750.
2014/1212
AQUAVINICUM
LIKŐR
GYÜMÖLCS
Mézes Szegfűszeges Besztercei Szilva
üvegben érlelve
Elérkezett hát a várva várt péntek, és itt vagyunk
a hétvége kapujában. Az időjárás elfogadható, napsütés, késő őszies idővel.
Persze még a munkanapot végig kell valahogyan gyűrni ahhoz, hogy a délutánt már
a komámék sertésölésén töltsem el. Ezeken a családi összejöveteleken azért
gyorsan előkerülnek a pálinkák és a borok, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor
férfiember miről is beszélgethetne, mint dédelgetett italairól, pálinkáiról.
Azt azért mondanom sem kell, hogy a fő attrakció az nem a mai nap, hanem majd a
holnapi, így aztán most inkább az igyekezett az, amely jellemzi
tevékenységünket. Pár pálinkát azért végig kóstolunk, amelyeket én főztem le a
komámnak. Jókedvűen, de azért kicsit fáradtabban érkezem haza, de ez azért nem
gátol meg abban az elhatározásomban, hogy a napokban bemutatott mézes szilva
párlatomnak ne csak három tagja legyen, hanem készüljön el belőle egy negyedik
is, még pedig a likőr kategóriában. Ilyenkor karácsony előtt kedveltek az ilyen
fűszeres italok, hátha még egy kicsit hűvösebb is lenne, remekül felmelegítené
az emberfiát kívül-belül. Elhatározásomat tett is követte, még pedig azzal az
ötlettel vezérelve, hogy a mézes szilva mellé fő aroma vonalként a szegfűszeget
fogom bevetni, akárcsak a Zsindelyes Pálinkaház egyik likőrénél. Azzal a
különbséggel, hogy nálunk a méz a desztillálás előtt és nem után került a
párlatba. A
szegfűszeget gondolom, nem kell bemutatnom mélyebben senkinek, mert konyha nem
nagyon létezhet nélküle. Ez a picinyke, szögre emlékeztető szárított bimbó a
világ egyik legrégebbi és legnépszerűbb fűszere. Elengedhetetlen eleme a
kompótoknak, kihagyhatatlan a forralt borból, és egy jó almás pite se készülhet
nélküle. A rómaiakkal nagyjából egy időben, a Han-dinasztia idején, már a
kínaiak számára sem volt újdonság a szegfűszeg. A császár elé járuló, vele szót
váltani készülő alattvalók számára előírás volt a szegfűszeg rágcsálása, hogy
friss és üde lehelettel jelenhessenek meg a kihallgatáson, az uralkodó színe
előtt. A frissítő jelleg mellett a szegfűszeg Kínában aratott fényes
karrierjéhez az afrodiziákum léte is hozzájárult. Ez a mézes párlat likőr
ízében hosszantartó, a szegfűszeg által feltüzelt, édeskés íz világú élményt
nyújt. Ajánlani tudom ezt az italt a karácsonyi felkészülések idejére is, de az
új év első hónapjaiban is lehet sikere.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése