Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. október 27., hétfő

Kadarka Szőlő Érlelt Gyümölcs Pálinka 2014.



702.

2014/1025


AQUAVINICUM

ÉRLELT

GYÜMÖLCS


 
  Kadarka Szőlő
  eperfával érlelve
 
 
 
 Általában úgy gondolná az ember, hogy ha egymás után négy napja szabad az embernek, akkor sok ideje van elvégezni azokat a dolgokat, amelyeket betervezett erre az időszakra. Sajnos ez nem mindig így alakul, igaz pincészetünk erre a napra, egy pince rendezvényre volt hivatalos Kövesdre egyik sógorunkhoz. Azonban nemcsak kis kóstoltatott kellett pálinkáinkból tartanunk, hanem mivel híre van annak, hogy a főzés terén sem állunk rosszul, így egy sertés pörkölt elkészítésére is felkértek. Természetesen szívesen fogadtuk el a felkérést, mert azért szeretjük újra és újra bebizonyítani, hogy értünk azért nemcsak a borok, pálinkák ízeinek összerakásához, hanem az ételek megkomponálásához is. Ezúttal a kihívást az jelentette, hogy a nyolc kg-nyi húst nem mi vásároltunk, és a hozzávaló fűszereket is úgy kaptuk, tehát kész anyagból kellett, időre elkészítenünk. A feladat nem volt könnyű, de azért úgy gondolom, hogy sikerült jól megfelelni ennek, mert a közel húsz vendég alaposan jól lakott. A vendégek többsége nem szerette az erőset, de azért finoman csípősre sikerült készítenem, amit azért elfogadtak a meghívottak. Így este, amikor hazaérkeztünk könnyű dolgom volt a napi italunk elkészítésével, hiszen csak eperfát kellett belekészítenem a kész pálinkába. A kadarka szőlő az idei évben elég kevés színanyagot volt csak képes begyűjteni, annak ellenére, hogy többször is átválogatásra került, és a fürtzóna kilevelezése is maximálisan megtörtént. Persze vannak évek, amikor a kadarkának ez az újfajta klónja csodákra képes, de érzékenysége köztudottan közismert. Mégis a történelmi hagyományt felélesztve, a fajtaválaszték bővítésére telepítettünk 1,1 hektár Kadarkát. Bár még csak néhány év tapasztalata áll mögöttünk, de néhány fogát már megmutatta a fajta. Fagybiztosnak hitt termőhelyünkön részleges fagykárt szenvedett, tényleg rothad, valamint minden létező szőlőkártevő és kórokozó első bejelentkezési helye. Hűsölni viszont jól lehet benne, mert nőni aztán nő! Mégis nagy lédús bogyó, kedvező időjárásban kiváló zamatot, és ízeket képesek felmutatni, amelyet remekül át lehet örökíteni, mind a borába, mind, pedig a pálinkájába. A hordós érleléssel nem csak színben lesz kiváló italunk, hanem ízében is gyorsabban lesimul, így aztán hamarabb élvezhetjük csillogását a poharunkban.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése