19.
2010/0929
AQUAVINICUM
NATÚR
VEGYES
Vilmoskörte-Bikavér törköly
üvegben érlelve
A szőlő még nem nagyon érik, amikor már ez a gyümölcs hívogatóan integet felénk. A Vilmos körte a világ legelterjedtebb körtefajtája; Angliában már 1770-ben ismerték. Williams terjesztette el. Innen vette eredeti nevét: Williams, Bon-chrétien Williams, Williams Christbirne, de Amerikában, ahol a legelterjedtebb, Bartlett néven ismerik. Magyar elnevezése egy régi, helytelen, de meggyökeresedett fordítás. A Vilmos körte augusztus végén, szeptember elején érik, gyümölcse középnagy, kúpos vagy tojás alakú, héja szalma- vagy viaszsárga; zamatos íze elsőrendű asztali fajtává teszi. Természetesen nem túl kemény, lédússága következtében kedvelt a közvetlen fogyasztása, de éppen emiatt nagyon nehéz belőle jó pálinkát készíteni. A körtéből készült pálinka általában visszafogott, decens, nem túl harsány illatú pálinka, amely illatában és Ízében citromos jellegű, pikáns füszerezettségű és szép gyümölcslágyságú, selymes, fiatalos. Illat- és ízvilágában szépen kidomborodik a gyümölcsre jellemző, könnyed lágy-fanyar fajtajelleg. A Vilmos körtéből készült pálinka illatalkotói bonyolultak, rendkívül szépek és intenzívek, könnyedségük, selymességük semmihez sem hasonlítható.
Az őszi-téli körtékből főzött pálinkák illatvilágukat tekintve szintén visszafogottabbak, bár finom fűszerezettségük, tipikusságuk szépen érzékelhető. Illatukra és ízükre a sárga és érett gyümölcsre utaló gyümölcsösség jellemző. A vilmoskörtét mindig úgy szabad szüretelnünk, mielőtt még beérne, ugyanis utóérő típus és, mint ilyen ha a fán túlérik elveszíti vezéraromáját. Zölden szedjük le a gyümölcsöket és hideg helyen hagyjuk összeérni őket és mielőtt még a belsejük barnulni kezdene dolgozzuk fel. Gondosan kell a cefrézést elvégezni, a pektinbontástól a sav beállításáig. Arra is ügyelni kell, hogy lehetőleg oxigéntől elzárva erjesszük, mert így lepárláskor lényegesen kevesebb lesz az előpárlat, ahol egyébként a vezéraroma is érkezik párlatunkba. Nálam sajnos a szüret miatt a gyors kifőzés nem valósult, így aztán, hogy az illataiból megőrizzek valamint némi bikavér törköllyel házasítottam, hogy biztosan keletkezzen belőle párlat. A bogyózott törköly némiképpen módosította az összképet, de így is remek párlat született belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése