Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. augusztus 13., hétfő

Mézes Kajszibarack Párlat Likőr 2012.


207.
 
2012/0813
 
AQUAVINICUM
 
ÁGYAS
 
VEGYES
 
 
  Mézes Kajszibarack
  üvegben érlelve
 
 
 Ez is egy fajta kísérlet, amelyről már beszéltem. Nem én találtam ki, hiszen előttem már többen is meg csinálták, sokkal nagyobbak, de igyekszem a nyomukban járva valami hozzá hasonlót készíteni. Az én első gyógylikőröm Kajszibarackból készült akácméz ágyon. Nem vagyok igazán titkolózós fajta, így elárulom, hogy e párlatomnak három alappillére van: 1. a magyar kajszibarack pálinka, 2. a bátai akácméz, végül a 3. a kardamon. A pálinka fajták közül talán a kajszibarack pálinka a legismertebb, a külföldi turisták számára, hiszen aki egyszer megkóstolja annak egy életre szóló íz élményt adhat. A nap érlelte, puha húsú kajszibarack illata leginkább rózsa és virágillatok kombinációit forrasztja egyé. Íze a magkarakter mandulás kesernyésségét, valamint nagyanyáink baracklekvárját idézi fel. Édes csoda. Visszafogott, de érezhető virágillatok, kajszibarackra hajazó „cukrászda” érzéssel vegyítve és kellően marcipános háttérrel. Mintha a mézillat sok lenne, de még sem sok, sőt, kell is ennyi. Emellett barátságos gyümölcsösség bujkál az illatában, megfelelő virág aromákkal, kicsit rózsás, de a liliom is felfedezhető. A szájban kellemes élmény, azonnal felbukkan a barack, a méz íze szinte halovány, de azért úgy van jelen, hogy mégis érezhető. Utóíze tisztán az aszalt baracké, kicsit fűszeres is, kicsit lekváros is. Az akácméz egyike a legértékesebb táplálékoknak. A mézben a cukron kívül sok olyan értékes anyag van, amely a mézfogyasztást kívánatossá teszi. Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas. Akácvirág illatú. Területtől függően csaknem színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Lehet akár zöldes beütésű is. Jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz. Jó fertőtlenítő. Köhögés ellen ajánlott. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas. A magyar akácméz minősége és egyedisége miatt már Hungaricumnak számít. A „Cardamomum” név talán a görög kardia = szív és amomum = fűszer szavakból származik. Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést, gyomorerősítő, szélhajtó. Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó. Kardamon az egyik legrégebbi, illetve a sáfrány és a vanília után a legdrágább fűszernövény a világon, de azt is mondják, hogy fiatalító hatása van, ezért is nevezhetik hazájában, a fűszerek királynőjének.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése