Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. augusztus 14., kedd

Springcrest Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2012.


208.
 
2012/0814
 
AQUAVINICUM
 
NATÚR
 
GYÜMÖLCS
 
 
  Springcrest Őszibarack
  üvegben érlelve
 
 
Őszintén megvallva felénk nem igazán ismerik ez a fajta őszibarackot, amely viszonylag korainak mondható. Annak ellenére, hogy sárgahúsú és magvaváló nem nagyon telepítik. Koraisága következtében drága, és nagyon kapos a piacon, ami miatt cefre ritkán készül belőle. Az is igaz, hogy mint minden korai gyümölcs ez is kevesebb gyümölcscukrot tartalmaz, mint később érésű fajtatársai. A Red Haven fajtánál már sikerrel jártam, így ezzel a fajtával is elhatároztam, hogy megpróbálkozom. A cefrézés jól sikerült, a két hétig intenzíven tartó erjedés pozitív dolgokat sejtettem. Nagy várakozással tekintettem a desztilláció elé és nem is csalódtam. A légmentesen lezárt tartályokból magas alkohol tartalmú alszeszt sikerült a kisüsti technológiával kicsalogatnom. A legtöbb ember úgy véli, hogy igazán jellegzetes barackpálinka készítés belőle nagyon nagy kihívás, mivel a lepárlás során nem tartja meg az aroma anyagait, de a kész párlat is hamar elveszíti zamatát. De én azt javaslom, hogy ne adjuk fel dacoljunk a tapasztalatokkal és küzdjünk, mert érdemes, mert az eredmény mindig akkor jön, amikor mások nem várják, amikor mások lemondanak róla! Rendkívül fontos, hogy az alszesz finomítása során törekedjünk arra, hogy minél lassabb legyen a lefolyás, és hogy minél magasabb maradjon az alkoholtartalma. E nélkül hamar elveszítjük a párlatunkba átmentet aromákat is, amelyek főleg az elején az előpárlattal veszítünk el, illetve figyeljünk arra, hogy a végén ne engedjük túl az utópárlatot, mert ott érkeznek a mag ízszerű aromák. A környékünkön a Brill Kereskedelmi főzde, valamint a Márton és Lányai, amelyeknél a kínálatban megtaláljuk az őszibarack pálinkát. A Brilleseknél speciálisan ebből a fajta barackból készítettek párlatot, amellyel a 2007-es Destillata Párlatversenyen ezüstérmet szereztek. Abban azonban minden egyes szakember egyetért, hogy ritkán kóstolható, jó minőségben ritkán készíthető, nagy odafigyelést igénylő pálinka. Színe áttetsző, illatában finoman strukturált, érett őszibarackra jellemző gyümölcsös jegyekkel, melyeket a háttérben fehér szirmú virágok díszítenek. Szájba véve simogató gyümölcs zamat, kellemes alkohol-édesség jelentkezik, jó egyensúllyal, tiszta, kellemes lecsengéssel. Később sem válik harsánnyá, de a gyümölcs fajtajellege határozottan megmarad a megfelelő érleléssel.  
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése