245.
2012/1122
AQUAVINICUM
NATÚR
TÖRKÖLY
Merlot szőlő
üvegben érlelve
Az elmúlt napokban végig kalandoztuk
a párlatfajtákat a szortimentem teljes szélességében, így ezek után ismét
visszaérkeztem a natúr törkölypálinkák világába. Csupán ezúttal a merlot szőlő
törkölye az, amelynél kikötöttünk. Persze egyike a kedvenceimnek, hiszen sokat
is dolgozom benne a metszéstől a szüretig, a bor készítéstől a párlat készítéséig.
A merlot,
dacára annak, hogy néhány éve a Sideways című amerikai filmben elég
határozottan lehúzták, még mindig egyike a világ legkeresettebb
vörösborainak. Erősségét az adja, hogy általában nem bánt
senkit, hiszen gömbölyű tannin- és savérzete a hozzá párosuló testtel
kerekséget mutat, aromái pedig, általában szilvára vagy más sötét húsú
gyümölcsre emlékeztetnek, gyakran kiegészülve a hordós érlelés jegyeivel. Tény,
hogy a legtöbb merlot korrekt, ami egy átlagfogyasztó szemében
előnyként, de egy ínyenc számára akár hátrányként is felfogható. Kivételes
tételek készíthetők azonban belőle gondosan megválasztott dűlő és erős
terméskorlátozás esetén. A fajta hazájának Franciaországot, ezen belül Bordeaux
borvidékét tekintjük, innen terjedt el a világ szinte minden olyan szegletébe,
ahol valaha is megpróbálkoztak a borkészítéssel. A szó jelentése: kis
feketerigó. Bár a bevezetőben azt mondtuk róla, hogy legtöbbször korrekt bor és pálinka
készíthető belőle, a különösen szép példányok mégis különleges
törődést érdemelnek, és itt nem csak a korábban már leírt terméskorlátozásról,
dűlőválasztásról, talajadottságokról van szó, hanem a szüret időpontjáról is.
Ez a nagytestű, ízgazdag alapanyag ugyanis hamar elveszítheti savtartalmát, ha
akár csak kicsivel is megcsúszik a szüret. Illata a cédrusra és a
rózsára emlékeztet. A tipikus, olasz grappára vezethető vissza. Árnyaltan tompa
és földszerű íze van. Ha borról mesélnénk, ízben a gyümölcsökkel kezdenénk:
málna, eper, szeder, cseresznye, áfonya után kevés csokoládéval és némi fekete
olivával folytatnánk a történetet. A nemzetközi szakirodalom természetesen
elsősorban vörös húsra épülő fogásokhoz ajánlja, itt azonban széles palettán
mozgunk a pikáns mexikói fogásoktól, a nehezebb húsos ragukkal tálalt olasz tésztaételeken
át, egészen egy vadpástétomig sok fogás szóba jöhet. A sajtok közül pedig jó
párosítást jelenthet egy comté. A tavalyi évben szép díjakat sikerült nyernem
vele mind borával, mind pálinkáival.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése