Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. augusztus 9., péntek

Fahéjas Meteor Meggy Natúr Gyümölcs Pálinka 2013.



395.

2013/0804
 
 
 
AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS
 
 

   Fahéjas Meteor Meggy 
  üvegben érlelve
 
 
 Azaz időjárás, amely ezt a hetet jellemezte nem igazán kedvezett sem a cefrekészítésnek, sem a desztillálásnak, sőt megkockáztatom azt is, hogy még a gyümölcsszedésnek sem. A hőség próbára teszi mind az embert, mind minden élőlényt, illetve növényt is. A szőlőben a nagy terméssel bíró tőkék kezdik feladni a küzdelmet, de a gyümölcsfák között is akad olyan, amely a kiszáradás szélére sodródott ebben az időjárásban. Persze, amikor még a meggyet szedtük némileg kedvezőbb volt az időjárás. A meggy őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed, és mindenütt előfordul. Ezt bizonyítja többek között az is, hogy a meggy Szó az egyetlen, minden bizonnyal finnugor eredetű gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi gyümölcs neve a bolgár, a török és a szláv nyelvekből származó kölcsönszó. Ez azt is jelzi, hogy a gyümölcsöknek nem lehetett valami döntő jelentőségük őseink étkezésében. Ahogyan elmondhatjuk azt is, hogy ez a meggy, érési sorában az első, igazán meggyízű fajtája. A Pándy meggynek és a Nagy angol meggynek a keresztezéséből eredeztetett magyarfajta. Öntermékeny. Gyümölcse középnagy, (4-5 g, 21-23 mm átmérőjű) bordó színű, gömb alakú. Húsa puha, bő festőlevű, kellemesen édes-savas, jellegzetes meggy aromával. Elég jó termőképességű. Gyümölcse repedésre nem hajlamos ezért a csapadékos időjárást is jól bírja, bár ezzel idén nem kellett ennek a gyümölcsnek megküzdenie. Friss fogyasztásra, fagyasztásra és konzervipari felhasználásra egyaránt alkalmas, éretten is sokáig a fán tartható, ami igen fontos tulajdonsága. Sokan a cefrekészítők között is kétkedve fogadják, hogy meggy annak ellenére, hogy igen savanykás sokkal több párlatot képes produkálni, mint sokkal édesebb rokona a cseresznye, amely nyilvánvalóan közkedveltebb az étkezési fogyasztásokban. El is mondom minden alkalommal, hogy a meggy magas savtartalma rejti el a gyümölcsben rejlő cukortartalmat. Sőt őszintén szólva jó cseresznye cefre nem is nagyon születik, ha nincs benne egy kis meggy, amely segít savat adni, a savtalan cseresznyének. Ezúttal a cefrébe, már mint a meggy cefrébe nem cseresznyét, hanem fahéjat csempésztem be, de nem a közönséges fadarabokat, hanem a fűszer fahéjat és nem őrölten, hanem valóban darabokban, remélve, hogy az együtt erjedés illatban és zamatban is majd kiütközik mind a cefrén, mind a belőle desztillált pálinkán.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése