1. Főzhető mennyiség magánfőzésben:
Jelenleg 400
liter 50%-os párlat állítható elő egy évben, amiből 86 liter adómentes
és a fennmaradó 314 liter a teljes jövedéki adó befizetésével főzhető le
(információink szerint ezzel szinte egyáltalán nem éltek a magánfőzők).
A fejekben egy szám van, a 86 liter 50%-os adómentes mennyiség. Január 1-től 50 liter tiszta szesz, azaz 100 liter
50%-os párlat állítható elő magánfőzésben, mindössze évi 1000 Forintos
átalányadó befizetésével. Tehát nem csökkent, hanem nőtt a
magánfőzésben, "szinte adómentesen" előállítható párlat mennyisége 14
literrel!
2. Gyümölcstermelő magánszemély:
Az, akinek van saját gyümölcse! NEM KISTERMELŐ, NEM ŐSTERMELŐ!
3. Főzhető mennyiség bérfőzésben:
Bérfőzetni kedvezményesen, azaz 835 Forint/liter+főzési díjért 100
liter 50%-os párlatot lehet egy évben. Ezen felül meg kell fizetni a
teljes jövedéki adót, ami 1670 Forint/liter+főzési díj.
4. Bérfőzdékben a kedvezményes jövedéki adó mértéke:
Még a törvény részletes indoklásában is el van írva a pontos érték,
ezért nem csoda, ha a média félretájékoztat. Tehát! A törvénymódosítás
értelmében, 2015 január 1-től egy liter 50%-os párlat után a
bérfőzdékben a kedvezményes jövedéki adó 835 Forint (nem pedig 1670
Forint).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése