150.
2012/0301
AQUAVINICUM
NATÚR
BOR
Zweigelt szőlő
üvegben érlelve
Megszakítva a jó pár napja tartó Ágyas Párlat sorozatomat a mai napon visszakanyarodnánk a Natúr Pálinkák világába. Ha pedig már visszakanyarodtunk akkor a Aquavinicum Párlat Rendszer legelső alcsoportjához a Natúr Borpárlatokhoz érkezünk meg. Ez alkalommal nem egy fehér szőlőből készült bor párlatát szeretném bemutatni, hanem egy vörös borszőlőét. Nem tipikusan magyarfajta, hanem sokkal inkább a sógoroké, vagyis osztrák. A bátai hegyközség területén nem nagy területen művelnek ebből a fajta szőlőből, mégis úgy gondolom, hogy felveszi a versenyt a hagyományos kék szőlőkkel, kékfrankossal, cabernettel, merlottal, vagy oportóval. Néhány dolgot érdemes tudni róla, mert nem biztos, hogy túl sokan ismerik szőlőjét, illetve borát, pálinkáját pedig talán még sokkal kevesebben. Azért akinek az ereiben csörgedezik német, vagy közismertebben sváb vér, azok azért előszeretettel esküdnek erre a fajtára a franciákkal szemben. Ez a szőlő a bátai Rigóvár domb északra néző lejtőjén termet, közvetlenül a házunk felett. Mind talajban, mind a napsütéses órák számában kiváló fekvéssel bíró terület. A Zweigelt avagy a kék Zweigelt magyarországon a 60-as évektől kezdett ismerté válni. Ez a vörös szőlőfajta amely Ausztriából származik a Kékfrankos és a Szt.Lőrinc fajták keresztezéséből. A Zweigelt a tenyésztőjéről Dr. Zweigeltről lett elnevezve mégpedig 1922-ben Klosterneuburgban, Ausztriában. Ez a rubintvörös száraz, könnyű bor tanninban szegény és jellemzően gyümölcsös, meggyre emlékeztető az utóíze. Közepes valamint nagy fürtjei szeptember második felében érnek be. A fajta nagy előnye a korai érés és, hogy ellenáll a fagynak. Ennek a szőlőnek volt szerencsém a szüretén, és a borrá való feldolgozásán is részt vennem sógoromék pincészetében. Ausztriában a Zweigelt reneszánszát éli és itthon is egyre népszerűbb fajta. Nem véletlenül, hiszen bora is igazi egyéniség, jellegzetes fűszeres, izgalmas világa könnyen felismerhető még a borából készült pálinkában is. A Zweigelt bőtermőfajta, de a szigorú terméskorlátozásnak és a kishordós érlelésnek köszönhetően évről-évre megbízhatóan szép bort, és vele párhuzamosan pálinkát képes adni. Róla mindig a régi villányi monda egyik szereplője jut eszembe: Kecske, aki tüzes, szívós, röghöz kötött segítő.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése