244.
2012/1121
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Szilvás Borseprő
üvegben érlelve
Az idei szezonban úgy vélem, hogy egy kicsit kevesebbet kísérleteztem, mint
azt megszokhatták tőlem az előző szezonban. A most bemutatásra kerülő párlat
azonban még is egy ilyen kísérlet szándékszik lenne, amelyet nem is annyira,
versenyekre készítek elő, hanem sokkal inkább otthoni kóstolásokra szánom
különlegességnek. Az elmúlt évek tapasztalata alapján ezért ebben az esetben
két olyan kategóriából vettem alapanyagot, amelyet eddig még nem próbáltam ki
együtt, de amelyek önmagukban is különlegességet tudnak produkálni. Az alap
cefre 75% fehér borseprő, amelyben négy féle fehérbor alja található meg. Ezek
mindegyike önmagában is különleges illatokkal, zamatokkal rendelkezik. A cefre
második, kisebbik része a 25% besztercei szilva cefréje. Ezeket az anyagokat
már nem egyszer, és nem is kétszer bemutattam, úgy hogy most ezekre nem kívánok
részletesen kitérni. Egy biztos a két cefre külön került kierjesztésre és a
találkozásuk csak a desztilláló üstben jött létre. Az erjesztésre igazából csak
a szilvának volt szüksége, hiszen a borseprő cefrét készen kapom a borászatból.
Természetesen olyan intenzív illatokkal rendelkezett és magas alkohol
tartalommal, hogy valóban méltó alapanyag lett volna már önmagában is. Persze a
szilvacefre sem szégyenkezhetett, mert az idei évben kiváló cukor fokkal
begyűjtött kék gyümölcsök valóban kiváló aroma anyagokkal rendelkeztek. A
desztillálás elején némi szilikonnal kellett kezelnem a cefrét a felhabzás
meggátolása érdekében. A felfűtés során nagyon gyorsan és alacsony
hőmérsékleten már megindult az alkohol párolgása. Az alszesz fokoló is
amennyire csak lehet lesüllyedt egészen 78% alkoholfokig. Sok alszesz persze
nem folyt le, mert maga a cefre sem volt túl sok, hiszen ezt csak kísérletnek
szántam. A finomítást kezdettől fogva lassan végeztem, mert a kis mennyiségű
alszesz hamar felmelegszik és képes gyorsan átfutni a rendszeren, és ebben az
esetben nem túl jó párlatunk születne. 79 C fokon már meg is indult a párlat
születése. A jó cefre következtében szinte minimális rézeleje és előpárlatot
kellett csak leválasztanom a középpárlatról. Lassú, egyenletes fűtéssel magas
átlag alkohollal tudtam lehozni a párlatot, amelynek mennyisége szinte
megegyezett az alszesz mennyiségével. Illatban és zamatban is jó párlat
született, amelyet aszalt szilva ágyba helyeztem el érlelésre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése