703.
2014/1026
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Kadarka Szőlő
üvegben érlelve
A nehéz pörkölt, a sok pálinka és bor után bizony a
másnap mindig kicsit körülményesen indul. Ez alkalommal azonban segített a
regenerálódásban az, hogy az óra visszahajtása éppen erre a hajnalra esett, így
egy órával tovább pihenhettem. Aztán persze készülődni kellett a minden
vasárnap esedékes szentmisére, amely ezúttal a Szent Mihály templomban zajlott.
Ennyi idő elég is volt ahhoz, hogy friss erőre kapva neki álljak a Kadarka
Szőlő pálinka családunk harmadik tagjának elkészítésének. Nagy erőfeszítést
persze nem kellett tennem, hiszen a már kész italba, a már kész aszalványokat
kellett csak belehelyeznem, és az időre bízni, hogy elkészüljön belőle a finom
ágyas párlat. Az mindenképpen figyelemre méltó tendencia, hogy az ágyas italok
sokkal inkább felkeltik a szakértő közönség érdeklődését. Befejezésül azért még
néhány magvas gondolatot, és ismeretet érdemes megjegyezni erről a szőlő
fajtájáról. A kadarka valószínűleg azonos az albán kalmet
(és a bolgár gamza meg a román negru moale) nevű fajtával, melyet Shkodrában
találhatni leginkább, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy a magyar elnevezés
erre az albán helynévre vezethető vissza. Az bizonyos ugyanis, hogy a kadart a
Balkánról hozták magukkal Magyarországra a török sodorta rácok-vlachok-cincár
románok, egy időben ez a fajta alkotta a kék ültetvény kétharmadát hazánkban. Tompa Imre a Kadarkaságok című írásában a következőket veti
papírra: „Az emberiség több
szempontból is kétfelé osztható. Nők, férfiak; hülyék, rendesek; ortológok
versus neológok; guelfek és ghibellinek; macskapártiak és/vagy macskagyűlölők
és így tovább. E végtelen számú lehetséges dichotómiák egyike a kadarkához való
viszony mentén tagolja bolygónk népességét. Van ugyanis, aki esküszik a kadarkára, mint a magyar
géniusz kifejezőjére, mely nagy borok megtestesítésére is képes, a kadarka a
magyar pinot noir, a pinot noir a világ kadarkája, mert páratlan
fűszerességével olyan sajátos entitás, melyhez nincs fogható, más szőlő nem
tudja ezt. A másik párt szerint so-so, a kadarka a népi borászkodás
jellegzetes izéje volt, érzelmi kérdés, igazából nem lehet nagy bort kihozni
belőle, nagy borok megtestesítésére nem képes, egyszerűen azért, mert
kevesebbet tud, mint a hasonszőrű világfajták.” Egy azonban biztos, hogy száz
nap múltán ez az ital vetélkedni fog a legjobb fajtákkal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése