396.
2013/0805
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VEGYES
Rozéboros Cigánymeggy
meggyfával érlelve
Most egy olyan párlatot szeretnék, az érdeklődök
figyelmébe ajánlani, amely két különböző kategóriájú cefre házasításából jött
létre. Nagy újdonság nincs is benne hiszen ezeket az alapanyagokat már előzőleg
is hasonlóan bemutattam. Lehet, hogy sokan úgy vélik, hogy ezek a
kísérletezések feleslegesek, és nem hozhatnak igazán áttörő élményt a
gasztronómia egén, én mégis úgy vélem, hogy igazán újdonság és különlegesség
mindig kísérletezés eredménye. Ahogyan az izzó feltalálásához is sok kudarcon
keresztül vezetett az út, úgy ebben az esetben sem lesz nagy tragédia egy-két
sikertelen házasítás, ha utána beletrafálok egy igazán ütősbe. De
hasonlíthatnák ezeket a próbálkozásokat a parfümkészítők munkájához is, ahol
mindig újabb és újabb illatokat kell tudni produkálni, pedig az alap illatok
igazán zárt kört alkotnak. E bevezető után ezeket a gondolatokat azoknak
ajánlom, akiknek kevés cefre áll rendelkezésre valamilyen gyümölcsből. Ilyen
lehet a meggy is, amelynek szedése azért nagy mennyiségben nehéz feladat.
Amennyiben azonban rendelkezésünkre áll a pincében egy-két elfekvő palackbor,
akkor azokat fel tudjuk használni a cefre szaporításához. Ismerek egy idős
paraszt bácsit, aki évtizedek óta több száz üvegpezsgőt kapott ajándékba név,
illetve születésnapjára, és gondolt egyszer egyet és hozzá öntötte azokat az
almacefréjéhez. Hát ebben az esetben én is valami hasonlót találtam ki, és jó
pár három éves palackozású kékfrankos rozét áldoztam fel e kísérletnek az
oltárán. A másik alapanyag, pedig egy kis hordónyi meggy lett. Igazából, a
meggyből is meggybort készítünk az erjesztés során, így nem is mondhatjuk
igazán idegennek e két anyagnak az összeházasítását. A rozé borok lepalackozva
kis szénsavval felturbózva pár évig eltarthatók és élvezhetők, de egy idő után
azért valljuk be őszintén, hogy szétesnek, és már élvezhetetlenné válnak. Alkoholtartalmuk
megmarad, de frissességüket, gyümölcsösségüket elvesztik, funkciójukat nem
töltik be, de a házasítás révén alkohol tömeget adnak a kevés gyümölccsel
rendelkezőknek. Arra azért ügyelni kell, hogy ne legyen kénes a borunk és az
aránya is meg felelő legyen, hogy a meggy ízei, zamatai maradjanak felül, de
azért a háttérben érezhető legyen, egy komolyabb alkohol tónus, amelytől a
házasítás elnyeri a különlegességét. Némi meggyfával történő érleléssel szint
és plusz íz anyagokat tudunk neki adni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése