400.
2013/0809
AQUAVINICUM
ÉRLELT
VADGYÜMÖLCS
Boros Erdei Faeper
eperfával érlelve
Szinte napról-napra pontosan három évvel ezelőtt
kezdte el a pincészetünk a pálinkáink, párlataink elkészítését. Természetesen
korábban is főzettünk ki törkölyt, de igazából a tudatos, sorozatban készített
italaink ekkortól kezdve készültek. Azóta sikerült 400 féle pálinkát, párlatot,
likőrt elkészítenünk, ami azt hiszem önmagáért beszél, és ebből közel 100-at
versenyen is megméretettünk, amelyek aztán érmet is hoztak a pincészetünk
dicsőség táblájára. A 400 szép szám, ami azt is jelenti, hogy legalább ennyi
hordó cefre készült el, alapos, gondos munkával. Ma ezen az ünnepi napon a
tegnap bemutatott párlat folytatásában annak érlelt változatát szeretném
figyelembe ajánlani azoknak, akiket érdekel. Az utóbbi napokban többen is
főzettek faeper pálinkát nálam, akiket örömmel tájékoztattam arról, hogy hogyan
lehet egy kicsit ezt a párlatot különlegessé tenni. Természetesen egyik módja
ennek a fával történő érlelés. Hiszen a pálinka érlelés egyik közkedvelt fája
az eperfa, akkor már miért is ne éppen a saját gyümölcséből készült pálinkánál
ne alkalmazzuk ezt a fás érlelést. Figura József uradalmi erdész így ír róla 1880-ban: "Európába Chinából hozatott, s ma a tenyésztés
által töb válfajt számlál, melyek közül legismertebbek a következők : a fehér
vagy vörhenyes gyümölcsű édes eperfa, Morus alba; a fekete gyümölcsű savanyu
eperfa, M. nigra; a nagylevelü eperfa, M. Moretti, mely névét Moretti Pál
olaszországi tanártól vette, ki e fát Európában elterjeszté; a legnagyobb
levelii eperfa, M. ledvona és M. Giarvola, melyek selyemtenyésztés czéljából -
leveleik tápértékét tekintve - kivéve a savanyu eperfát, legkedveltebb fajok.
Ezekhez tartozik még a piros eperfa, M. rubra; a cserje eperfa, M. multicaulis,
valamint a török eperfa, Morus constantinapolitana, nagy fekete gyümölcsével.
Ide tartozik továbbá a festő eperfa, Broussonetia tinctoria, mely Braziliában a
fiset-fusztik vagy sárga fát szolgáltatja; és végül a chinai és japáni
papir-eperfa, Broussonetia papyrifera." Sokan kedvelik ezt a
különleges pálinkát, de nagyon kevesen állnak neki elkészíteni azt, jól pedig
még ennél is kevesebben képesek elkészíteni. A júliusi, augusztusi
kánikula bágyadtsága friss, elegáns előadás keretében. Illatában citrus, friss
szalmaillat játszik. Ízében fűszerek, érett faeper, kis fás tompasággal,
vékony, de kemény gerincre fűzve. Nagyon különös fűszeres illat, kicsi
gyógynövényes jegyekkel, ami őt jellemzi.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése