Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 16., kedd

Mézes Besztercei Szilva Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



749.

2014/1211


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Besztercei Szilva 
  üvegben érlelve
 
 
 
 Ahogyan azt már az elmúlt két napban beharangoztam, a mai nap is folytatom ennek a pálinka családnak a bemutatását. Az Aquavinicum Párlat Rendszerben a harmadik italunk általában mindig az Ágyas változat, és nem változtattunk ezen a szabályon ezúttal sem. A napok, pedig valóban egyre sebesebben telnek el a nagy ünnep felé közeledve. Ez az igen összetett italunk, pedig lehetőséget ad különleges variációk, ízek és aromák felfedezésére, kialakítására. Napközben gondolatban már a holnapi sertésvágásra hangolódtam tudva, hogy aztán ott a borok mellett, majd a pálinkának is igen fontos szerep jut. Ezen az estén azonban még egy fontos lépésre szántam el magam a pálinkám beágyazása előtt még, pedig arra, hogy új szemüveget csináltatók közel húsz év után, mert egyre inkább zavar mind közel látásban, mind távollátásban. Az ok ki is derül gyorsan, a távollátásom javult, viszont a közelre látásom rosszabb lett, így nem véletlen, hogy jobb látás érdekében új szemüveg kell. Természetesen a spart is meglátogatjuk egy kis bevásárlás céljából, ahol főként fűszereket szerzek be, majdani italaim alapanyagául. Haza érkezve aztán elvégzem ennek az italomnak az ágyazását, amely a hagyományos besztercei szilvával történik meg. A szilva mintegy 85% víz, 10 dkg gyümölcs 58 kcal (244 kJ) energiát tartalmaz. Igen gazdag ásványi anyagokban kálium, vas, magnézium, vitamintartalma azonban nem számottevő, kivéve B2-, és C-vitamin tartalmát. Szénhidráttartalma 13 g körül van, héjának élelmi rosttartalma jelentős, különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos élelmi rost- és gyümölcscukor-tartalma. Magas az aszalt szilva inulin tartalma is mely prebiotikumként   táplálja  a  hasznos probiotikus bélbaktériumokat, ezáltal olyan környezetet teremt a bélben, mely segíti például a kálcium felszívódását. A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Antioxidáns fenoljai semlegesítik a szabadgyököket, ezáltal védik a sejtfalat. Kiváló az étrendi hatása: a reggel, éhgyomorra elfogyasztott friss szilva vagy vízben áztatott aszalt szilva a legjobb ellenszere a székrekedésnek. Az aszalt szilva fontos szerepet tölthet be a csontrendszer védelmében, mivel a vízveszteség  miatt ásványi anyag tartalma bekoncentrálódik, így jelentősebb réz és bór tartalma segít  a csontritkulás megelőzésében.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése