705.
2014/1028
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BOR
Királyleányka Szőlő
eperfával érlelve
Keddre azért már helyreállt a világrendje és
mindenki visszazökkenhetett életének rendes kerékvágásába. A hűvös, ködös
reggelek után, azért még elfogadható időjárás fogad bennünket. A sok esőzés
hatására azonban a Duna szép vízhozammal emelkedett meg. A nap folyamán szép
párlatokat sikerült elkészítenem, majd odahaza saját pincészetemben folytattam
a munkát, ahol nem is volt igazán más feladatom, mint az érlelt pálinkák
esetében az érlelés elvégzése. Ehhez saját gyümölcsösünkben mindig kéznél van
eperfa ág, amelyből egy kis munkával kiváló chip-et tudok készíteni. A
Királyleányka Szőlő Borpárlatába belehelyezve az eperfa chipet remek színű,
gyorsan beérlelődő italt nyerhetünk, amely selymességével jól kiegészíti az
alap ital összetett egyszerűségét. Magáról a szőlő fajtáról fontos tudni, hogy
nem mesterségesen lett készítve. Erdélyi eredetű hagyományos magyar szőlőfajta, mely a hungarikumok
sorába tartozik. A Kövérszőlő és a Leányka spontán nászából, természetes
kereszteződéséből jött létre. Elnevezésével kapcsolatban a Gyergyói-havasokból
eredő Kis-Küküllő folyó vidékén található Magyarkirályfalva szájhagyománya őriz
hitelesnek tűnő legendát. Eszerint a szabadságharc idején a királyfalviak az
egyháznak sem az esketésért, sem a keresztelésért nem tudtak fizetni.
Gyermekáldás esetén tehát a papi szőlőbe ültetett szőlővenyigével fizették meg
a papot és a kántort. Sok gyermek született, leginkább leányok. Az elültetett
szőlőkből egy újfajta keletkezett, melyet a pap arra a névre akart keresztelni,
akinek keresztelőjére anno a legtöbb venyigét ültették. Mivel azonban vita
alakult ki a helyiek között e kérdés eldöntésében, a nagy veszekedést a pap
azzal állította meg, hogy legyen mindenkinek igazsága, legyen a bor neve
leányka. A legenda szerint tehát így született meg - a falu nevével kiegészítve
- a Királyleányka elnevezés. Bora leginkább könnyű, kedves és gyümölcsös. Főbb
jellemzője az üdeség, diszkrét muskotályos, intenzív szőlővirág illattal. A
fajta zamatokban gazdag, harmonikus, elegáns borokat ad. Illat- és ízjegyekben
megjelenhet még a tavaszi vadvirágos rét minden virága, a bodza, a sárgadinnye,
az egres, a zöldalma és a zöld papaya, valamint a citrusok ízvilága is. A
párlatába is átjönnek ezek az italok, de időre van szüksége, hogy azok
kiteljesedjenek. Érdemes rávárni, ahogy egy szép királylányra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése