612.
2014/0715
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Fekete Szedres Alma
üvegben érlelve
Miután a hétvégén sikerült remekül megalapoznom a
hét hangulatát, el is határoztam, hogy ebből az alkalomból csupa különleges
pálinkát, illetve párlatot fogok elkészíteni. Az igazság az, hogy talán nem is
különleges ez a fajta párlat, hiszen évről-évre elkészítem belőle ágyas
párlatomat. Eleinte a vad változatával is megpróbálkoztam nem is sikertelenül,
hiszen rögtön aranyérmet nyertem vele. De aztán lassan az otthon termesztett
bokrainkról leszedett gyümölccsel végeztem el ezt a feladatot, hiszen bogyói
sokkal nagyobbak, mint a vad változaté. Ezek után már el is árulhatom, hogy a fekete
szederről van szó. A
legrégebben azaz emberiség történelmének kezdetein is gyűjtött gyümölcsök közé
tartozott, hiszen ősidők óta ismert gyümölcstermő vadnövénye a mezőknek,
ligeteknek. Maradványait - egy sor más élelmet szolgáltató növényével együtt -
megtalálták a svájci cölöpépítményekben; az ott lakók étlapjának 25 gyümölcse
között a szeder is rendszeresen szerepelt. Mi úgy ismertük meg, mint szúrós
növényt, amely nyáron a dűlőutak árkaiban, tarlókon, parlagföldeken nyújtogatja
kellemetlen karcolásokat okozó indáit, és amelynek apró, fekete bogyói
édes-savanykás ízükkel felüdítik az augusztusi kánikulában erdőt, mezőt járó
embert. A kertekbe régebben csak imitt-amott fogadták be a már nemesített,
nagyobb gyümölcsöt termő, tüskés fajtáit, de főként nem gyümölcsterméséért
becsülték, hanem azért, mert ember és állat számára áthatolhatatlan élősövényt
lehetett belőle nevelni. S. A. Pieniazek professzor, korunk egyik
legnevezetesebb, lengyel gyümölcskutatója Utazás a Világ gyümölcsöseiben című
könyvében arra emlékezik, hogy az USA-ban sokféle vadszederfaj található a
legmelegebb déli államoktól a leghidegebb északi vidékekig. Főleg kúszófajtákat
nemesítettek ki, és ezeket csak kis területen termesztették. Persze ő 1938-ban,
mint fiatal doktorjelölt barangolt az Újvilágban, és a helyzet alapvetően
megváltozott, mert keresztezés útján azóta sikerült előállítani a tüskementes
szedret, ami nagymértékben elterjedt, és ma többet termelnek belőle, mint a
málnából. Elkészítésénél csakis a tökéletesen beérett feketeszemű termést
használtuk fel, hogy igazán különleges, feledhetetlen ízvilággal rendelkező
párlatot készítsünk. Erdei gyümölcs és virágillat, ízében hosszantartó lágyság
jellemzi e könnyed pálinkánkat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése