210.
2012/0816
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Springcrest Őszibarack
barricolt tölgyfa hordóban érlelve
Az amúgy sem egyszerűen elkészíthető
őszibarack pálinka ezen a ponton újabb kihívás, újabb nehézség elé érkezett.
Kicsit talán éppen úgy, mint a névadó szentje, Rókus, aki túlélve a
pestisjárványt, rokonai által börtönbe vetve kellett szenvednie, míg meg nem
halt. Az őszibarack párlat illat és aroma anyagai annyira instabilak a
párlatban, hogy a hétköznapi hordós érlelés bizony rövid időn belül teljesen
tönkretenné a szerkezetét. Igazából még a legnagyobb pálinkafőzdék kínálatában
sem találunk fahordós érlelésű őszibarack párlatot. Nekünk, ezt a mesterséget kicsiben
művelve sokkal kevesebb lehetőség áll rendelkezésünkre technikailag, mind
anyagilag, viszont az az előnyünk, hogy sokkal közelebb élünk a természethez,
mint azok az emberek, akik a csúcsra értek. Józan paraszti gondolkodásra
hagyatkozva, sokszor előbbre lehet jutni, mint a pénzre támaszkodva. A
barricolt tölgyfahordós érlelést sikerült úgy megoldanom, hogy közben kizártam
az oxigénnel való érintkezést, amely tönkre tenné a párlatunkat. A hordós
érlelésnél az is sokszor problémaként merül fel, hogy ha elfogy a párlatunk,
mit tegyünk bele, ha sokat használtuk más párlatokkal, akkor azok beépülnek a
fa pólusaiba és az új párlatba is belekerülnek. Ha nagy a hordónk, sok oxigén
kerül bele, ha túl kicsi sokat kell cserélgetni. És igazából az a legjobb, ha minden
új párlat új hordóba kerülne, de bizony ez anyagilag igen nehezen
megvalósítható. Sajnos még most is, ma is a legtöbb pálinkafogyasztó, aki
magának készít párlatot, nem várja meg a minimum három hónapos érlelési időt,
sőt addigra az elkészített pálinkáikat elfogyasztják anélkül, hogy valaha is
megtudnák, hogy milyen lehetett volna a legjobb állapotában. Szent Rókus öt
évig raboskodott nyirkos börtönben, mire a szentség állapotába került. A mi
párlatainknak csupán minimum három hónapra van szükségük arra, hogy belső
szerkezetük, aromáik és ízeik összeálljanak, egymásba simuljanak. Itt, innen
kérek minden pálinkakészítőt és pálinka fogyasztott, hogy három hónapnál
fiatalabb párlatot ne fogyasszon, várja ki türelemmel, hogy az érlelési idő
leteljen, a párlat valóban elkészüljön. A fahordós érlelés során azonban
fokozottan figyelnünk kell hétről-hétre párlatunk fejlődését, és ízleléssel
kell megállapítanunk annak tökéletes harmóniáját. Az enyhén füstöt illat,
kiválóan illik az őszibarack aromáihoz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése