706.
2014/1029
AQUAVINICUM
ÁGYAS
BOR
Királyleányka Szőlő
üvegben érlelve
Kellemes őszi napokra virradunk, az élet alapvetően
emberi bonyodalmak nélkül szinte csodálatosnak is mondható volna, csak hát itt
van az emberi tényező, amely nem csak évezredekkel ezelőtt, hanem most is
megbonyolítja, megnehezíti mindennapjainkat. Demokratikus módon választunk
elöljárókat magunk fölé, akik alig, hogy hatalomba kerülnek, megfeledkeznek a
demokráciáról, és rögtön uralkodni akarnak felettünk. Ezzel szemben a természet
ennél sokkal egyszerűbb és kiszámíthatóbb, még szeszélyességében is. Ha sokat
esik, árvíz vonul le a Dunán, ha sokat süt a nap, aszály szárítja ki a földet,
de mindezek nem tartanak tovább, mint ameddig éppen kell, aztán megváltozik. A
szél fúj, a köd alá száll, de a nap rövidesen újra felragyog felettünk. A
gyümölcsök beérnek, leszedjük őket, feldolgozzuk, elfogyasztjuk, majd minden
kezdődik, előröl. Megadóztathatják, megnehezíthetik a parasztember életét, de a
parasztember a természet része, mindig helyreállítja a rendet, a mérleg
nyelvét. El is érkeztem ezzel a kis okfejtéssel Párlat rendszerünk harmadik
tagjához, az Ágyas Kategóriához. A napokban bemutatott borpárlat szintén
ágyazásra került, saját magunk által aszalt szőlőszemekkel. Borpárlat esetében
szintén jótékony hatással lehetünk annak fejlődésére. Ez főként akkor igaz,
amikor annak kicsit magasabb a kéntartalma, és szeretnénk italunkat hamarabb
fogyaszthatóvá tenni. Az elmúlt két napban sokat írtam, beszéltem a szőlőről, a
borról, és annak párlatáról most befejezésül kicsit beszéljünk arról, hogy mi
mellé, milyen alkalomból is fogyasszuk ezt az italt. A Királyleányka kiválóan érvényesül könnyű, friss,
nyers zöldsalátával, vagy csirkesalátával. Előételekhez is ideális, nem foghat
ki rajta például egy lazac tatár kapribogyóval, és aranybarnára pirított toast
kenyérrel. Sajtokhoz is méltó társ lehet, amennyiben figyelembe vesszük a
borászati technológiát és az érlelést. Egy több éves, hosszú érlelésű tételhez
már bátran választható fehérpenészes sajt, sőt egy rózsaszínűre érlelt francia
sajtfalatka is, akár kékszőlő kíséretében. Mindemellett remek halbor, a tenger
gyümölcseivel is megtalálja a közös hangot, de a szárnyasokat is kedveli – ez
utóbbiakat inkább natúrabb formájukban. Érdemes akár rafináltan fűszerezett
zöldséges ételekhez is kipróbálni. Azt hiszem ezekkel sikerült mindenki
figyelmét felkeltenem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése