Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. március 7., szerda

Zweigelt Szőlő Érlelt Borpárlat 2012.


151.

2012/03012

AQUAVINICUM

ÉRLELT

BOR

Zweigelt szőlő
üvegben érlelve



A tegnapi nap folyamán bemutatásra kerülő párlatnak egy részét azonnal fahordós érlelésnek vetettem alá. A borpárlatot más néven cognacnak is nevezik, amikor az adott párlat éveken keresztül tölgyfa hordós érlelésen esik keresztül. A párlat natúr változatánál kissé kitárgyaltuk magát az alapanyagot, a szőlőt. Amiért is ezt a párlatot nem nevezhetjük pálinkának azaz, hogy nem közvetlenül a gyümölcsből kerül előállításra, hanem abból előbb bort készítünk és csak azt követően áldozzuk fel a tűz oltárán. A folytatásban néhány szót ejtsünk arról a borról is, amelyből készült. Már több soron, több alkalommal megtárgyaltuk, hogy rossz borból, csak rossz párlat készíthető, így ebben az esetben is csupán a kíváncsiság és a kísérletező kedv az, amely a párlatkészítésben bennünket mindig újabb és újabb illatok és aromák felé sodor. Ez a Szekszárdi borvidékre jól jellemző, 2011-es zweigeltünk szépen mutatta a fajta jellegzetesen fűszeres világát. Meleg, kedves illata a szedret idézi, csöppnyi punccsal, fahéjjal színesítve. Ízvilágában is a szedres gyümölcsösség uralkodik, a kakaó és a gyömbér pikáns jegyei kíséretében. Közepes testű, kicsit rusztikus bor. Levegőn érlelt sonka és fekete olíva falatkák, vagy akár csípősebb paraszttálak társaságában is jól érzi magát. Nem véletlen a bornak ez az ízvilága, amely pompásan átérzik a jól elkészített párlatban, amelyet eperfa hordós érlelésnek vetettem alá. Az eperfa hordó felerősíti a szőlőben és a borban megtalálható karakterisztikus jegyeket. Bátran ajánlom ezt a párlatot három hónapos pihentető érlelés után, közepesen nehéz és fűszeresebb ételek kísérőjeként. Ne feledjük el egy pillanatra sem, hogy a frissen ledessztillált párlat nem alkalmas még az azonnali fogyasztásra, mindenképpen pihentetésre, érlelésre van szüksége, hogy benne fellelhető egyéniségi jelek kialakulhassanak, kibontakozhassanak. Megfelelő türelemmel és alázattal foglalkozunk a párlatunkkal, akkor az, rendkívüli módon meg fogja számunkra hálálni. Ezen a vidéken is közel kétezer éve folyik szőlőtermesztés, az itt folyó Duna és az elterülő lágy domb lankái, mély szurdokai tükröződnek, majd vissza párlatunk aranysárga színében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése