740.
2014/1202
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Mariska Őszibarack
üvegben érlelve
Hát sajnos az időjárás erre a napra sem hozott
pozitív változást, tehát ettől nem tudtunk egy kis feldobódást szerezni. A
tegnap délutáni rendhagyó sertésölés is alaposan rányomta bélyegét a másnapra,
hiszen ilyenkor azért kicsit jobban kifárad az ember, mint egy sima hétköznapi
munkanapon, amely már a megszokott, begyakorolt munkavégzést hajtja végre.
Cefrék főzése, finomítása mellett arra is volt időm, hogy kicsit a nem régen
ajándékba kapott régi üvegballonjaimat tisztogassam, amelyekbe, majd a
finomabbnál-finomabb párlataimat helyezem el. Munkaidő után hazaérkezve
természetesen azonnal a présházamba, a pincéimbe, a feldolgozó csarnokomba
megyek, ahol folytatom az aktuális italomnak a harmadik tagját elkészíteni,
amely az őszibarack ágyas ital. Az utóbbi időben igen fel kapottak lettek az
ágyas italok, főként, úgy hogy egy kis aszalványt is adunk hozzá csemegének. Az
biztos, hogy ettől az italunk színessé, kissé édesebb hangulatúbbá válik. Arról
azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy bár a külcsín látványosabb,
kézzel foghatóbb, mégis a beltartalom az, ami miatt én inkább előtérbe
helyezném. Az
őszibarack 100 grammja - némely fajtájának pont ekkora a gyümölcse - mintegy
0,7 g fehérjét, 0,1 g zsírt és 9 g szénhidrátot tartalmaz. 100 g gyümölcshús
mintegy 40 kalóriával gazdagítja szervezetünket, tehát nem hizlaló étel. Nagy
része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező
cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest
egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack
frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti;
csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok
C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga
húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill
színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert
rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a
székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a
koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el. Nálam ezek azok az érvek,
amelyek miatt szeretem az ágyas párlatokat, hiszen ilyenkor a hidegérleléssel
minden anyag beleoldódik az italba, és azt elfogyasztva biztos, hogy
szervezetünkbe is bejut.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése