Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 15., hétfő

Mézes Besztercei Szilva Érlelt Gyümölcs Párlat 2014.



748.

2014/1210


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS


 
  Mézes Besztercei Szilva 
  szilvafával érlelve
 
 
 
 Azért, ahogy az ünnepek felé közeledünk a napok egyre nagyobb sebességgel száguldanak, peregnek lefelé a naptárban. A nappalok egyre inkább rövidülnek szinte már reggel sötétben indulok, a pálinkafőzdébe és sötétben is érkezem haza onnan a délután folyamán. Nem is igazán tud már az ember otthon hozzátenni a dolgaihoz, mert szinte, rögtön azaz érzése, hogy be kell húzódnia a szobába. Azért annyi időm van ezen a délutánon, hogy a gyümölcsösömbe lemenve szilva ágat szerezzek, hogy azt meghántolva, megtisztítva, feldarabolva a párlatba helyezzem érlelés céljából. A választásom nyilvánvaló hiszen, mint azt már tegnap elmondtam erő teljesen érződik a méz, a propolisz aromája a párlaton, így inkább a szilvás vonalat erősítendő annak a fájával végeztem el az érlelést. Néhány gondolat erejéig azért itt kitérnék arra, hogy mi is az a propolisz, hogy ha esetleg valaki nem tudná, bár ez is legalább annyira közismert, mint maga a pálinka. Szószerinti fordításban a Pro-polisz nem mást jelent, mint elő-várost. A propolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, a kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez a méhek propoliszt használnak. A propoliszt a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át. A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi: a propoliszt nagyobb mennyiségben termelő családoknál rendszeresen tapasztaljuk, hogy jobban elkerülik a különböző méhbetegségeket: mindig népesebbek. A propolisznak magas antioxidáns tartalma van: természetes antibiotikumként működő (!), és erősen hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, némi B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok. Tehát a kaptáron kívül is sokoldalú segítséget jelenthet - hasznosíthatjuk az emberi szervezet számára. A propolisz legnagyobb szerepe a betegségek megelőzésében van. Hazánk területén az egyik leghatékonyabb, természetes antibiotikumként működő kincsünk. Arisztotelész „a fák könnyének” nevezte, s használta a gyógyászatban.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése