392.
2013/0801
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Vörös Boros Kajszibarack
üvegben érlelve
Az elmúlt napokban nem csak a hőség miatt folytak
egybe a nappalok és az éjszakák, hanem őszintén szólva, a munka, és a teendők
miatt is. A gyümölcsök garmada érett be az elmúlt napokban, hetekben.
Begyűjtésük, cefrézésük nem kis feladat, főleg akkor nem, ha közben az ember
szőlészetben és a pálinkafőzdében is dolgozik. Természetesen nem panaszkodásképpen
mondom el mindezeket, hanem azért is, hogy érzékeltessem, hogy mi miért is
történik, vagy éppen miért nem. A ma bemutatásra szánt párlatom valószínűleg
nem lesz egy nagy közkedvenc, de valahogyan úgy éreztem, hogy mégis kipróbálom.
Mivel az alapanyagok nem egy kategóriába tartoznak, így nyilvánvalóan a
megszületett párlat a vegyes kategóriába kerülhetett csak besorolásra.
Valójában sokat gondolkodtam, hogy hogyan is lehet, vagy mivel is érdemes
mondjuk a kajszibarackot házasítani, egyáltalán van-e olyan, amivel
megpróbálható. Ezen alkalommal így a vörösborral próbálkoztam meg. Azt tudjuk,
hogy a bor általában véve jó alapanyaga a házasításnak, hiszen viszonylag
semleges ízeket és zamatokat tartalmaz, főleg akkor, ha vegyes borról van szó.
Ez is egy ilyen vegyes vörös bor, amelynek alkoholtartalma viszonylag magas
volt, viszont illataiban, zamataiban elég fáradt, öreg ahhoz, hogy
felhasználható legyen. A házasítás másik tagja a kajszibarack, azon belül is
egy elég különleges fajtájából készült. Ez a kajszibarack a Pannónia nevet
viseli. Néhány
dolgot érdemes megjegyezni erről a fajtáról, például, hogy 4-7 nappal a 'Magyar
kajszi'-t követően érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas. Közepes méretű
(40-45 gr.) gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon
kárminpiros fedőszín alakul ki. Húsa narancssárga, savasabb, mint a 'Magyar
kajszi', ízletes. Felismerhető a fájáról is, hiszen kis méretű szétterülő
koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Jó
termésbiztonsága és sokoldalúan felhasználható gyümölcse miatt nagymértékben
szaporítják. Növekedési tulajdonságai alapján intenzív ültetvény létesítésére
alkalmas. Középidőben virágzik. Öntermékeny. Természetesen a kajszi cefre külön
készült és csak a lepárló üstben került házasításra. Erősen és intenzíven folyt
le, kicsit mérsékelt, visszafogott illatokkal, amit talán a benne lévő bor
következménye is. Várhatóan a pihentetés után kulturált ital születik belőle. Ki
fogjuk várni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése