747.
2014/1209
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Mézes Besztercei Szilva
üvegben érlelve
Azok után, hogy néhány napon keresztül csak olyan
italokat mutattam be, amelyekből nem egy egész italcsalád került elkészítésre,
hanem csupán szólóban egy-egy ital, most ismét egy italcsaládot fogok
bemutatni, amely az Aquavinicum Párlat Rendszer mindhárom kategóriájában jegyez
italt. Arról, is emlékezetes ez a cefre, hogy tulajdonképpen nem én
készítettem, csupán elvi segítséget nyújtottam az ital alapanyagának korrekt
elkészítésében. Különlegességét továbbá az is adja, hogy valójában három
alapanyagból összerakott cefréről volt szó. Az első alkotó eleme a klasszikus
Besztercei szilva, amely tulajdonképpen meghatározója is az ital illat, és
zamatgerincének. A második alkotója a mennyiségben közel azonos Viaszszilva,
amely ennek ellenére a háttérben marad alacsonyabb alkoholtartalma
következtében. A harmadik, egyben legkisebb alkotója a cefrének a méz. Igaz,
hogy ennek az alkotónak köszönhetően immár nem is beszélhetünk klasszikus
pálinkáról, csupán párlatról, mert a benne a gyümölccsel együtt erjedő vegyes
méz, illetve némi propolisz szereplése ezt már törvényileg nem engedi.
Valójában úgy-e bár a méz is növényi, és magyar növényi anyagokból áll, de
mindenféleképpen közvetett módon kerül érintkezésbe a gyümölccsel. Bármilyen
kis mennyiségben is szerepel a méz a cefrében igen erős, erőteljes hatással
volt mind az erjedésre, mind, pedig magára az alkoholképződésre. A barátommal
közösen készített cefre, közösen történő lefőzéssel záródott, amely során
bizony már az alszesz leszedése folyamán is látható volt a méz és a szilva
közös, jótékony hatása a mennyiségre. Igazából sosem voltam, és nem is vagyok a
mennyiségnek a híve, de még így is meglepett az alszesz mennyisége. A kisüsti
technológia második szakaszában a finomítás során is ez a fő jellemzője maradt
italunknak. Bőséggel osztozhattunk rajta mind a ketten, mert lett belőle bőven.
Ami azonban a lecsorgó italunknak az illat és aroma anyagait ilyen frissen
jellemezte, az egyértelműen továbbra is a méz maradt. Nem mindenki ismerné fel
ennek illatát, és zamatát benne, de aki egyszer már tudatosan kóstolt ilyet, az
többé nem felejti el. Bizony a szilva kicsit háttérbe szorul még akkor is, ha a
besztercei jellegzetes aromái elég közel állnak a mézpárlat illat és aroma
anyagaihoz. Ezen italunkat főleg méhészeknek ajánlom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése