242.
2012/1119
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Pinot Noir - Merlot
üvegben érlelve
Igen hosszú, és zűrös napok után ismét munkába
álltam. A Keceli Pálinkaversenyre kiválogatott, előkészített, és leadott
mintákat a napokban fogják elbírálni, hogy a hétvégén kiosszák a díjakat. Mi
azonban már tovább léptünk, és az újonnan készített pálinkáink már majd a
következő versenyeken fognak szerepelni. Ez a párlat, amelyet most kicsit
szeretnék bemutatni, visszakanyarít bennünket a törkölypálinkák világába.
Évről-évre mondhatni, hogy elkészítettük a mi kis vörös cuvée
törkölypárlatunkat. A hagyományos receptúra alapján dolgoztunk ezúttal is, de
most a közkedvelt merlot törkölyünk mellé egy különlegeset is odatársítottunk,
és ez nem más, mint a Pinot Noir szőlő törkölye. A pinot noir szőlőből készített bor, illetve pálinka sok szempontból
különbözik a legtöbb vörösbortól, és hagyományos törköly párlattól. Bár minden
fajtának megvannak az eredeti, rá jellemző tulajdonságai, amelyeket egymás
mellé téve minden esetben egy egyedi kombinációt kapunk, a pinot noir-ra ez
fokozottan igaz. Az egyedi karaktereket pedig, lehet nagyon szeretni és nagyon
nem. Ha a vele kapcsolatos hozzáállást mégis általánosítani szeretnénk, talán
úgy fogalmazhatunk, hogy a pálinkák világával még csak most barátkozókat
általában nem veszi le a lábáról, idővel azonban az egyik legizgalmasabb
pálinkává változik az értők szemében. Legtöbbször a másik, nemzetközileg ismert
kékszőlővel, a cabernet sauvignon-nal állítják ellentétbe. Az egyik jelentős
különbség közöttük, hogy míg a pinot noir sok szempontból kifejezetten
érzékeny, ennek köszönhetően nagyon sok odafigyelést követel magának mind a szőlőben,
mind a pincében, ugyanez nem igaz ilyen szinten a cabernet-re. Fontos
jellemzője, hogy korán és viszonylag hamar érik, többek között ennek is
köszönheti, hogy hanyagolni kell a forróbb éghajlatú borvidékeken, hiszen ott
az intenzív melegben még az előtt túlérne a szőlő, elveszítve jellegzetes,
elegáns savtartalmát, mielőtt ideje lenne kifejleszteni a megfelelő illat- és
ízanyagokat. A Pinot noir kedves, pirospozsgás arca. Gazdag és sokrétű, báját
természetes szépsége adja. Vibráló, friss piros bogyósgyümölcsös (meggy,
cseresznye, szamóca) világát felerősítik a finoman mért hordófűszerek
(szegfűszeg, gyógynövény, zöld tea, fahéj, puncs, tejcsokoládé). Ízben is
hosszan továbbviszi e kifinomult harmóniát. Házasítva is különleges élményben
részesít bennünket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése