Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. február 1., szerda

Őszibarack Natúr Gyümölcs Pálinka 2011.


121.

2012/0201

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Red Haven Őszibarack Pálinka
Üvegben érlelve



Mindenekelőtt le kell szögeznem előre, hogy a legkedvesebb gyümölcsömről és így a legkedvesebb pálinkámról van szó ma. Már évek óta elkészítem belőle az az évi párlatomat. A tavalyival sikerült a keceli pálinka versenyen ezüstérmet nyernem, remélem, hogy az idei még ennél is kiválóbbra sikerül. Kicsit azért bemutatnám magát az alapanyagot is. A magyar nyelvben „őszibarack” néven említjük összes termesztett és magról kelt változatát, de a kényesebb, általában késői külföldi fajták „francia barack” néven is ismertek. Voltaképpen mindkét elnevezés helytelen, mert nem „őszi”, hiszen a fajtától függően nyár közepétől érik, és nem is „francia”, mert a jelenleg is termesztett fajták nagyon sok országból: Olaszországból, Oroszországból, Kínából. az USA tagállamaiból (Illinois, Texas) és Kanadából) származnak. Helyes elnevezése csak a barack lenne, ami azért okoz némi bonyodalmat, mert a kajszibarackot is értjük rajta. A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a "kopasz barack" elnevezést is. Őshazájának régebben Perzsiát tartották, ami a latin növénytani elnevezésében (malum persicum) is kifejezésre jut. A kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már i.e. több száz évvel, több helyen is említi, ezért feltételezhető, hogy innen származik. Európai elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország, ahol a kedvező életkörülmények és tenyésztési feltételek miatt, nem csak termesztik, de fajtáinak szaporítása is fellendült. Oliver De Serres 1604-ben megjelent kertészetről szóló munkájában (Théatre d’Agriculture), már 12 fajtát ír le. Az őszibarack-termesztés fellendülésére jellemző, hogy a kereszténység terjesztésével párhuzamosan terjedt el Európa többi országában, mivel a legügyesebb termesztők a szerzetesek voltak. A kolostorok kertjeiben nagy gonddal nevelték, és valószínűleg szaporították is az őszibarackot. Kizárólag csak érett, kézzel válogatott őszibarackokat használunk fel, amelyet szigorúan kimagozva rakunk a cefrébe. Ennek következtében illatában szépen visszaadja a gyümölcs illatát, aromáit. Ízében is erősen emlékeztet a friss őszibarackra. A pálinka kedvelői igazán értékelni tudják ezt a kissé nehezen lefőzhető gyümölcsöt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése