122.
2012/0202
AQUAVINICUM
ÉRLELT
GYÜMÖLCS
Red Haven Őszibarack Pálinka
Barackfa hordóban érlelve
Tulajdonképpen ott szeretném folytatni, ahol abba hagytam az előző pálinkánál. Elkezdtem bemutatni magát a gyümölcsöt, mert annak ismerete nélkül nem tudjuk, hogy mit is, és miért is kóstolunk, fogyasztunk. A pálinka fogyasztása pedig sohasem lehet öncélú, vagy pusztán a lerészegedés reménye. A pálinka fogyasztása mindig szertartás kell, hogy legyen, misztifikum, amellyel az elpusztult gyümölcs lelkét magukhoz vesszük, és ezzel a tökéletes természet apró harmóniáját vesszük magunkhoz. Konkretizálva így jellemezhetnénk: Gyümölcse, az őszibarack 7 g fehérjét, 90 g szénhidrátot, 6 g szerves sót és 10 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként. Nagy része, 85-90%-a víz. Ettől oltja úgy a szomjat. Lédússágának és a kedvező cukor-, valamint gyümölcssav-arányának köszönhetően a többi gyümölcshöz képest egyszerre jóval nagyobb mennyiség fogyasztható az őszibarackból. Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Ezt részben niacin-tartalmának köszönheti; csökkenti a vérnyomást, jót tesz a szívnek és az érrendszernek. Viszonylag sok C-vitamin van benne. B-vitamin- és biotin-tartalmuknál fogva főként a sárga húsú fajták kiváló haj- és bőrszépítők. Sárga antioxidáns xantofill színanyagaik rákellenes hatásúak. A kevésbé leveses barack is hasznos, mert rengeteg rostjával és pektinjével az emésztést segíti, megakadályozza a székrekedést, ami idegen helyen, nyaraláskor segíthet. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el. Különösen a nyári forróságban, amikor a szívbetegekre nehéz napok várnak, napi 2-3 barack sokat segíthet. A benne lévő kalcium és nátrium ugyanis 7:1 arányban van jelen, ami ideálisnak tekinthető a szívpanaszok enyhítésére. Tudom, hogy sokan úgy vélik, hogy ha betegek, gyógyszert szednek, akkor alkoholt nem fogyaszthatnak. Ez azonban nem teljesen így van, a fentiek a párlatban is megtalálhatóak és ez bizony kis mennyiségben valóban a gyógyszerekkel vetekedik. Ezen esetben pedig a barackfával való érlelése nem csak színben, nem csak illatban, de zamatokban is újdonságot ad párlatunknak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése