744.
2014/1206
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Húsvéti Rozmaring Alma
almafával érlelve
Ismét elérkezett egy hétvége, amely szerencsére nem
sertésöléssel zajlik le, mint az ilyenkor télen szokás. Igaz, hogy az időjárás
még nem éppen a télinek megfelelő, de azért ezt egy kicsit talán nem is bánjuk.
Különösebb vendégség, vagy rendezvény sincsen, bár volna egy-két hely, ahová
mehetnénk, de mi inkább ezúttal itthon maradunk. Én természetesen elfoglalom a
helyem a pincészetemben, és ott tevékenykedem. Ezúttal nem egy új párlat
elkészítésének álltam neki, hanem egy régebbi alma pálinka maradékát ágyaztam
be, még pedig a saját fájával. Ennek a párlatnak a többi részét éppen a tegnap
bemutatott német likőrnek, az alapanyagának használtam fel. Ez a nap azonban a
pálinkások számára igazi ünnepnap, hiszen Myrai Szent Miklós püspök napja van. Megszámlálhatatlan történet és legenda él a
Mikulásról, azt azonban kevesebben tudják, hogy Szent Miklós püspök nemcsak a
gyermekek-, hanem a kereskedők, a gyógyszerészek, a tengerészek, az
illatszerészék és nem utolsó sorban a pálinkafőzők védőszentje is. Annak idején a különböző mesterségbeliek védőszentet
választottak maguknak, így a pálinkafőzők választása Szent Miklósra esett.
Természetesen gyümölcspárlatot máshol is készítenek a világban, de méltán
állíthatjuk, hogy – a Kárpát-medencében, őseink nemesítési technikájának
köszönhetően – a magyar pálinka a világon egyedülálló. A jó pálinka kizárólag
optimális érettségű gyümölcsből készülhet, ugyanakkor lényeges, hogy a
pálinkakészítés alapszabályait betartsák. A rossz alapanyagból készül pálinka a
„kerítésszaggató" megnevezést kapta. Leggyakoribb népi elnevezései:
majomtej, nyakolaj, boszorkányfing, szilvórium, fütyülős, anyatej és a
papramorgó. Az 1900-as évektől kezdődően a szegények kávéjának is nevezik.
Érzékszervekre gyakorolt hatása nemcsak bódító, jóval több, mint mámorító. A
pálinkatársadalom egyetért azzal, hogy a pálinka sok mindet adott a magyar
népnek. Nemcsak egy termékről van szó, hanem egy sokrétegű hagyományról és
kulturális ajándékról. A pálinkázás, pedig egy olyan „szertartásforma",
mit érdemes ápolni. Ezért méltán büszkélkedhetünk azzal, hogy a pálinka több
mint hungarikum, a világ legkorszerűbb itala, gyógyító itóka, búfelejtő,
magyaros nedű és az itókák folyékony királynője.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése