610.
2014/0713
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Fűszeres Meteor Meggy
üvegben érlelve
Természetesen egy ilyen hét után, mint ez, és egy
olyan versenyen elért siker után még napokig az ember hatása alatt van ezeknek
az élményeknek. Nem is csoda, ha az ember bele gondol abba, hogy ezek után
vajon, hogyan is tudnánk tovább lépni, úgy, hogy azt ne érezzük semmiképp sem
visszalépésnek, vagy kudarcnak. Szerencsére a pálinkakészítés olyan tudomány,
amelyben mindig kapunk örömöt, amelyik felül-múlja az előzőeket. Ezen a napon
éppen ezért kicsit vissza is kanyarodtam egy fűszeres ágyas meggypálinka
elkészítéséhez remélve, hogy ebben ezúttal ismét ki tudok teljesedni új ötletekkel,
új ízekkel, még újabb aromákat előcsalogatva a gyümölcsökből és fűszerekből.
Természetesen nem mi vagyunk az egyetlenek ezen a palettán, akik ilyenekben
gondolkodtunk. Az is kis ország, amely ennyi féle meggyel rendelkezik az bizony
képes nagy dolgokra. A Meteor meggyet könnyű felismerni már a fájáról is,
hiszen erősen, vagy közepesen erős növekedésű. Jellegzetessége, hogy kevés
elágazást nevel. Ápolási tanácsok: a meggy fiatal hajtásain hozza a
gyümölcsök zömét, ezért akár koronaalakító /első 4-5 évben szükséges/ akár
ritkító metszést végzünk, ezeket kíméljük meg. Idősebb fák esetében a sudarat
nyugodtan eltávolíthatjuk, aminek eredménye az úgynevezett nyitott korona,
ahova több fény jut. Így a fának az egészségi állapotát, és gyümölcsének
minőségét jelentősen javítjuk. Gyümölcse középnagy, kissé lapított
gömb alakú. Középvastag héja sötétbordó színű. Húsa középkemény, finoman
rostos, sötétpiros, festőlevű. Jellegzetes meggyzamatú. Kocsánya rövid. Fontos
tenyésztési tulajdonsága koraisága mellett az, hogy őntermékeny tehát nincs
szüksége porzófajtára. Ez a fűszerekkel kevert ágyas párlat többnyire a
karácsonyi asztalok kedvelt ékessége, de én biztos vagyok abban, hogy karácsony
lehet az emberek életében akár nyáron is, ehhez csupán a megfelelő pillanatot
kell elkapni. Tavaly is kísérleteztem hasonlóval, de akkor inkább a mézzel való
házasítást, és társítást helyeztem előtérbe. Ezzel szemben idén azoknak
szeretnék egy kicsit kedvezni, akik nem szeretik a mézes társítású italokat,
mert azért valljuk be őszintén, hogy vannak ilyenek is. Ez az ital már-már egy kis elixírnek is tekinthető, hiszen fűszerezettségének
köszönhetően felső légúti bántalmak kezelésére is alkalmas, a vanília, a
gyömbér, és a fahéj bele ágyazásával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése