Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. november 19., hétfő

Pinot Noir - Merlot Cuvée Natúr Törkölypálinka 2012.


242.

2012/1119

AQUAVINICUM

NATÚR

TÖRKÖLY

  Pinot Noir - Merlot 
  üvegben érlelve
 
 
 Igen hosszú, és zűrös napok után ismét munkába álltam. A Keceli Pálinkaversenyre kiválogatott, előkészített, és leadott mintákat a napokban fogják elbírálni, hogy a hétvégén kiosszák a díjakat. Mi azonban már tovább léptünk, és az újonnan készített pálinkáink már majd a következő versenyeken fognak szerepelni. Ez a párlat, amelyet most kicsit szeretnék bemutatni, visszakanyarít bennünket a törkölypálinkák világába. Évről-évre mondhatni, hogy elkészítettük a mi kis vörös cuvée törkölypárlatunkat. A hagyományos receptúra alapján dolgoztunk ezúttal is, de most a közkedvelt merlot törkölyünk mellé egy különlegeset is odatársítottunk, és ez nem más, mint a Pinot Noir szőlő törkölye. A pinot noir szőlőből készített bor, illetve pálinka sok szempontból különbözik a legtöbb vörösbortól, és hagyományos törköly párlattól. Bár minden fajtának megvannak az eredeti, rá jellemző tulajdonságai, amelyeket egymás mellé téve minden esetben egy egyedi kombinációt kapunk, a pinot noir-ra ez fokozottan igaz. Az egyedi karaktereket pedig, lehet nagyon szeretni és nagyon nem. Ha a vele kapcsolatos hozzáállást mégis általánosítani szeretnénk, talán úgy fogalmazhatunk, hogy a pálinkák világával még csak most barátkozókat általában nem veszi le a lábáról, idővel azonban az egyik legizgalmasabb pálinkává változik az értők szemében. Legtöbbször a másik, nemzetközileg ismert kékszőlővel, a cabernet sauvignon-nal állítják ellentétbe. Az egyik jelentős különbség közöttük, hogy míg a pinot noir sok szempontból kifejezetten érzékeny, ennek köszönhetően nagyon sok odafigyelést követel magának mind a szőlőben, mind a pincében, ugyanez nem igaz ilyen szinten a cabernet-re. Fontos jellemzője, hogy korán és viszonylag hamar érik, többek között ennek is köszönheti, hogy hanyagolni kell a forróbb éghajlatú borvidékeken, hiszen ott az intenzív melegben még az előtt túlérne a szőlő, elveszítve jellegzetes, elegáns savtartalmát, mielőtt ideje lenne kifejleszteni a megfelelő illat- és ízanyagokat. A Pinot noir kedves, pirospozsgás arca. Gazdag és sokrétű, báját természetes szépsége adja. Vibráló, friss piros bogyósgyümölcsös (meggy, cseresznye, szamóca) világát felerősítik a finoman mért hordófűszerek (szegfűszeg, gyógynövény, zöld tea, fahéj, puncs, tejcsokoládé). Ízben is hosszan továbbviszi e kifinomult harmóniát. Házasítva is különleges élményben részesít bennünket.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése