742.
2014/1204
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Kékoportó Szőlő
eperfával érlelve
Ezen a napon a Kékoportó Szőlő Törkölypálinka
család második tagjának a fahordós érlelésűnek a bemutatását kell közreadnom.
De már az elején elég nagy nehézségbe ütköztem. Ritka, de nem egyedi esett,
hogy immár erre a napra ez a negyedik italom, amelyet elkészítettem, így aztán
védőszentet nem is volt olyan könnyű találnom ehhez az italomhoz, de aztán egy
ferences boldog személyében mégis csak sikerült égi pártfogót találnom hozzá.
Ez a nap egyébként azért is kedves számomra, hiszen kisebbik lányom neve napja
is erre esik. Szerencsére magával az itallal nem volt különösebb gondom, hiszen
már készen állt csak a megfelelő faanyagot kellett belehelyeznem, hogy az
együtt érlelődés meginduljon. A leghatásosabb faanyagot, az eperfát
választottam, remélve, hogy az tud némi pluszt adni, majd három hónap alatt az
italomnak, de nemcsak színében, hanem beltartalmában is. A kékoportó egyébként államilag elismert (1956)
vörösborszőlő-fajta. Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, inkább meleg
fekvésbe való, téltűrése közepes, gombás megbetegedésekre, rothadásra érzékeny,
viszonylag szárazságtűrő, kevés zöldmunkát igényel. Bora lágy karakterű,
jellegzetes zamatú, színanyagban közepesen gazdag (gyenge évjáratokban szegény)
minőségi vörösbor. Fürtje vállas, tömött, középnagy, átlagtömege 160 g.
A bogyó gömbölyű, középnagy, átlagtömege 2,2 g, pontozott, hamvas, kék. Húsa
puha, leves, olvadó. Íze közömbös. Héja vékony, olvadó. Sajnos, mint már írtam
is az idei év bizony a gyenge évekhez sorolható. A leszedett kékoportó szőlő
mustja alig érte el a 12 mustfokot, amely szőlőpálinkának még elment volna, de
bornak bizony elég harmatos volt. Ebből az alapanyagból meg sem próbáltam
vörösbort készíteni, helyette inkább rozét készítettem, így azonban a törkölyt
nyilvánvalóan külön kellett kierjesztenem, ami elég sikeresnek bizonyult, de
alaposan fel kellett savaznom, ahhoz, hogy megfelelő ph-n történjen az erjedés.
A jövő évi adózási változások következtében a törkölyök lefőzése komoly
veszélybe kerülhet, hiszen azért a gyümölcsök értékesebbek a szőlőtörkölyénél,
és kedveltebbek a fogyasztásban is. Ennek ellenére, én úgy vélem, hogy a jó
törkölypálinkák felveszik a versenyt bármelyik gyümölcsből készült párlattal,
pálinkával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése