207.
2012/0813
AQUAVINICUM
ÁGYAS
VEGYES
Mézes Kajszibarack
üvegben érlelve
Ez is egy fajta kísérlet, amelyről
már beszéltem. Nem én találtam ki, hiszen előttem már többen is meg csinálták,
sokkal nagyobbak, de igyekszem a nyomukban járva valami hozzá hasonlót
készíteni. Az én első gyógylikőröm Kajszibarackból készült akácméz ágyon. Nem
vagyok igazán titkolózós fajta, így elárulom, hogy e párlatomnak három
alappillére van: 1. a magyar kajszibarack pálinka, 2. a bátai akácméz, végül a
3. a kardamon. A pálinka fajták közül talán a kajszibarack pálinka a
legismertebb, a külföldi turisták számára, hiszen aki egyszer megkóstolja annak
egy életre szóló íz élményt adhat. A nap érlelte, puha húsú kajszibarack illata
leginkább rózsa és virágillatok kombinációit forrasztja egyé. Íze a magkarakter
mandulás kesernyésségét, valamint nagyanyáink baracklekvárját idézi fel. Édes csoda. Visszafogott,
de érezhető virágillatok, kajszibarackra hajazó „cukrászda” érzéssel vegyítve
és kellően marcipános háttérrel. Mintha a mézillat sok lenne, de még sem sok,
sőt, kell is ennyi. Emellett
barátságos gyümölcsösség bujkál az illatában, megfelelő virág aromákkal, kicsit
rózsás, de a liliom is felfedezhető. A szájban kellemes élmény, azonnal
felbukkan a barack, a méz íze szinte halovány, de azért úgy van jelen, hogy
mégis érezhető. Utóíze tisztán az aszalt baracké, kicsit fűszeres is, kicsit
lekváros is. Az akácméz egyike a legértékesebb
táplálékoknak. A mézben a cukron kívül sok olyan értékes anyag van, amely a
mézfogyasztást kívánatossá teszi. Harmonikus lágy ízű és kevésbé savas.
Akácvirág illatú. Területtől függően csaknem színtelentől az enyhén sárgásig
terjed a színárnyalata. Lehet akár zöldes beütésű is. Jelentős
gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Kevés virágport tartalmaz. Jó
fertőtlenítő. Köhögés ellen ajánlott. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési
zavarok oldására is alkalmas. A magyar akácméz
minősége és egyedisége miatt már Hungaricumnak
számít. A „Cardamomum” név talán a görög kardia = szív és amomum = fűszer
szavakból származik. Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést,
gyomorerősítő, szélhajtó. Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz
emésztés, fejfájás ellen is jó. Kardamon az egyik legrégebbi, illetve a sáfrány
és a vanília után a legdrágább fűszernövény a világon, de azt is mondják, hogy
fiatalító hatása van, ezért is nevezhetik hazájában, a fűszerek királynőjének.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése