749.
2014/1211
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Mézes Besztercei Szilva
üvegben érlelve
Ahogyan azt már az elmúlt két napban beharangoztam,
a mai nap is folytatom ennek a pálinka családnak a bemutatását. Az Aquavinicum
Párlat Rendszerben a harmadik italunk általában mindig az Ágyas változat, és
nem változtattunk ezen a szabályon ezúttal sem. A napok, pedig valóban egyre
sebesebben telnek el a nagy ünnep felé közeledve. Ez az igen összetett italunk,
pedig lehetőséget ad különleges variációk, ízek és aromák felfedezésére,
kialakítására. Napközben gondolatban már a holnapi sertésvágásra hangolódtam
tudva, hogy aztán ott a borok mellett, majd a pálinkának is igen fontos szerep
jut. Ezen az estén azonban még egy fontos lépésre szántam el magam a pálinkám
beágyazása előtt még, pedig arra, hogy új szemüveget csináltatók közel húsz év
után, mert egyre inkább zavar mind közel látásban, mind távollátásban. Az ok ki
is derül gyorsan, a távollátásom javult, viszont a közelre látásom rosszabb
lett, így nem véletlen, hogy jobb látás érdekében új szemüveg kell.
Természetesen a spart is meglátogatjuk egy kis bevásárlás céljából, ahol főként
fűszereket szerzek be, majdani italaim alapanyagául. Haza érkezve aztán
elvégzem ennek az italomnak az ágyazását, amely a hagyományos besztercei
szilvával történik meg. A szilva
mintegy 85% víz, 10 dkg gyümölcs 58 kcal (244 kJ) energiát tartalmaz. Igen gazdag ásványi
anyagokban kálium, vas, magnézium, vitamintartalma azonban nem számottevő, kivéve B2-, és C-vitamin
tartalmát. Szénhidráttartalma 13 g körül van, héjának élelmi rosttartalma jelentős,
különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos élelmi rost- és
gyümölcscukor-tartalma. Magas az aszalt szilva inulin tartalma is mely
prebiotikumként táplálja a hasznos probiotikus
bélbaktériumokat, ezáltal olyan környezetet teremt a bélben, mely segíti
például a kálcium felszívódását. A növényi antioxidánsok közül
antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz
jelentősebb mennyiségben. Antioxidáns fenoljai semlegesítik a szabadgyököket, ezáltal
védik a sejtfalat. Kiváló az étrendi hatása: a reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss
szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a
székrekedésnek. Az aszalt szilva fontos szerepet tölthet be a csontrendszer
védelmében,
mivel a vízveszteség miatt ásványi anyag tartalma bekoncentrálódik, így
jelentősebb réz és bór tartalma segít a csontritkulás megelőzésében.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése