393.
2013/0802
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VEGYES
Vörös Boros Kajszibarack
akácfával érlelve
Arra az igen érdekes dologra szeretném felhívni a
kedves olvasóim és hallgatóim figyelmét, hogy számunkra pálinka készítők
számára az augusztus, az szinte egyenlő a barack pálinkakészítéssel. A beért
gyümölcsök, az elkészült cefrék lenyugodtak, így egyre több kerül belőlük a
lepárlóüstökbe. Ennek immár szinte hagyománya is van pincészetünk történetében,
ugyanis a tavalyi évben is ugyanezen a napon egy kajszibarack pálinkát mutattam
be a tisztelt publikumnak. Ennek azért is van jelentősége, hiszen a
kajszibarack pálinkák nagy megmérettetése novemberben a Keceli Pálinkaünnep
keretében szokott lezajlani, amelyhez legalább három hónapos pihentetésre van
szükség. Ezzel gyakorlatilag el is érkeztünk némi kitérő ünnep a ma bemutatásra
kerülő párlatunkhoz. A Vörösboros Pannónia Kajszibarack pálinkát akácfás
érlelésnek vettem alá. Mindezt azért tettem, hogy így még inkább a boros
hangulatot tudjam előtérbe hozni a párlat arculatában. Az akácfát
előszeretettel használják a boros pincékben, ritkábban, pedig a pálinka
érleléseknél. Én azonban, ahogyan azt előző írásaimból már megismerhettük,
gyakran és előszeretettel választom az érlelésnek ezt a fajtáját. Nyilvánvaló, hogy ezzel nem vagyok teljesen egyedül. Tudniillik a maga
különleges, sárgás zöldes színeiben pompázó akácfa hordó igazi csemege hordó
Romániában. Benne érlelik és tárolják a tuikat (ejtsd cujkának). Talán a
legkeményebb létező fa, amelyet hordókészítésre használunk, de ugyanakkor az
egyik legkedveltebb és ismert hordó is vidékeinken. Nem titok: FŰSZEREZI a
pálinkát, legyen az szilva pálinka, alma pálinka de akár lehet borpárlat is. Az
akácfahordóban érlelt gyümölcspárlat íze és színe megváltozik. A pálinka íze gazdagodik
az akácfa lassan oldódó íz és aromavilágával, színe a zöldes sárgától egészen a
jól ismert konyak színéig érhet. Az érési folyamat pár héttől pár hónapig
húzódhat, egyéni igénytől és hozzáállástól függően. Az akácfahordóban történő
pálinka érlelés, amellett, hogy zöldessárga színt ad, ezen túl egy kissé
kesernyés ízt is eredményez. Ennek következtében a pálinka, amúgy szelíd
vonala, némi vadságot kap. Ehhez párosulhat a pálinkában fellelhető mag íz,
amelynek mandulásságához csatlakozik. Ennek az érlelésnek a következtében egy
valóban egyedi és különleges párlat birtokába kerülhetünk, amelynek színe és zamata
is valóban feledhetetlen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése