401.
2013/0810
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VADGYÜMÖLCS
Boros Fehér Erdei Faeper
üvegben érlelve
Augusztus immár az a hónap, amikor a gyümölcscefrék
főzése már gőzerővel beindul. Pincészetünk párlatrendszerében az ágyas
kategória a harmadik, és így szokásunkhoz híven ebből a párlatból is
elkészítettük az ágyon érlelt változatot. Igazából sokan úgy gondolják, hogy ez
a faeper pálinka egy nőies ital. Valójában azért ez nem teljesen így van,
viszont ez az ágyas párlat a gyümölcságyon való érlelés következtében mégis
szabadcukrot tartalmaz, és így sokkal selymesebbé válva, valóban a hölgyek
kedvence lehet. Néhány szót, így
búcsúzólag azért még ejtenék magáról a gyümölcsről is, hiszen igazság szerint
valóságos legenda ez a fa. A faeper régen a vándorok, útonlevők, eledele
volt. Az országutakat szegélyező eperfasorok hosszantartó érési idejük alatt
sok szegény ember számára tették elviselhetővé az életet, nyújtottak számukra
táplálékot, de ugyanúgy ellátták az embereket borral és pálinkával is. Manapság
többnyire csak díszfaként találkozni a szomorú eperrel, amely oltott változat,
amelynek termései könnyen elérhetők, hiszen az ágai a föld felé hajlanak. Egy
eperfának minden kertben helye kellene, hogy legyen, hiszen ízletes, egészséges
gyümölcse érési idejében minden nap bőségesen terem, és szemben a nemesített
gyümölcsökkel gondozást szinte nem igényel. A fehér nagyobb, édesebb
termésű, azonban a feketeeper sötétlila festéke erősen rákellenes hatású.
C-vitamin tartalmuk kimagasló, ennek köszönhetik természetgyógyászati
ajánlásaikat, leginkább meghűlésre javasolják. A faeper összetett gyümölcsei
sok apró magvat tartalmaznak, amelyek a bélmozgást segítik! Az érett faeprekkel
nyugodtan tartható gyümölcsnap! A nyári gyümölcsnap alkalmával lédús terméseken
kívül nem fogyasztunk mást. Minden étkezéskor csak egyfajta, vegyszermentes,
friss gyümölcsöt eszünk. Az ilyen gyümölcsnapok az emberiség őskorában
mindennaposak voltak, manapság az emberszabású "rokonaink" tartanak
ilyeneket. A faeper, és sok más FA gyümölcse alkalmas gyümölcstáplálkozásra. E
pálinka fekete faeperből készült, viszont az ágyazást a fehér faeper
gyümölcséből hajtottam végre, hogy ez által szép sárgás színű párlatot
nyerjünk. Ízében
az illatbeli benyomásokat tökéletesen festi alá. A fáról szedett érett faepret
rendkívül hosszú ideig érzi az ember a szájában. Kiválóan alkalmas
aperitivként, valamint szárnyas és fehérhúsokból készült pecsenyékhez
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése