155.
2012/0306
AQUAVINICUM
ÉRLELT
TÖRKÖLY
Cabernet Sauvignon szőlő
akácfa hordóban érlelve
Azt hiszem akkor lepődnének meg olvasóim, illetve hallgatóim a legjobban, ha ezúttal kivételt tennék a megszokott párlat elosztásomban. Hát nem is teszem ezt másként, mint ahogy szoktam. Háromfelé osztott párlatnak a középső részét nem üveg edénybe töltöttem, és nem abban pihentetem, hanem ezúttal fahordós érleléssel igyekszem még különlegesebbé tenni. A fahordó anyaga ezen esetünkben az akácfa lett, amelyről sokan úgy vélik, hogy illik benne pálinkát érlelni, én azonban úgy gondolom, hogy nem okoz kárt a párlatban a három hónapos érlelési idő alatt, sőt egyedi ízeket és aromákat ad neki. Annak ellenére, hogy hazánk éghajlata elsősorban a fehérszőlőknek kedvez, minket sem került el a vörös szőlő, vörösbor-mánia. Így, ha a világfajtákról beszélünk, sok borfogyasztónak először a cabernet sauvignon jut eszébe, a szőlőfajta, amelyet a világ többi borászához hasonlóan, a magyarok is nagy előszeretettel ültettek a kilencvenes években. Mára itthon letisztulni látszik a kép, ahogy kiderült, melyek azok a vidékek, ahol meglehetős gyakorisággal, kiemelkedő, szép eredményt produkál a fajta. A Bátai hegyközség pedig ezen területek közé tartózik. Érdekessége a szőlőfajtának az is, hogy sokáig egy mára kevéssé ismert biturica nevű szőlőfajtát tartottak az elődjének, egy 1997-es DNS-kutatás azonban más eredményt hozott. A híres kékszőlőfajta felmenőit tekintve elsőre meglepődhetünk, hiszen a sokszor kistestvérként kezelt cabernet franc és egy fehér szőlőfajta, a sauvignon blanc keresztezéséből született meg. Nem számíthatjuk az ősi szőlőfajták közé, hiszen a 18. század végéig nem volt komolyabb hatással a borvilágra. Médocban történő elterjesztésében Baron Hector de Brane és Armand d’Armailhacq játszotta a legnagyobb szerepet. A huszadik század végére pedig minden szempontból behozta korábbi lemaradását. A szőlő legjellemzőbb tulajdonságai a kisméretű bogyó, és ennek következtében az egységnyi mustra jutó, az átlagosnál magasabb héjmennyiség. Ebben persze közrejátszik a viszonylag vastag héj is, ami jól jön abból a szempontból a szőlészeknek, hogy a fajtát ellenállóvá teszi a rothadással szemben, így nedvesebb klímán is jól termeszthető. Emiatt törkölye is több, és ha nem nagyon préseljük ki, akkor bizony sok párlatot ad, amely e hordóban érlelve zöldessárga színűre varázsolódik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése