208.
2012/0814
AQUAVINICUM
NATÚR
GYÜMÖLCS
Springcrest Őszibarack
üvegben érlelve
Őszintén megvallva felénk nem igazán
ismerik ez a fajta őszibarackot, amely viszonylag korainak mondható. Annak
ellenére, hogy sárgahúsú és magvaváló nem nagyon telepítik. Koraisága
következtében drága, és nagyon kapos a piacon, ami miatt cefre ritkán készül
belőle. Az is igaz, hogy mint minden korai gyümölcs ez is kevesebb
gyümölcscukrot tartalmaz, mint később érésű fajtatársai. A Red Haven fajtánál
már sikerrel jártam, így ezzel a fajtával is elhatároztam, hogy megpróbálkozom.
A cefrézés jól sikerült, a két hétig intenzíven tartó erjedés pozitív dolgokat
sejtettem. Nagy várakozással tekintettem a desztilláció elé és nem is
csalódtam. A légmentesen lezárt tartályokból magas alkohol tartalmú alszeszt
sikerült a kisüsti technológiával kicsalogatnom. A legtöbb ember úgy véli, hogy
igazán jellegzetes barackpálinka készítés belőle nagyon nagy kihívás, mivel
a lepárlás során nem tartja meg az aroma anyagait, de a kész párlat is hamar
elveszíti zamatát. De én azt javaslom, hogy ne adjuk fel dacoljunk a
tapasztalatokkal és küzdjünk, mert érdemes, mert az eredmény mindig akkor jön,
amikor mások nem várják, amikor mások lemondanak róla! Rendkívül fontos, hogy
az alszesz finomítása során törekedjünk arra, hogy minél lassabb legyen a
lefolyás, és hogy minél magasabb maradjon az alkoholtartalma. E nélkül hamar
elveszítjük a párlatunkba átmentet aromákat is, amelyek főleg az elején az
előpárlattal veszítünk el, illetve figyeljünk arra, hogy a végén ne engedjük
túl az utópárlatot, mert ott érkeznek a mag ízszerű aromák. A környékünkön a
Brill Kereskedelmi főzde, valamint a Márton és Lányai, amelyeknél a kínálatban
megtaláljuk az őszibarack pálinkát. A Brilleseknél speciálisan ebből a fajta
barackból készítettek párlatot, amellyel a 2007-es Destillata Párlatversenyen
ezüstérmet szereztek. Abban azonban minden egyes szakember egyetért, hogy ritkán
kóstolható, jó minőségben ritkán készíthető, nagy odafigyelést igénylő pálinka.
Színe áttetsző, illatában finoman strukturált, érett őszibarackra jellemző
gyümölcsös jegyekkel, melyeket a háttérben fehér szirmú virágok díszítenek.
Szájba véve simogató gyümölcs zamat, kellemes alkohol-édesség jelentkezik, jó
egyensúllyal, tiszta, kellemes lecsengéssel. Később sem válik harsánnyá, de a
gyümölcs fajtajellege határozottan megmarad a megfelelő érleléssel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése