739.
2014/1201
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Mariska Őszibarack
barackfával érlelve
Pocsék időjárásra ébredtünk, ködös, esős, szeles és
hideg, szinte felsorolni sem tudom azokat a kedvezőtlen jelzőket, amelyekkel
jellemezni lehetne, így aztán nem túlságosan boldogan indul a hetünk. Némi
vigaszt talán azaz egyetlen dolog jelenthetett, hogy bár lementem dolgozni a
főzdébe, de délben ott is hagytam a pálinkafőzést és helyette sógoroméknál
sertésölésen vettem részt, azzal az árnyalatnyi különbséggel, hogy az ölés
kimaradt a munkából, mert félbehasítva érkezett a friss árú és nekünk csak fel
kellett dolgoznunk. Itt az én feladatom általában az abafőzés, valamint a zsírsütés
szokott lenni, hiszen mihez is értene egy pálinkafőző mester legjobban, mint
ezekhez. Szerencsére odahaza komolyabb dolgom nem volt a pincészetemben, csak
az őszibarack párlatom második verziójának az érleltnek az elkészítése, amely
ezúttal barackfa ággal lett beágyazva az érleléshez. A fajtaválaszték szinte átláthatatlan, mintegy 500
őszibarack és 300 nektarinfajtát termesztenek világszerte. Minél később érő, és
minél nagyobb szemű, általában annál ízesebb a gyümölcs, s annál valószínűbb,
hogy magvaváló. Minden időszakban érdemes viszont odafigyelnünk arra, hogy az
éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak, valamint tápanyag- és
vitamintartalmuk is akkor a legértékesebb, ha nem féléretten csomagolták őket
szállításra. Óvakodjunk a zöldes héjú gömböktől. Az alapszín legyen
egészségesen érett sárgás-rózsaszínes. Az őszibarackfák 20-25 évig teremnek
jól, így a gyümölcsösöket viszonylag gyakran telepítik újra, ennek, pedig az a
következménye, hogy nagyjából ennyi időnként újabb és újabb fajták élik
virágkorukat. Ezek között sárga és fehérhúsú, maghoz kötött és magvaváló fajták
egyaránt megtalálhatók. A fajtaváltozatok között megkülönböztethetők a
hagyományos omlós belű és molyhos héjú, azaz "szőrös" barackok, az
ipari felhasználásra, befőzésre alkalmas, rugalmas húsú barackok és a fedőszőr
nélküli "kopasz" barackok vagy nektarinok. Nem csak édességek
készítésére alkalmas. A vékony barackszeletek jól illenek fűszeres sajttal
készült szendvicsekre. Paradicsomos zöldsalátákba vagy hagymás krumplisalátába
is tehetünk vékony barackcsíkokat. Sült szárnyashúsok mellé, pedig
barackhúsból, kakukkfűvel, kevés fehérborral és balzsamecettel készített
mártást adhatunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése