Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. július 28., hétfő

Fűszeres Meteor Meggy Ágyas Gyümölcs Párlat 2014.



610.

2014/0713


AQUAVINICUM

ÁGYAS

GYÜMÖLCS


 
Fűszeres Meteor Meggy
  üvegben érlelve
 
 
 
 Természetesen egy ilyen hét után, mint ez, és egy olyan versenyen elért siker után még napokig az ember hatása alatt van ezeknek az élményeknek. Nem is csoda, ha az ember bele gondol abba, hogy ezek után vajon, hogyan is tudnánk tovább lépni, úgy, hogy azt ne érezzük semmiképp sem visszalépésnek, vagy kudarcnak. Szerencsére a pálinkakészítés olyan tudomány, amelyben mindig kapunk örömöt, amelyik felül-múlja az előzőeket. Ezen a napon éppen ezért kicsit vissza is kanyarodtam egy fűszeres ágyas meggypálinka elkészítéséhez remélve, hogy ebben ezúttal ismét ki tudok teljesedni új ötletekkel, új ízekkel, még újabb aromákat előcsalogatva a gyümölcsökből és fűszerekből. Természetesen nem mi vagyunk az egyetlenek ezen a palettán, akik ilyenekben gondolkodtunk. Az is kis ország, amely ennyi féle meggyel rendelkezik az bizony képes nagy dolgokra. A Meteor meggyet könnyű felismerni már a fájáról is, hiszen erősen, vagy közepesen erős növekedésű. Jellegzetessége, hogy kevés elágazást nevel. Ápolási tanácsok: a meggy fiatal hajtásain hozza a gyümölcsök zömét, ezért akár koronaalakító /első 4-5 évben szükséges/ akár ritkító metszést végzünk, ezeket kíméljük meg. Idősebb fák esetében a sudarat nyugodtan eltávolíthatjuk, aminek eredménye az úgynevezett nyitott korona, ahova több fény jut. Így a fának az egészségi állapotát, és gyümölcsének minőségét jelentősen javítjuk. Gyümölcse középnagy, kissé lapított gömb alakú. Középvastag héja sötétbordó színű. Húsa középkemény, finoman rostos, sötétpiros, festőlevű. Jellegzetes meggyzamatú. Kocsánya rövid. Fontos tenyésztési tulajdonsága koraisága mellett az, hogy őntermékeny tehát nincs szüksége porzófajtára. Ez a fűszerekkel kevert ágyas párlat többnyire a karácsonyi asztalok kedvelt ékessége, de én biztos vagyok abban, hogy karácsony lehet az emberek életében akár nyáron is, ehhez csupán a megfelelő pillanatot kell elkapni. Tavaly is kísérleteztem hasonlóval, de akkor inkább a mézzel való házasítást, és társítást helyeztem előtérbe. Ezzel szemben idén azoknak szeretnék egy kicsit kedvezni, akik nem szeretik a mézes társítású italokat, mert azért valljuk be őszintén, hogy vannak ilyenek is. Ez az ital már-már egy kis elixírnek is tekinthető, hiszen fűszerezettségének köszönhetően felső légúti bántalmak kezelésére is alkalmas, a vanília, a gyömbér, és a fahéj bele ágyazásával.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése