399.
2013/0808
AQUAVINICUM
NATÚR
VADGYÜMÖLCS
Boros Erdei Faeper
üvegben érlelve
Ma egy olyan vadgyümölcsből készült pálinkát fogok
bemutatni, amely gyakorlatilag pincészetünkben a kezdetektől fogva jelen van,
sőt talán azt is mondhatom, hogy vele kezdődött el a pálinkakészítési
szenvedélyünk. Tudni kell róla, hogy mindig nagy kihívást jelent már magának a
gyümölcsnek az összegyűjtése is. Persze sokkal könnyebb dolga van azoknak, akik
már ültettek a nemesített változatából, hiszen annak termése sokkal nagyobb,
sokkal gyümölcsösebb, sokkal édesebb. Persze a valódi kihívást nem ezek a fák
jelentik, hanem sokkal inkább azok, akik erdőségekben, elhagyott helyeken,
parlag nehezen megközelíthető helyeken nőttek fel. Ezekre a helyekre
visszajárni időről-időre, figyelni a termés érését, lerázni az éretteket, majd
otthon feldolgozni azokat, no ez már embert próbáló feladat. És természetesen
ezzel még nincs is vége a nehézségeknek, hiszen odahaza először vízzel
felöntjük, kicsit ázni hagyjuk, majd felkeverve a tetejéről le tudjuk szedni az
oda nem való dolgokat. Vannak persze, akik úgy vélik, hogy a faeper csutáját is
ki kell szedni, de ez teljesen felesleges, hiszen, amikor eszük ezt a
gyümölcsöt, akkor a csutáját is elfogyasztjuk. Érdekesség, hogy környékünkön
két éve igazán nem volt túl jó termése a faepernek, mert a késői fagyok
általában elvitték azt. Idén szerencsére valóban kiváló kilátások voltak a jó
termésre, annak ellenére, hogy a virágzáskor érték sérelmek a fákat, de
számomra az okozta a legnagyobb problémát, hogy éppen árvíz idején érett be.
Ekkor pedig nem tudtam elmenni leszedni azt napra-napra, hiszen szolgálatban
voltam a gáton a kettes depo vezetőjeként. Így csak csekély mennyiséget tudtam
szedni azt is korán, amikor az még nem volt túlságosan érett. Így aztán, hogy
érdemes legyen vele foglalkozni elhatároztam, hogy kicsit felturbózom egy kis
borral, hogy érdemes legyen azt ledesztillálni. A választásom ezúttal is az
oportó borra esett, mert annak ekkor már nem volt túl erős illata, alkoholja is
sokat gyengült, de azért elég megfelelő volt ahhoz, hogy hatással legyen a
párlatra. Természetesen a vadon nőtt faepernek az íze azért sokkal pikánsabb,
sokkal vadasabb, sokkal férfiasabb a nemesítettnél. A vitaminok közül C-vitamint tartalmaz kimagasló
mennyiségben, ezen kívül található benne némi K-vitamin is. Ásványi agyagok
közül kalcium-, foszfor-, kálium-tartalma említésre méltó, így mindig érdemes
vele kicsit foglalkozni, és dolgozni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése