ugyan az ízek, de már túl
késő mire felismerjük nagyszerűségét már le is nyeltük, újra és újra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése