398.
2013/0807
AQUAVINICUM
ÁGYAS
GYÜMÖLCS
Tárkonyos Őszi-Kajszibarack
üvegben érlelve
Természetszerűleg a folytatásban is ugyanezzel a
párlattal fogunk foglalkozni, csak azzal a kitéréssel, hogy ezúttal most nem az
érlelt változattal, hanem az ágyas verzióval szeretném megismertetni a kedves
pálinkabarát közönséget. A gyümölcságyazás helyett most is a fűszerrel való
ágyazást favorizáltam. A kiválasztott fűszer, pedig egy Erdélyből származó
magyar fűszer a Tárkonylevél lett. Sokféle
néven ismert fűszernövény: tárkonyüröm, estragon, tarragon. Ez a kellemes
illatú, finom pikáns ízű fűszernövény Ázsiában, Távol-Keleten honos. A
termesztését az egyiptomiaktól előbb a görögök, majd tőlük a rómaiak
vették át. Európa – így hazánk is – csak a XVI. századtól kedveli. Sokáig kígyómarás gyógyítására használták, innen a
kapcsolat a sárkányokkal. A tárkonynak két változata
van: francia tárkony, orosz tárkony. A tárkony latin nevéből - Artemisia Dracunculus az első tag Artemiszre,
a Hold és
vadászat görög istennőjére
utal, és a kapcsolat valószínűleg a tárkony ezüstös leveleinek köszönhető,
melyek mintha holdfényben fürödnének. A második tag a sárkányokra
utal, és oka, hogy a tárkonyt sokáig kígyómarás ellenszerének tartották, a
kígyó és a sárkány sok nyelven ugyanaz a szó. A világ
jelentős részén – a Kárpát-medencében is – a francia tárkonyt termesztik. Kellemes fűszeres illatáért és zamatáért a középkortól kezdve közkedvelt
fűszernövény. Illóolajának összetétele hasonló az ánizséhoz, mivel nem édes
ízű, nagyobb népszerűségnek örvend. Virágzáskor gyűjtött föld feletti részeit
megszárítva porrá őrlik és levesek, mártások, saláták ízesítésére használják.
Tisztított illóolaját az illatszeripar is hasznosítja. Kissé kesernyésen
csípős, fűszeres íze a gyomornedv elválasztását fokozza, így étvágyjavító
hatású. A népi
gyógyászatban gyomor megbetegedések kezelésén túl, magas vérnyomás esetén is
használták, bár ezen a területen már csökkent a szerepe. Az ókori görögök
fogfájásra használták. Továbbá segíti az epe termelését a májban, ami segít az
emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a
szervezetből. Egyik fő összetevője az esztragol. Ez a tanninokkal, a keserű
anyagokkal, a terpénekkel, a flavonoidokkal és a kumarinnal együtt, hozzájárul
a gyomor és a máj gyógyulásához. Örményországban annyira népszerű fűszernövény
a tárkony, hogy még üdítőitalt is készítenek belőle, így
én párlatban is hajlandó vagyok kipróbálni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése