397.
2013/0806
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Őszi-Kajszibarack
üvegben érlelve
A mai napon bemutatásra szánt párlat több
szempontból is igen érdekes. Őszintén szólva, annak ellenére, hogy egy azon
fajtán belüli házasításról van szó, azért a két gyümölcs összerakása elég sok
érdekességet vett fel. A házasítása a két ősi rivális gyümölcsnek nem
elsősorban az én ötletem. Az utóbbi években nagy reklámot a két gyümölcs
nyilvános összekeverése az üdítő iparban hozott nagy érdeklődést. A fanta üdítő
család rukkolt elő ezzel a különlegességgel, amely nyilvánvalóan el is nyerte a
tetszését a fogyasztói társadalomnak. Azt sem tagadhatjuk le, hogy ez a
fajtaházasítás a pálinkakészítésben is ősi múltra tekint vissza. Az viszont nem
mellékes, hogy ezt a házasítást senki sem verte nagydobra, hozta
nyilvánosságra. Egyértelmű ugyanis, hogy amíg a kajszi pálinka igen nagy
kellettel rendelkezik, addig az őszibarack pálinka sokkal kevésbé futott be
ekkora karriert, annak ellenére, hogy utóbbi számomra sokkalta ízletesebb.
Sokan művelték azt, hogy az ősziből kajszi pálinkát készítettek a házasítás
révén. Ez a jótékony csalás, én úgy gondolom, hogy ma már idejét múlta, és
nyíltan felvállalható ez a fajtaházasítás. Jó magam ezúttal nem kényszerből,
nem szükségből, hanem kíváncsiságból végeztem el ezt a fajta összeillesztést. A
cefre, amelyet elkészítettem fele-fele arányban tartalmazta mind két
összetevőt. Az eredmény sok szempontból nagyon érdekesen alakult. Köztudott,
hogy az őszibarack kevesebb alkohollal bír, mint Kajszibarackfajta társa. Sőt
sokan úgy gondolják, hogy mind ez aromában is igaz. Éppen ezért lett meglepő az
eredmény, hogy a lefolyó párlat sokkal inkább őszibarackos karaktereket
mutatott, mint sem kajszibarackosat. Ennek ellenére nyilvánvalóan más lett a
párlat, mint a sima őszibarack. Igazán meglepően finomra, harmonikusra sikerült
a párlat. Igaz a kimagozott cefre mindkét esetben szép illatjegyeket mutatott.
Viszonylag erősen folyt le, és mindvégig az őszibarackos jegyek uralták a
párlatot, annak ellenére, hogy hátul a selymességet a kajszibarack hozta meg a
párlat számára. Semmi karcosságot, semmi töröttséget nem mutatott a párlat,
szinte olyan volt, mintha már legalább egy hónapja pihent volna. A két
ellentétes gyümölcs érdekesen, és nagyon könnyen alkalmazkodott egymáshoz,
mintha ez teljesen megszokott és természetesen jelenség lenne a pálinkakészítés
hagyományában, pedig ez nem így van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése