Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 11., csütörtök

Húsvéti Rozmaring Alma Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



744.

2014/1206


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS


 
  Húsvéti Rozmaring Alma
  almafával érlelve
 
 
 
 Ismét elérkezett egy hétvége, amely szerencsére nem sertésöléssel zajlik le, mint az ilyenkor télen szokás. Igaz, hogy az időjárás még nem éppen a télinek megfelelő, de azért ezt egy kicsit talán nem is bánjuk. Különösebb vendégség, vagy rendezvény sincsen, bár volna egy-két hely, ahová mehetnénk, de mi inkább ezúttal itthon maradunk. Én természetesen elfoglalom a helyem a pincészetemben, és ott tevékenykedem. Ezúttal nem egy új párlat elkészítésének álltam neki, hanem egy régebbi alma pálinka maradékát ágyaztam be, még pedig a saját fájával. Ennek a párlatnak a többi részét éppen a tegnap bemutatott német likőrnek, az alapanyagának használtam fel. Ez a nap azonban a pálinkások számára igazi ünnepnap, hiszen Myrai Szent Miklós püspök napja van. Megszámlálhatatlan történet és legenda él a Mikulásról, azt azonban kevesebben tudják, hogy Szent Miklós püspök nemcsak a gyermekek-, hanem a kereskedők, a gyógyszerészek, a tengerészek, az illatszerészék és nem utolsó sorban a pálinkafőzők védőszentje is. Annak idején a különböző mesterségbeliek védőszentet választottak maguknak, így a pálinkafőzők választása Szent Miklósra esett. Természetesen gyümölcspárlatot máshol is készítenek a világban, de méltán állíthatjuk, hogy – a Kárpát-medencében, őseink nemesítési technikájának köszönhetően – a magyar pálinka a világon egyedülálló. A jó pálinka kizárólag optimális érettségű gyümölcsből készülhet, ugyanakkor lényeges, hogy a pálinkakészítés alapszabályait betartsák. A rossz alapanyagból készül pálinka a „kerítésszaggató" megnevezést kapta. Leggyakoribb népi elnevezései: majomtej, nyakolaj, boszorkányfing, szilvórium, fütyülős, anyatej és a papramorgó. Az 1900-as évektől kezdődően a szegények kávéjának is nevezik. Érzékszervekre gyakorolt hatása nemcsak bódító, jóval több, mint mámorító. A pálinkatársadalom egyetért azzal, hogy a pálinka sok mindet adott a magyar népnek. Nemcsak egy termékről van szó, hanem egy sokrétegű hagyományról és kulturális ajándékról. A pálinkázás, pedig egy olyan „szertartásforma", mit érdemes ápolni. Ezért méltán büszkélkedhetünk azzal, hogy a pálinka több mint hungarikum, a világ legkorszerűbb itala, gyógyító itóka, búfelejtő, magyaros nedű és az itókák folyékony királynője.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése