Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2013. december 8., vasárnap

V. Ongai Pálinkaverseny 2014-II.



V. Ongai Pálinkaverseny - 2014
Versenyszabályzat

A verseny kiíró, rendező:

- Ongai Kulturális Egyesület (3562 Onga, Görgey u. 2/A.).

A verseny célja:
·  a pálinka kulturált fogyasztásának népszerűsítése,
·  a versenyen résztvevő pálinkák megmérettetése,
·  a minőség javítása, a bérfőzetők saját eredményeinek közlésén keresztül,
·  a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása,
·  a minőségi pálinkát főzető lakosok és bérfőzdék munkájának elismerése.

A verseny meghirdetésének köre:

- Az ország egész területéről, sőt a határon túlról is nevezhetnek a magánfőzők, bérfőzetők és a kereskedelmi főzdék/bérfőzdék.

Nevezési határidő:

- 2014. január 10. péntek 16.00 óra.

Nevezési minta:

- Fajtánként minimum kétszer 0,33 liter.

Nevezési díj:

- Nevezett pálinkánként, párlatonként 2500 Ft. Az összeg befizethető számla ellenében személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható az Ongai Kulturális Egyesület bankszámlaszámára: Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet Ongai Kirendeltsége 54500198-10000719, a közleményben feltüntetve, hogy pálinkaverseny nevezési díj.

Nevezési minták átvétele:

- Az általános iskola média termében (3562 Onga, Görgey u. 2. III. számú új épületszárny média terem) 2014. január 10-éig, hétköznap 8.00 órától 16.00 óráig, illetve eljutatható postán az egyesület címére (Ongai Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.)

Nevezési feltételek:

- A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) kereskedelmi pálinkafőzdék, a Jöt. szerinti bérfőzetők és a Jöt. szerinti otthoni magánfőzők egyaránt részt vehetnek a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, egyidejűleg a nevezési díj befizetésével.
- Nevezni az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet. A pálinkák eredetét törvényesen igazolni kell:
- Kereskedelmi célú főzdék: Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal.
- Bérfőzetők: Jöt. szerinti bérfőző, a 66.§ (6) szerinti egyszerűsített kísérő okmánnyal.
- Magánfőzők: Jöt. szerinti magánfőző a 67/A §(3) szerinti származási igazolvánnyal.
- A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének. Az indulók kötelesek feltüntetni a nevezési lapon a pálinkákból rendelkezésre álló mennyiséget hektoliterfokban. Az kereskedelmi főzdéknél a palackozott termékeknél a tételazonosító (LOT) számot is.
- A bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a versenyszabályzat szerint. Nyilatkozni kell arról is, hogy a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot nem tartalmaz, mert e nélkül pálinka megnevezést nem kaphat.
- Lehetőség van két személy együttes nevezésére is, amennyiben a cefrézést együtt végezték. Itt is követelmény azonban az egyikük nevére kiállított hivatalos bérfőzési lap.

Zsűrizés (nyilvános):

- 2014. január 17−18. 9.00 óra (Onga, Görgey u. 2. általános iskola új épületszárnyának média és emeleti számítógépes termei).
- A közönségdíjas pálinka cím a Champion díjas pálinkák közül kerül kiválasztásra 2014. január 25-én, az erre az alkalomra külön meghívott társadalmi zsűri tagjai által. A versenyben résztvevők vállalják, hogy amennyiben a nevezett pálinkáik, párlataik Champion díjat kapnak, akkor minden egyes Champion díjas pálinkából, párlatból 1,5 litert térítésmentesen eljuttatnak 2014. január 22-éig a verseny kiírója számára, a társadalmi zsűrizés céljára, a közönségdíjas pálinka és párlat kiválasztásához.

Eredményhirdetés időpontja és helye:

- 2014. január 25. 18.00 óra, Lillafüred – Palotaszálló, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkabálon.

A verseny színvonalát, és tisztaságát biztosító bizottságok, csoportok:

• Verseny Szervező Bizottság
• Zsűri

-          A Verseny lebonyolítása jelen szabályzatban rögzítettek szerint történik.
- A verseny kiírója 2013 szeptemberében a Verseny felhívást és Versenyszabályzatot közzéteszi a nevezésre, s annak feltételeire vonatkozóan a www.okeonga.hu honlapon, illetve a potenciális versenyzők közvetlen megkeresésével, az ország legkülönfélébb  sajtóorgánumaiban, valamint az Ongai Kékdaru számaiban.

A zsűri tagjai:
- Elnöke: Lovassy György okleveles élelmiszeripari mérnök, Pálinka Sommelier, a Destillata és más nemzetközi versenyek magyar zsűritagja, hivatalos pálinka tréner és bíráló, a KOETHE cég hivatalos magyarországi képviselője.
- Min. 16 fő, max. 20 fő, nemzetközileg és országosan is elismert pálinkabírálók közül határon innen és túl, a zsűri elnökének javaslatára, a versenykiírójának felkérésére.
- A zsűrizésben csak azon személyek, vehetnek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra.
- A zsűri tagjai számára minimum két felkészítő tréning kerül megszervezésre. A tervezett felkészítő tréning időpontok: november 15. – Fót, november 29. – Onga, december 13. – Onga.

A Verseny Szervező Bizottság (VSZB)

Versenyigazgató: Takács László

Elnök: Juhász József

Tagok:
·         Takács László versenyigazgató
·         Juhász József elnök
·         Buzás Zoltán
·         Buzás Zoltánné
·         Fata Edina
·         Juhászné Rácz Enikő
·         Karabinszkyné Becse Ágnes
·         Karabinszky Géza
·         Kovácsné Garadnai Éva
·         Kovács György
·         Kovács József
·         Kovácsné Nagy Ágnes
·         Melecski Zoltán
·         Poroszkainé Urszin Márta
·         Prion Gábor
·         Polák Péter
·         Polák Zsuzsanna
·         Rácz Attila
·         Rácz Linda
·         Tóth Zoltán

Versenyigazgató feladatai:

·         Kibocsátja a versenyfelhívást.
·         Javaslattétel az előkóstolás alapján kiválasztott átlagos „belövő” mintára, amelyet a szakmai zsűri tagjai közösen értékelnek ki.
·         A minták bírálatának, bírálati sorrendjének megállapítása, mintacsoportok kiosztása a bíráló zsűriknek.
·         Döntés a zsűrizés során felmerülő vitás kérdésekben.
·         Az eredmények helyes rögzítésének, értékelésének ellenőrzése.
·         Előkészíti a zsűri valamint az adatfeldolgozás személyi és tárgyi feltételeit.
·         Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, valamint azt, hogy a bírálók ne egyeztessék, ne befolyásolják egymás véleményét a bírálat során.
·         A végső eredmények hitelesítése, a verseny kategóriák meghatározása, melyekben kategória győztes hirdethető.
·         A zsűri elnökével és annak tagjaival való kapcsolattartás.
·         Beszerzi az okleveleket, ajándékokat, gondoskodik az oklevelek kitöltéséről.
·         Gondoskodik a különdíjat adományozó szponzorok beszervezéséről.
·         A verseny igazgatója egy személyben jogosult a versenyben résztvevők felé történő hivatalos adatszolgáltatásra – kizárólag az eredményhirdetés után.
·         A versenyigazgató az anonimitás megtartása mellett minden szükséges információt biztosít a zsűri eredményes munkavégzéséhez.

Az elnök feladatai:

·         A verseny szakmai irányítása.
·         Ügyeli a bírálat helyes lefolytatását, biztosítja azon az íz közömbösítő anyagok állandó jelenlétét.
·         Megszervezi a zsűri számára a minták szakszerű kihordását.
·         A verseny tisztaságának, a szabályzat szerint történő lebonyolításának garantálása.
·         Gondoskodik a verseny helyszínének biztosításáról.
·         Általános szaktanácsadás a verseny lebonyolításában a közreműködők felé.
·         A versenyben résztvevő termékek anonimitásának megőrzésének ellenőrzése, az eredmények kihirdetéséig.
·         A Verseny Szervező Bizottságának elnöke az anonimitás megtartása mellett minden szükséges információt biztosít a zsűri eredményes munkavégzéséhez.

A tagok feladatai:

  • A versenyigazgató és az elnök munkájának segítése, folyamatos szakmai ellenőrzése, támogatása.
  • A versenyigazgató személyi javaslatainak megtárgyalása, majd a döntések végrehajtásának segítése, ellenőrzése.
  • A Verseny Szervező Bizottságában a vitás kérdésekben a döntéshozatal egyszerű szavazattöbbséggel történik, szavazategyenlőség esetén a versenyigazgató szavazata dönt.

A verseny előkészítése:

- Nyilvántartásba veszik, majd titkosított azonosítóval, ugyanazon verseny cimkével ellátják a beérkezett mintákat. Összegyűjtik a bizonylatokat és nevezési díjakat, ellenőrzik, hogy azok megfelelnek a kiírás feltételeinek.
- Gondoskodni kell arról, hogy a minták teljesen titkosítva legyenek, azokat olyan elzárt helyen tárolják, ahová más nem mehet be.
- A verseny lezárásáig minden szervező köteles az adatokat kizárólag csak a feladata elvégzéséhez használni, kívülálló személy részére kiadott adat, vagy információ büntetőjogi következményeket vonhat maga után!

A zsűri feladatai:

- A beküldött pálinkákat, illetve gyümölcspárlatnak minősülő mintákat a zsűri érzékszervileg vizsgálja.
- A bírálat során egyénileg értékelnek, majd konszenzusra törekednek a minta értékelésében.
- A zsűri határozza meg, és választja ki a „Az V. Ongai Pálinkaverseny – 2014
kategória győztes pálinkáit/párlatait.
- Választja ki a Champion-díjakat, az adott kategóriák legjobb pálinkáit, párlatait.
- Javaslatot tesz a különdíjasokra, az oklevelekre.
- Az érzékszervi bírálat lefolytatását kizárólag a versenyigazgató és a VSZB elnöke irányítja.

Az érzékszervi bírálat lebonyolítása

- A verseny kiírásának megfelelően a különböző tételek együtt kerülnek bírálatra, kategória sorrendben.
- Az érzékszervi bírálat időpontja: 2014. január 17−18. 9 óra (Onga, Görgey u. 2. általános iskola új épületszárnyának média terme).
- A zsűri érzékszervi bírálata nyilvános.
- A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek rögzítése elektronikusan a zsűritagokon keresztül az egyesület által kidolgozott saját számítógépes szoftver segítségével történik.

Oda ítélhető díjak:

- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb bérfőzetője” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb bérfőzdéje” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb kereskedelmi főzde” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb magánfőzője” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb ó- és érlelt pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb ágyas pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb” ongai pálinkája” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 legjobb” párlata, likőre” cím
- „V. Ongai Pálinkaverseny – 2014 közönségdíjas pálinkája” cím
- A közönségdíjas pálinka cím a Champion díjas pálinkák közül kerül kiválasztásra 2014. január 25-én, az erre az alkalomra külön meghívott társadalmi zsűri tagjai által.
- Az aranyérmes mintákból a kategória győztes Champion-díjak. (A Champion-díj csak akkor ítélhető oda, ha az adott fajta pálinkából legalább 8 nevezett minta került értékelésre, és volt aranyérmes pálinka az értékelt pálinkák között.)
- Arany-, ezüst- és bronz oklevelek, érmek
- Esetleges egyéb különdíjak
Az odaítélt címek mellé 1–1 darab egyedi, faragott pálinkás tölgyfahordó, egyéb ajándékok, szponzori felajánlások, a Champion-díjak mellé ajándékcsomagok, szponzori felajánlások kapcsolódnak.

- A résztvevők a versenyen elért eredményüknek megfelelően a szervezőtől oklevelet és érmeket, lehetséges szponzoroktól ajándékokat kapnak.
- A szervező engedélyezheti, hogy a résztvevők a pálinkájukra olyan címkét tegyenek, amely tartalmazza a versenyen elért eredményüket.
- Mindkét előbbi esetben a felhasználónak kötelessége igazolni a felhasznált tételszámot, melyet a szervezőnek joga van ellenőrizni.

Egyéb kedvezmények:

- Ha valaki az V. Ongai Pálinkaversenyen 16 pontot, vagy többet ér el, akkor kedvezményt kap a nevezési díjából a világon legrangosabbnak tartott gyümölcspárlat versenyre, a Destillatára éppúgy, mint a többi általuk elfogadott regionális osztrák, német, olasz, svájci és egyéb közép-európai versenyek résztvevői.
- Az a bérfőzető magánszemély vagy magánfőző, akinek pálinkája az V. Ongai Pálinkaversenyen érmet nyer, ugyanazon versenypálinka nevezési díjából a gyulai Pálinka Világkupán 10−30% kedvezményt kap.
- A versenyre nevezett személyek közül (maximum 200 fő) ingyenes 2 fős belépőt kap az eredményhirdetésre és az ahhoz kapcsolódó pálinkabálra Lillafüreden, a Palotaszállóba. (A rangsort a nevezett pálinkák száma határozza meg.)

A legjobb bérfőzető, magánfőző pontszámítás:

A vonatkozó kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető figyelembe!
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zsűritől minimum 10 pontot kapott, de nem érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont

A legjobb bérfőzde pontszámítás:

- A kereskedelmi bérfőzdék a legjobb kereskedelmi bérfőzde címért a magán bérfőzetők által a náluk főzetett pálinkák kapcsán leadott származási igazolással versenyeznek. Az adott kereskedelmi főzdében főzetett magán bérfőzések eredményei kerülnek összesítésre.

- A vonatkozó kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető figyelembe!
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zsűritől minimum 10 pontot kapott, de nem érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont

A legjobb kereskedelmi főzde pontszámítás:

- A vonatkozó kategóriában indulóknál az induló 5 legjobb minősítését elért minta vehető figyelembe!
• Minden, a versenyre benevezett, és a szakmai zsűritől minimum 10 pontot kapott, de nem érmes pálinkáért, párlatért: 1 pont
• Minden bronzérmes pálinkáért, párlatért: 3 pont
• Minden ezüstérmesért: 5 pont
• Minden aranyérmesért: 8 pont
• Minden Champion-díjért: 10 pont
• Legjobb pálinkáért 15 pont

- Egyéb díjakért, címekért a kereskedelmi főzdék is a saját maguk által főzetett és nevezett pálinkákkal versenyeznek együtt a magán bérfőzetőkkel és magánfőzőkkel.

Bírálati kategóriák:

I.Tiszta gyümölcspárlatok, pálinkák alapanyagainak - fajta megjelöléssel:

1. Almatermésűek:
- alma,  
- körte,
- vilmoskörte
- birs, birskörte

2. Bogyósok:
- szamóca, földieper
- faeper (morus)
- málna
- szeder
- ribiszke,
- köszméte, egres (büszke)

3. Csonthéjasok:
- cseresznye
- meggy
- kajszibarack
- őszibarack
- szilva

4. Szőlő- és szőlő eredetű termékek:
- szőlő pálinka
- szőlő törkölypálinka
- seprőpárlat  
- borpárlat

5. Egyéb gyümölcsök
- naspolya

6. Gyűjtött erdei gyümölcsök és vadon termők:

1.Erdei gyümölcsök:
- kökény
- som
- berkenyék
- galagonya
- csipkebogyó
- bodza
- áfonya
- homoktövis

2. Vadon termők:
- vadmálna
- erdei szamóca
- vadszeder
- vadalma
- vadkörte
- vackor
- vadcseresznye
- vadmeggy
- vadőszíbarack
- vadbírs
- borzak (gyalog bodza)
- boróka
- ostorfa
- egyebek

7. Vegyes pálinkák

8. Egyéb párlatok, likőrök

II. Érlelt pálinkák és párlatok:

- fahordóban érlelt pálinka
- gyümölcságyon érlelt pálinka
- 5 évnél idősebb érlelt pálinkák

III. Párlatként való nevezés esetén:

- narancs
- banán
- kivi
- füge
- gránátalma
- sütőtök
- sárgadinnye
- sárgarépa
- maláta
- egyéb

Bírálólap:

20 pontos bírálat alapján történik, mely megegyezik az ausztriai Destillata pontozási rendszerével, és az alábbiak szerint osztódnak fel:

- Illat tisztaság: 5 pont: nem optikai tisztaság, hanem párlat tisztaság. Az elő-utópárlat és egyéb technológiai hibákból származó (pl.: penészes cefre, ecetesedés stb.) hibákat vizsgálják illat alapján. 5 pont, ha nem érezhető ilyen hiba. A hibák mértékétől és mennyiségétől függően vonnak le pontot.
- Gyümölcskarakter: 5 pont: illat alapján vizsgálják, mennyire felel meg a megnevezésben szereplő gyümölcsfajtának. Ha egyáltalán nem annak a gyümölcsnek az illatát érzik, vagy abszolút neutrális, akkor 1 pont. Innentől kezdve, minél jellegzetesebb, intenzívebb, kellemesebb, úgy nőhetnek az adott pontok 5-ig.
- Íz tisztaság: 5 pont: nevével ellentétben itt vizsgálják a gyümölcs karaktert is épp úgy, mint az előző pontban, csak itt a szájban érezhető ízeket. Valamint ebben a pontban osztályozzák az íz tisztaságot is hasonló módon, mint az illat tisztaságnál.
- Harmónia: 5 pont: itt a termékről alkotott össz. benyomásokat, az íz, illat harmóniáját értékelik. Minél jobb, annál több pont. Figyelembe veszik, hogy az illat és az íz összhangban van-e. A kóstolás után az íz megfelel-e annak az elvárásnak, amit a szaglás után támasztottak a termékkel szemben.

- A bíráló lapok az egyesület saját maga által fejlesztett számítógépes programjának segítségével bírálókként kerülnek kitöltése. Minden pálinkát egymástól függetlenül minimum 4 bíráló minősít. Ha nincs konszenzus vagy 14 pont felett minimum 3 pontnál nagyobb különbség mutatkozik meg a bírálatok között, akkor automatikusan új bizottsághoz, majd szükség esetén a csúcs zsűrihez kerül a versenyminta: Végül a számítógépes program segítségével a bizottság összesített lapot tölt ki mintánként, egyeztetett vélemény alapján.
- Az éremhatárok a következők:
- arany: 18,0 - 20,0 pont között
- ezüst: 16,0 - 17,0 pont
- bronz: 14,0 - 15,0 pont

Egyéb feltételek:

- Az a személy, aki a minták szállításában, raktározásában, előkészítésében, felszolgálásában közreműködik, nem lehet a zsűri tagja.
- Különösen kirívó esetben az érintett bizottsági tagot a versenyigazgató felmentési joga alapján mentesíti a további bírálat alól.
- A vizsgálatra kerülő minták sorrendjét a versenyigazgató előre köteles meghatározni. Minden esetben a közömbösebb ízű, illatú termékekkel ajánlatos kezdeni a bírálatot, majd az áthatóbb ízű, illatú termékek következnek. Először az alacsonyabb alkoholtartalmú minták kerülnek a zsűri elé.
- Azonos típusú termékek esetében az illat- és az ízhatás növekedése szerint kell a mintákat besorolni. Sorozatvizsgálat esetén lehetőleg azonos íz- és illatjellegű termékeket ajánlatos bírálni.
- Az egyes vizsgálatok között ízhatást közömbösítő anyagokat kell fogyasztani a bírálóknak. Ezek az anyagok: ivóvíz, ásványvíz, kifli, zsemle, sajt, alma, feketekávé lehetnek. A bírálat során megfelelő időközönként pihenőt kell elrendelni. A bírálati potenciál megítélése a zsűri elnökénekének az elsődleges feladata.
- A bírálat során a zsűri elnöke által irányított értékelő megbeszélésen kívül tételekkel kapcsolatban beszélgetni, a termékekre utaló megjegyzéseket tenni nem szabad.
- Az adatfeldolgozás során kizárólag a VSZB. elnökének és a versenyigazgatónak szolgáltatható adat, melyek az eredmény kihirdetéséig titkosnak minősülnek.

Az adatfeldolgozás menete:

• a zsűri által kitöltött bírálati lapok értékelése, rögzítése
• az éremhatárok szerinti rangsorolás összesített, illetve versenykategóriák szerinti értékelés elkészítése

- A versenyben résztvevők nevezett mintáinak eredményét a versenyt követően, 2014. január 25-én megkapja a verseny szervezőitől.
- A verseny tisztasága érdekében a Versenyt Szervező Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a díjazott termékek köréből sorsolással kiválasztott minták eredetének vizsgálatát elvégeztesse. Pozitív eredmény esetén az elnyert díj sajtópublicitás mellett visszavonásra kerül.

A verseny nyilvánossága:

- A Szervező Bizottság törekszik arra, hogy a verseny a lehetőségekhez mérten a legnagyobb publicitást élvezze. A zsűrizést úgy szervezi, hogy azt bárki megtekinthesse, annak tilalmával, hogy a zsűri munkáját nem zavarhatja, és arra befolyásolási kísérletet sem tehet.

Aranyérmes pálinkák, párlatok megőrzése az utókornak:

- A versenyen résztvevők vállalják, hogy amennyiben a nevezett pálinkáik aranyérmet kapnak, akkor minden egyes aranyérmes pálinkából minimum 0,33 litert térítésmentesen felajánlanak az ongai Darvas Közösségi Ház és Múzeum számára, ahol azok a pálinkáspohár-történeti gyűjtemény részeként megőrzésre kerülnek az utókor számára.

- Az ünnepélyes eredményhirdetés 2014. január 15. 18.00.

Társadalmi zsűrizéshez pálinkák, párlatok:

- A versenyben résztvevők vállalják, hogy amennyiben a nevezett pálinkáik, párlataik Champion díjat kapnak (erről a versenyigazgató külön értesítést küld a zsűri munkájának befejezését követően), akkor minden egyes Champion díjas pálinkából, párlatból 1,5 litert térítésmentesen eljuttatnak 2014. január 22-éig a verseny kiírója számára, a társadalmi zsűrizés céljára, a közönségdíjas pálinka és párlat kiválasztásához.

Onga, 2013. szeptember 1.
Ongai Kulturális Egyesület
    versenykiíró, rendező

2013. december 6., péntek

V. Ongai Pálinkaverseny 2014-1



Néhány nappal ezelőtt még arról írtunk és beszéltünk, hogy milyen volt az év utolsó pálinkaversenye Kecelen. Erre ma már itt a 2014. év első pálinkaversenyének versenykiírása az V. Ongai Pálinkaverseny. Alig egy hónapunk van arra, hogy kiválasszuk a nevezésre szánt párlatainkat az alábbiak szellemében.

Versenykiírás

V. Ongai Pálinkaverseny

2014 első pálinkaversenye! Az Ongai Kulturális Egyesület meghirdeti az V. Ongai Pálinkaversenyt!
A verseny meghirdetésének köre: az ország bármely területéről, sőt a határon túlról is nevezhetnek magánfőzők, bérfőzetők és kereskedelmi főzdék/bérfőzdék.
Nevezési határidő és a minták átvétele: 2014. január 10. 16.00 óra, személyesen az ongai általános iskola média termében (3562 Onga, Görgey u. 2. új épületszárny), illetve eljuttatható postán az egyesület címére (Ongai Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.).
Nevezési minta: fajtánként minimum 2-szer 0,33 liter.
Nevezési díj: párlatonként 2500 Ft.
Nevezési feltételek: A versenyen a versenyszabályzat elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, a nevezési díj befizetésével vehetnek részt a magánfőzők, a bérfőzetők és a kereskedelmi pálinkafőzdék. A párlatok leadásával egy időben a nevezéshez csatolni kell a hivatalos bérfőzetési lap másolatát.
Ünnepélyes eredményhirdetés időpontja és helye: 2014. január 25. 18.00 óra, Lillafüred – Palotaszálló, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett pálinkagálán és bálon.
Díjazás: oklevelek, érmek, ajándékcsomagok, szponzori felajánlások közel 1,5 millió Ft értékben.
Kedvezmények:
  • Ha valaki az V. Ongai Pálinkaversenyen 16 pontot, vagy többet ér el, akkor kedvezményt kap a nevezési díjából a világon legrangosabbnak tartott gyümölcspárlat versenyre, a Destillatára éppúgy, mint a többi általuk elfogadott regionális osztrák, német, olasz, svájci és egyéb közép-európai versenyek résztvevői.
  • Az a bérfőzető magánszemély, akinek pálinkája az V. Ongai Pálinkaversenyen érmet nyer, ugyanazon versenypálinka nevezési díjából a gyulai Pálinka Világkupán 10−30% kedvezményt kap.
  • A versenyre nevezett személyek közül (maximum 200 fő) ingyenes belépőt kap az eredményhirdetésre és az ahhoz kapcsolódó pálinkabálra Lillafüreden, a Palotaszállóba. (A rangsort a nevezett pálinkák száma határozza meg.)
Amit még érdemes tudni.
  • 2014-ben Magyarországon, pálinkaversenyen eddig még nem használt bírálati rendszer szerint történik az értékelés, aminek a lényege, hogy a pontok több mint 60%-át a szájban érezhető dolgokra adják a bírálók.
  • Továbbfejlesztett pálinkabíráló szoftverrel történik a bírálat, mely minden korábbinál jobban kizárja a szubjektivitást: minden pálinkát legalább 4 fő, de szükség esetén akár 8 fő értékel egymástól függetlenül.
  • A lehető legjobb bírákat igyekszünk meghívni a zsűrizéshez, akik több elő-bíráló tréningen is felkészülnek a pálinkák minősítésére.
A 2013-as versenyről:
A IV. Ongai Regionális Pálinkaversenyre 264 nevezőtől összesen 785 nevezett pálinka és párlat érkezett az ország egész területéről. A nevezések nagy száma jelzi a verseny széleskörű elismertségét, megerősítve a 2012-ben már elért, az ország egyik legnagyobb pálinkaverseny pozícióját. A versenyen a bérfőzetők és a magánfőzetők mellett már a nagyobb kereskedelmi főzdék is képviseltették magukat. Az országosan elismert szakmai zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 36, ezüst oklevelet 159, míg bronz oklevelet 190 pálinka. 14 champion, azaz nagyaranyérem került kiosztásra.
A zsűri tagja volt: Lovassy György elnök (Pálinka-technológiák), Czakó Gábor (Bestillo Pálinkaház), Csobolya Attila (Várda Drink), Fabulya Attila (Prémiumital Shop), Főfai Krisztina (Márton és Lányai Pálinka), Háger-Veres Zoltán (Aroma Bázis Kft.), Hornung Zoltán (Gyulai Pálinkamanufaktúra), Kaizer Gábor (Agárdi Pálinka), Komáromi János (Tuzséri Pálinkamanufaktúra), Krizl Edit (Brill Pálinkaház), Nagy Attila (Brill Pálinkaház), Nagy Árpád (Árpád Pálinkatanya), Nyilasi Béla (Bükkaranyosi Pálinka Kft.), Pataki Attila (Pálinkapatak Kft.), Pucsok Sándor (Tiszadadai Pálinkafőzde), Szónoczky István (Szőlőpárlat- és Likőr Manufaktúra Kft.), Ujváry Balázs (Fermentum Pálinka) és Vértes Tibor (Agárdi Pálinka).
További információk: részletes nevezési feltételek, versenyszabályzat, odaítélhető díjak, nyeremények, nevezési kategóriák, letölthető nevezési lap elérhető az egyesület honlapján: www.okeonga.hu. További felvilágosítás kérhető a 46/464-260-as, a 70/313-3216-os vagy a 70/313-1454-es telefonszámon, illetve e-mailben az okeonga@upcmail.hu címen.
Várjuk nevezését! Szóljon ismerőseinek is!
- Ongai Kulturális Egyesület nevében: Takács László OKE elnök, versenyigazgató

Fűszeres Mézes Viaszszilva Likőr 2013.



427.

2013/1206
 
 
 
AQUAVINICUM

LIKŐR

VADGYÜMÖLCS
 
 

 Fűszeres  Mézes Viaszszilva  
  Üvegben érlelve


Ahogyan azt már a tegnapi napon beharangoztam, ma egy likőr különlegességet szeretnék figyelembe ajánlani, amelyet pincészetünk készített el. Likőrről, úgy-e akkor beszélünk, amikor annak alkohol tartalma 37,5 % alkoholfok alatt található, valamint hozzáadott mesterséges anyagokat is tartalmaz. A viaszszilva, vagy más néven mirabolla szilva kezdetektől kezdve kedvenc gyümölcseim közé tartózik, sajnos tavaly a fagyok miatt alig volt térségünkben ebből termés, idén viszont a bőség zavarával kellett megküzdenünk, így hát nem véletlen, hogy sok minden lehetőség kipróbálására adott módot. A szak megnevezés, és a párlat korrekt elhelyezése fontos a beazonosítás miatt. A likőr egyébként francia kifejezés, amely olyan szeszes ital, melyet nagy mennyiségű hozzáadott cukorral édesítenek, és általában különböző élelmiszerekkel vagy aromákkal, fűszerekkel ízesítenek. Alkoholtartalma gyakran alacsonyabb a tiszta párlatokénál, de minimum 15%. A likőröket általában nem érlelik, de előállításukkor gyakran pihentetik őket, hogy az ízanyagok összeérjenek. Én biztos vagyok abban, hogy a likőrök esetében is fontos, hogy legalább három hónapig, vagy száz napig együtt érjenek, mert valódi hatásúkat csak ekkor fejtik ki. A legfeltűnőbb különbség az édességük: az Európai Unióban legalább 100 gramm cukrot kell tartalmazniuk literenként, az Egyesült Államokban pedig legalább 2,5 tömegszázaléknyit, azaz literenként körülbelül 22–25 grammot. Ez a likőr nem hozzáadott cukrot tartalmaz, hanem mézet, amely végeredményben ugyanaz, és mégsem ugyanaz. Itt ráadásul én kétszer is alkalmaztam a méz hozzáadását, egyszer még cefrézéskor, másodszor pedig a likőr készítésekor. Mindkét esetben akácmézet használtam fel. Ezenfelül természetesen különféle fűszereket helyeztem bele, úgy, hogy lehetőleg egy íz, zamat, illetve illat karaktert tudjak neki kölcsönözni. Arra is ügyeltem a fűszerek összeválogatásánál, hogy az színben is hasonlóan hatást fejtsenek ki. Ebben az esetben a sárga színre koncentráltam, hogy valamiként is emlékeztessen a viaszszilva sárga színére látvány hatásában. Az öt-hat féle fűszer alkalmazása remélhetőleg kiváló téli italt hoz, majd létre vaníliával, szegfűszeggel, kardamonnal, gyömbérrel. Ezek hatása az ember téli egészségére csak jótékony hatással lehet kis mértékben fogyasztva. Tudom ajánlani légúti fertőzések esetén.