Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. augusztus 6., kedd

Vörös Boros Kajszibarack Natúr Vegyes Párlat 2013.




392.

2013/0801
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

VEGYES
 
 

   Vörös Boros Kajszibarack 
  üvegben érlelve
 
 
 
Az elmúlt napokban nem csak a hőség miatt folytak egybe a nappalok és az éjszakák, hanem őszintén szólva, a munka, és a teendők miatt is. A gyümölcsök garmada érett be az elmúlt napokban, hetekben. Begyűjtésük, cefrézésük nem kis feladat, főleg akkor nem, ha közben az ember szőlészetben és a pálinkafőzdében is dolgozik. Természetesen nem panaszkodásképpen mondom el mindezeket, hanem azért is, hogy érzékeltessem, hogy mi miért is történik, vagy éppen miért nem. A ma bemutatásra szánt párlatom valószínűleg nem lesz egy nagy közkedvenc, de valahogyan úgy éreztem, hogy mégis kipróbálom. Mivel az alapanyagok nem egy kategóriába tartoznak, így nyilvánvalóan a megszületett párlat a vegyes kategóriába kerülhetett csak besorolásra. Valójában sokat gondolkodtam, hogy hogyan is lehet, vagy mivel is érdemes mondjuk a kajszibarackot házasítani, egyáltalán van-e olyan, amivel megpróbálható. Ezen alkalommal így a vörösborral próbálkoztam meg. Azt tudjuk, hogy a bor általában véve jó alapanyaga a házasításnak, hiszen viszonylag semleges ízeket és zamatokat tartalmaz, főleg akkor, ha vegyes borról van szó. Ez is egy ilyen vegyes vörös bor, amelynek alkoholtartalma viszonylag magas volt, viszont illataiban, zamataiban elég fáradt, öreg ahhoz, hogy felhasználható legyen. A házasítás másik tagja a kajszibarack, azon belül is egy elég különleges fajtájából készült. Ez a kajszibarack a Pannónia nevet viseli. Néhány dolgot érdemes megjegyezni erről a fajtáról, például, hogy 4-7 nappal a 'Magyar kajszi'-t követően érik. Friss fogyasztásra és feldolgozásra alkalmas. Közepes méretű (40-45 gr.) gyümölcse gömbölyű, narancssárga alapszínén a napos oldalon kárminpiros fedőszín alakul ki. Húsa narancssárga, savasabb, mint a 'Magyar kajszi', ízletes. Felismerhető a fájáról is, hiszen kis méretű szétterülő koronát nevel. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Jó termésbiztonsága és sokoldalúan felhasználható gyümölcse miatt nagymértékben szaporítják. Növekedési tulajdonságai alapján intenzív ültetvény létesítésére alkalmas. Középidőben virágzik. Öntermékeny. Természetesen a kajszi cefre külön készült és csak a lepárló üstben került házasításra. Erősen és intenzíven folyt le, kicsit mérsékelt, visszafogott illatokkal, amit talán a benne lévő bor következménye is. Várhatóan a pihentetés után kulturált ital születik belőle. Ki fogjuk várni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése