741.
2014/1203
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Kékoportó Szőlő
üvegben érlelve
Ezúttal azzal kezdeném ennek az ital családomnak a
bemutatását, hogy amióta pálinkákat készítek, vagyis 4-5 éve ebből a fajta
szőlőből minden évben elkészítem szinte már hagyományszerűen a
törkölypálinkámat. Ráadásul még azt sem mondhatom, hogy évről-évre elkészített
italaimmal végig nyertem volna az ország pálinkaversenyeit, vagyis az elért
sikerek miatt készítem ezt el újra és újra. Nálunk azért ez egy kicsit fordítva
működik, ugyanis sokkal inkább addig erőltetem a dolgokat, míg nem sikerül vele
komolyabb eredményt felmutatni. Persze lehetne analitikákat felállítani, hogy
vajon melyik része az az italkészítésnek, ahol hibát követünk el és ezzel a
sikertelenség lesz ennél a fajtánál az eredmény. Én általában ilyenkor a
végéről indulok el visszafelé, ha az okok feltárását szeretném elérni. A
ledesztillált párlat ugyanazon az alkoholfokon, ugyan azon módszerrel kerül
érlelésre, tárolásra. A desztillálást mindig ugyanazon az üstön végzem el. A
törköly cefrét általában egy-két hónapig tárolom, de a tárolás technológiája
mindig ugyanaz, mint a többi szőlő törköly esetében. A szüret megválasztásának
időpontja már nem éppen a legideálisabb. A szőlő, amelyről a cefre készül
általában ugyanaz. Az első biztos hiba itt szokott felmerülni, hiszen az
ültetvény igencsak túl terhelt, így igazán sikeres bort sem sikerült még belőle
elkészítenem. Sajnos addig, míg Villányban ez a fajta szőlő a csúcson jár,
addig a mi borvidékünkön nem igazán sikeres sem ízre, sem illatra, sem
karakterre. Egyszerűen csupán tömeg bor készíthető belőle. Érdekes, hogy
Villány és Báta éghajlata nem sokban tér el egymástól, de viszont a talaj az
már annál inkább eltérő, ami valószínűleg az eltérő minőséget is eredményezi. savtartalma jóval az átlagos alatt van, más
borokhoz viszonyítva szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható. Jellegzetes
illatában kevés fokhagyma és animalitás rendszeresen megtalálható, ez jó
esetben a termőhelynek, rosszabb esetben a pincetechnikának tudható be.
Alacsony savtartalma miatt is kedvelt fajta, valójában a mindennapok bora. Idén
a sok esőnek köszönhetően igen nehezen megőrizhető kultúra volt, a
gombabetegségek egész évben ostromolták. Nagyon alacsony cukor tartalom
jellemezte, és a sok esőtől felduzzadt bogyók a törköly minőségére is rányomták
a bélyegét, de azért mindig reménykedek benne, hogy idén talán kicsit
sikeresebb leszek vele, mint máskor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése