Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. december 2., kedd

Mariska Őszibarack Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



739.

2014/1201


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS


 
  Mariska Őszibarack
  barackfával érlelve
 
 
 
 Pocsék időjárásra ébredtünk, ködös, esős, szeles és hideg, szinte felsorolni sem tudom azokat a kedvezőtlen jelzőket, amelyekkel jellemezni lehetne, így aztán nem túlságosan boldogan indul a hetünk. Némi vigaszt talán azaz egyetlen dolog jelenthetett, hogy bár lementem dolgozni a főzdébe, de délben ott is hagytam a pálinkafőzést és helyette sógoroméknál sertésölésen vettem részt, azzal az árnyalatnyi különbséggel, hogy az ölés kimaradt a munkából, mert félbehasítva érkezett a friss árú és nekünk csak fel kellett dolgoznunk. Itt az én feladatom általában az abafőzés, valamint a zsírsütés szokott lenni, hiszen mihez is értene egy pálinkafőző mester legjobban, mint ezekhez. Szerencsére odahaza komolyabb dolgom nem volt a pincészetemben, csak az őszibarack párlatom második verziójának az érleltnek az elkészítése, amely ezúttal barackfa ággal lett beágyazva az érleléshez. A fajtaválaszték szinte átláthatatlan, mintegy 500 őszibarack és 300 nektarinfajtát termesztenek világszerte. Minél később érő, és minél nagyobb szemű, általában annál ízesebb a gyümölcs, s annál valószínűbb, hogy magvaváló. Minden időszakban érdemes viszont odafigyelnünk arra, hogy az éretten szedett gyümölcsök a legfinomabbak, valamint tápanyag- és vitamintartalmuk is akkor a legértékesebb, ha nem féléretten csomagolták őket szállításra. Óvakodjunk a zöldes héjú gömböktől. Az alapszín legyen egészségesen érett sárgás-rózsaszínes. Az őszibarackfák 20-25 évig teremnek jól, így a gyümölcsösöket viszonylag gyakran telepítik újra, ennek, pedig az a következménye, hogy nagyjából ennyi időnként újabb és újabb fajták élik virágkorukat. Ezek között sárga és fehérhúsú, maghoz kötött és magvaváló fajták egyaránt megtalálhatók. A fajtaváltozatok között megkülönböztethetők a hagyományos omlós belű és molyhos héjú, azaz "szőrös" barackok, az ipari felhasználásra, befőzésre alkalmas, rugalmas húsú barackok és a fedőszőr nélküli "kopasz" barackok vagy nektarinok. Nem csak édességek készítésére alkalmas. A vékony barackszeletek jól illenek fűszeres sajttal készült szendvicsekre. Paradicsomos zöldsalátákba vagy hagymás krumplisalátába is tehetünk vékony barackcsíkokat. Sült szárnyashúsok mellé, pedig barackhúsból, kakukkfűvel, kevés fehérborral és balzsamecettel készített mártást adhatunk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése