702.
2014/1025
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Kadarka Szőlő
eperfával érlelve
Általában úgy gondolná az ember, hogy ha egymás
után négy napja szabad az embernek, akkor sok ideje van elvégezni azokat a
dolgokat, amelyeket betervezett erre az időszakra. Sajnos ez nem mindig így
alakul, igaz pincészetünk erre a napra, egy pince rendezvényre volt hivatalos
Kövesdre egyik sógorunkhoz. Azonban nemcsak kis kóstoltatott kellett
pálinkáinkból tartanunk, hanem mivel híre van annak, hogy a főzés terén sem
állunk rosszul, így egy sertés pörkölt elkészítésére is felkértek.
Természetesen szívesen fogadtuk el a felkérést, mert azért szeretjük újra és
újra bebizonyítani, hogy értünk azért nemcsak a borok, pálinkák ízeinek összerakásához,
hanem az ételek megkomponálásához is. Ezúttal a kihívást az jelentette, hogy a
nyolc kg-nyi húst nem mi vásároltunk, és a hozzávaló fűszereket is úgy kaptuk,
tehát kész anyagból kellett, időre elkészítenünk. A feladat nem volt könnyű, de
azért úgy gondolom, hogy sikerült jól megfelelni ennek, mert a közel húsz
vendég alaposan jól lakott. A vendégek többsége nem szerette az erőset, de
azért finoman csípősre sikerült készítenem, amit azért elfogadtak a
meghívottak. Így este, amikor hazaérkeztünk könnyű dolgom volt a napi italunk
elkészítésével, hiszen csak eperfát kellett belekészítenem a kész pálinkába. A kadarka szőlő az idei évben elég kevés
színanyagot volt csak képes begyűjteni, annak ellenére, hogy többször is átválogatásra
került, és a fürtzóna kilevelezése is maximálisan megtörtént. Persze vannak
évek, amikor a kadarkának ez az újfajta klónja csodákra képes, de érzékenysége
köztudottan közismert. Mégis a történelmi hagyományt felélesztve, a
fajtaválaszték bővítésére telepítettünk 1,1 hektár Kadarkát. Bár még csak
néhány év tapasztalata áll mögöttünk, de néhány fogát már megmutatta a fajta.
Fagybiztosnak hitt termőhelyünkön részleges fagykárt szenvedett, tényleg
rothad, valamint minden létező szőlőkártevő és kórokozó első bejelentkezési
helye. Hűsölni viszont jól lehet benne, mert nőni aztán nő! Mégis nagy lédús
bogyó, kedvező időjárásban kiváló zamatot, és ízeket képesek felmutatni,
amelyet remekül át lehet örökíteni, mind a borába, mind, pedig a pálinkájába. A
hordós érleléssel nem csak színben lesz kiváló italunk, hanem ízében is
gyorsabban lesimul, így aztán hamarabb élvezhetjük csillogását a poharunkban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése