246.
2012/1123
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Merlot szőlő
akácfa hordóban érlelve
Különleges ez a mai napi párlat, amelyet bemutatni kívánok. Különleges,
mert különleges naphoz, különleges ital is jár. Évek múlva nem marad más
ezekből a napokból csak az emlékek, a szép, vagy a csúnya dolgok maradnak meg
nyomott hagyva az ember lelkében örökre. De ez egy szép nap, amely mindörökre
emlék marad, és ehhez méltó ital is szükségeltetik, amely legalább annyi ideig
megmarad, mint az emlékeink. Ha pedig már egyszer a törkölypálinkák világához
értünk, akkor maradjunk is itt. Igaz nem éppen egy tizennyolc éves leány itala
ma a merlot hordóban érlelt törkölypálinka, de ahogy a leány sem a mának
készül, hanem a jövőnek, úgy ez az ital is a jövőnek készül, és eljön majd az
az idő, amikor a leányból asszony lesz, a párlatból, pedig valódi pálinka. A
szekszárdi borvidék egyik valódi különlegessége a törkölypálinka, ezen belül,
pedig a merlot is teljesen egyedi szőlőfajta illataival és zamataival ezeken a
lankákon. Ahogy már eddig is megszokhatták, úgy most is a fahordós érlelés
rejtelmeibe is megpróbálkozunk elmerülni. Az oxidációs folyamatokat a nyomokban
jelenlevő vas és rézionok katalizálják párlatunkban. Régebben az
észterképződést tekintették az érlelés egyik legfontosabb hatásának, mivel
feltételezhető volt, hogy a kellemes illatú észterek jelentős mértékben részt
vesznek az érlelt ital aromájának kialakításában. Az újabb vizsgálatok, amelyet
a Szeszipari Kutatóintézetben végeztek el, azonban ezt az elképzelést nem
igazolták, nem támasztották alá. Az érlelt párlatok észtertartalmát kémiai úton
elbontva megállapították, hogy a párlat illata számottevően nem változott, ami
azt jelenti, hogy az eddigi felfogással ellentétben az észtereknek az aroma
kialakításában nincs akkora szerepük, mint azt korábban gondolták volna. Ez a merlot törkölypálinka 4 hónapot tölt akácfa hordóban.
Színe zöldessárga. Illatában az édes törkölyös jegyeket szépen egészítik ki a
fás fűszerek, kávé, kakaópor. Illatában és ízében is jelentkezik a merlot
játékossága, kereksége. A csoda a pohárban mintegy kitöltés után 5 perccel
mutatkozik meg igazán, addig szépen nyílik. Szájba véve kerek és lágy, elegáns
vaníliás, fahéjas, kávés jegyekkel. Hosszú utóízű, jó egyensúlyú pálinka.
Fogyasztás előtt a pohárban (3-5 percig) feltétlenül levegőztetni kell!
Javasoljuk a poharat eközben kézzel melegíteni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése