Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 23., kedd

Merlot Szőlő Natúr Borpárlat 2014.



761.

2014/1223


AQUAVINICUM

NATÚR

BOR


 
  Merlot Szőlő 
  üvegben érlelve
 
 
 
 Hát ezek az ünnepek előtti napok nem zajlanak túlzottan egyszerűen. Mindenkinek most kellene a pálinkája az ünnepek előtti utolsó pillanatokban, így aztán valósággal megostromolnak a telefonon keresztül. Az igazság viszont az, hogy ha tetszik, hanem nem akarok többet elkészíteni, mint amennyit a filozófiám enged óránként. Lehetne gyorsítani a tüzelést, így több litert el tudnák készíteni, de a mennyiség mindenképpen a minőség rovására menne. Az időjárás viszont valósággal tavaszias, így egy kicsit meghosszabbítom a munkaidőmet. Haza érkezve a család nő tagjai a konyhában sürgölődnek, nekem viszont még ilyenkor is a présházban, és a pincében van teendőm borok és pálinkák előkészítésével. Az új szemüvegem is elkészült végre, de ezt bizony elég lesz megszokni, mert bifokuszális. A gyümölcsök után erre a napra egy borpárlatot tudnák ajánlani. A vörös bor, amely ledesztillálásra került alacsony kénnel rendelkezett, és a tejsavas erjedés sem ment végbe menne, amitől igen markáns savakkal bírt. A szőlő, amelyből a bor készült a Merlot fajta névre hallgat. A világfajták egyike, számos kontinensen elterjedt. A bor történetírói Bordeaux-t tartják szülőhazájának. 1784-ből származik az első olyan leírás, amelyik külön, említésre és jó bor készítésére alkalmas szőlőfajtaként aposztrofálja a merlot-t. Egyike azon kékszőlő fajtáknak, amelyek alapját adják a klasszikus Bordeaux-i cuvée-knek, a három testőr: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot. Termesztési feltételei nem kívánnak túlzott odafigyelést nem olyan érzékeny, mint a pinot noir, megbízható termést ad, és „lágy” savassága miatt sokan kedvelik bársonyosságát és gyümölcsösségét. Az idei évben is kimagasló terméshozammal tudtuk előállítani, igaz cukortartalma igen visszafogott volt. Mély színű, enyhén fűszeres, fekete bogyós gyümölcsökre emlékeztető illata van, melyet egy gazdag, kerek és bársonyos textúra követ. Alacsonyabb alkoholtartalma ellenére nagyon szépen folyt le belőle párlat, amely tökéletesen át is hozta az illat és aroma anyagokat. Sőt olyan selymességgel folyt le, mintha már egy hónapja érlelt párlat lett volna. A nemzetközi szakirodalom természetesen elsősorban vörös húsra épülő fogásokhoz ajánlja, itt azonban széles palettán mozgunk a pikáns mexikói fogásoktól, a nehezebb húsos ragukkal tálalt olasz tésztaételeken át, egészen egy vadpástétomig sok fogás szóba jöhet.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése