Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 22., csütörtök

Dijazottaink 2012-ben.


Althan Ringlószilva Natúr Gyümölcs Pálinka 2011.


Különleges évjárat volt a 2011-es az Althan Ringlószilva szempontjából. Négy jókora gyümölcsfa áll rendelkezésemre a gyümölcsösünkben ebből a fajtából és már évek óta nem volt olyan, hogy annyit termett volna, mint ebben az évben. Idén például alig-alig akadt egy-egy szem rajtuk a tavaszi és a téli hidegek következtében. A feleségem kedvenc gyümölcsösében ez a fajta szilva nem éppen a kedvence. Nekem pedig ez a szerencsém, hiszen így nincs akadálya, hogy ebből komolyabb mennyiségű cefrét készítsek, és nem kell a konyhai felhasználással vetélkednem. 165-ös sorszámmal állt ez a párlatom rajthoz a Vas-megyei Pálinkaversenyen, amelyen a nyáron indítottam el. Alkoholtartalmát 44%-ra vittem le, hogy a gyümölcs aromái mind jobban kidomborodjanak. Néhány nappal ezelőtt a Márton napon bemutattam ezt a párlatot borász barátaimnak és elismeréssel nyilatkoztak róla. E párlattal kapcsolatban a szervezők egyetlen hibát követtek csak el, mert itt is a feleségem nevét írták le helytelenül. A párlatot valóban a csonthéjas kategóriába neveztem be. Itt 54 másik csonthéjas párlattal kellett megvívnia a győzelemért. A 4-es számú zsűri asztalhoz került, ők voltak hívatottak elbírálni e párlatnak az értékeit. Az értékelés a hagyományos 20 pontos rendszerben zajlott le. Az első kategóriában az illat tisztaságban egy pontot elcsippentettek tőle, így csupán 2 kapott az odaítélhető háromból. Szöveges értékelést nem kapván a második szempontra az illat karaktere fordultunk rá. Itt a megszerezhető őt pontból 4-et sikerült is megkapnunk, amely azt jelezte, hogy apró hibával, de illatban fajta jelleges párlattal van dolgunk. A harmadik szempont az íz tisztaságát hívatott jellemezni. A maximálisan elérhető három pontból itt is csupán kettőt tudtunk megszerezni, vagyis ez az apró hiba végig vonul a párlaton. Annál is inkább, mert az íz karaktere kapható őt pontból ugyancsak 4 pontot sikerült abszolválnunk. Végül az utolsó szempont a harmónia, nyilvánvalóan követte az eddigi sormintát és a megszerezhető négy pont helyett itt is csupán hármat kaptunk rá, hogy a bírálok következetességén ne essen csorba. A megkapott 15 ponttal, így bronzérem díjazásban részesült ez a párlat. Őszintén szólva ezt pincészetünk nem előzsűrizte odahaza, de én természetesen, mint az érlelésért felelős személy kóstoláskor valóban éreztem apró diszharmóniát, amely azonban idővel egyre inkább kisimul a párlat lelkéből. Ezzel az eredménnyel a párlat a mezőny második felében végzett, amit reálisnak is tekinthetünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése