743.
2014/1205
AQUAVINICUM
FŰSZERES
LIKŐR
Gyógynövényes Alma
üvegben érlelve
Általában minden pálinka családunknak három tagja
van, ahogyan ezt már megszokhatták, de vannak bizonyos esetek, amikor még sem
így van csak azért, hogy a szabályt erősítsük. Valójában azonban ezt a
törkölypálinkát, amelyet eddig bemutattam nem kívántam beágyazni aszalvánnyal,
így ezt a változatot, amely most kellene, hogy bemutatásra kerüljön, elmarad.
Helyette egy sokkal izgalmasabb, sokkal egyedibb ital elkészítésébe vágtam
bele, amelynek alapja azonban nem törkölypálinka, hanem egy gyümölcs, még pedig
az alma pálinka. Az ágyazás, pedig ebben az esetben nem gyümölcs, nem is valami
különleges fa, hanem fűszernövények káprázatos keveréke. Az ital, amelyet
elkészítettem egy német fűszeres likőr apropójából készítettem el, de nem
ragaszkodtam mereven a német receptben megtalálható fűszerekhez, sem azok
arányaihoz. A németek Krauterlikőrnek nevezik a sajátjukat, ami tulajdonképpen
gyógylikőrt jelent. A Krauter
márka terápiás termékeket jelent, amelyek értékelve vannak a hatásuk, aromájuk
és hasznosságuk miatt. A Krauter a tradíció betartását jelenti, az ősi receptek
felelevenítésével, amelyeket a Krauter modern technológiával ötvöz. De a Krauter
tiszteletet jelent a természet és annak csodái iránt, így ami Krauter az
minőség. Az általam elkészített ital fő íz világát a kamilla, és a muskátli
levél az, amely meghatározza. Természetesen ezen felül még más növények és
fűszerek is találhatóak benne, de nem nagyon bonyolult mennyiségben. Rozmaring,
kakukkfű, valamint a menta is meghatározó szerepet alkot az ital harmóniájának
kialakításában. Nem feledkezhetünk meg azonban a benne található köményről sem.
Természetesen, mint a likőrök többségénél itt is alkalmaztam nádcukrot, amelyet
gondosan felolvasztottam, majd lehűtöttem, és úgy adagoltam hozzá az
almapálinkához. Egyenlőre minimális mennyiségű víz került hozzáadagolásra, de a
fogyasztás előtti palackozáskor természetesen a 36%-os alkoholtartalom
beállítása lesz, majd a cél. A fűszereket és gyógynövényeket 3-4 napig szárazon
is összekevertem és aromazáró fóliában tároltam mielőtt a pálinkába
belehelyeztem. Ígéretes illat, és aromaanyagok vegyültek össze már a pár nap
alatt is, aztán remélve, hogy az alkoholos erjedés következtében ezek tovább
fognak finomodni, mélyülni, és ez által egy a kertészeti munkások számára
kiváló keserűlikőr válik belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése