124.
2012/0204
AQUAVINICUM
ÉRLELT
BORSEPRŐ
Vörös Bikavér Borseprő Párlat
akácfa hordóban érlelve
Magyarországon az egri és a szekszárdi borvidéken állítanak elő bikavért. A „bikavér” elnevezés Garay János szekszárdi költő alkotása. Az 1846-ban írt Szegszárdi bordalában először a bort még a bika véréhez hasonlítja, majd pedig főnévként is használja:
…'
Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.
…'
…'
Ide hát, te bazsarózsa!
Poharunkba, bikavér!
Hadd igyuk az áldomást meg,
Legelőbb is magadér!
A modern, magas minőségű Szekszárdi bikavér mély rubin színű, közepesen magas savtartalommal, közepes-magas csersavtartalommal és magas alkoholtartalommal (tipikusan 14-15%) rendelkezik, aromájában fekete bogyós gyümölcsökre, fűszerekre emlékeztet. Általában vad- és marhahúsból készült, fűszeres ételekhez ajánlják, 16-18 °C hőmérsékleten való fogyasztásra. Kiváló kísérője lehet nehezebb ételeknek, például pörkölt, marhasteak, pecsenye, stb. Bár a Bátai szőlőterület a Szekszárdinak része itt mégis kevesen készítenek Bikavér bort, ennek leginkább, azaz oka, hogy csak egy-két gazda rendelkezik Kadarka területtel. Nekem van szerencsém olyan helyen dolgozni, ahol Kadarka is van. A bor a vörös borok csúcsa, így a belőle visszamaradó seprőből a legjobb seprőpálinka készíthető, amely kitűnően visszaadja a bor minden kiváló tulajdonságát, amelyet ezúttal az akácfa hordós érleléssel még selymesebbé tudunk tenni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése