Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 21., szerda

Szilvás Borseprő Ágyas Vegyes Párlat 2012.


244.

2012/1121

AQUAVINICUM

ÁGYAS

VEGYES

  Szilvás Borseprő
  üvegben érlelve
 
 
Az idei szezonban úgy vélem, hogy egy kicsit kevesebbet kísérleteztem, mint azt megszokhatták tőlem az előző szezonban. A most bemutatásra kerülő párlat azonban még is egy ilyen kísérlet szándékszik lenne, amelyet nem is annyira, versenyekre készítek elő, hanem sokkal inkább otthoni kóstolásokra szánom különlegességnek. Az elmúlt évek tapasztalata alapján ezért ebben az esetben két olyan kategóriából vettem alapanyagot, amelyet eddig még nem próbáltam ki együtt, de amelyek önmagukban is különlegességet tudnak produkálni. Az alap cefre 75% fehér borseprő, amelyben négy féle fehérbor alja található meg. Ezek mindegyike önmagában is különleges illatokkal, zamatokkal rendelkezik. A cefre második, kisebbik része a 25% besztercei szilva cefréje. Ezeket az anyagokat már nem egyszer, és nem is kétszer bemutattam, úgy hogy most ezekre nem kívánok részletesen kitérni. Egy biztos a két cefre külön került kierjesztésre és a találkozásuk csak a desztilláló üstben jött létre. Az erjesztésre igazából csak a szilvának volt szüksége, hiszen a borseprő cefrét készen kapom a borászatból. Természetesen olyan intenzív illatokkal rendelkezett és magas alkohol tartalommal, hogy valóban méltó alapanyag lett volna már önmagában is. Persze a szilvacefre sem szégyenkezhetett, mert az idei évben kiváló cukor fokkal begyűjtött kék gyümölcsök valóban kiváló aroma anyagokkal rendelkeztek. A desztillálás elején némi szilikonnal kellett kezelnem a cefrét a felhabzás meggátolása érdekében. A felfűtés során nagyon gyorsan és alacsony hőmérsékleten már megindult az alkohol párolgása. Az alszesz fokoló is amennyire csak lehet lesüllyedt egészen 78% alkoholfokig. Sok alszesz persze nem folyt le, mert maga a cefre sem volt túl sok, hiszen ezt csak kísérletnek szántam. A finomítást kezdettől fogva lassan végeztem, mert a kis mennyiségű alszesz hamar felmelegszik és képes gyorsan átfutni a rendszeren, és ebben az esetben nem túl jó párlatunk születne. 79 C fokon már meg is indult a párlat születése. A jó cefre következtében szinte minimális rézeleje és előpárlatot kellett csak leválasztanom a középpárlatról. Lassú, egyenletes fűtéssel magas átlag alkohollal tudtam lehozni a párlatot, amelynek mennyisége szinte megegyezett az alszesz mennyiségével. Illatban és zamatban is jó párlat született, amelyet aszalt szilva ágyba helyeztem el érlelésre.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése