Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2015. december 25., péntek

VII. Ongai Pálinkaverseny 2016.



Nevezési lap
A versenyre történő nevezés részletei
Nevezési határidő: 2016. január 8. (péntek) 16.00 óra.
Nevezési minta: Fajtánként minimum kétszer 0,33 liter.
Nevezési díj: Nevezett pálinkánként, párlatonként 3000 Ft vagy 10 EUR. Az összeg befizethető
számla ellenében személyesen a minták leadásakor, illetve átutalható az Ongai Kulturális
Egyesület bankszámlaszámára: Felsőzsolca és Vidéke Takarékszövetkezet Ongai Kirendeltsége
54500198-10000719, a közleményben feltüntetve, hogy pálinkaverseny nevezési díj.
Nevezési minták átvétele:  Az általános iskola média termében (3562 Onga, Görgey u. 2. III. számú új épületszárny média terem) 2016. január 8-áig, hétköznap 8.00 órától 16.00 óráig, illetve eljutatható postán az egyesület címére (Ongai Kulturális Egyesület 3562 Onga, Görgey u. 2/A.)
Nevezési feltételek:
  • A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös
    szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) kereskedelmi pálinkafőzdék, a Jöt.
    szerinti bérfőzetők és a Jöt. szerinti otthoni magánfőzők egyaránt részt vehetnek a
    versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, a nevezési lap kitöltésével, egyidejűleg a nevezési
    díj befizetésével.
  • Nevezni az elfogadott, 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának
    minősülő készítményekkel lehet. A pálinkák eredetét törvényesen igazolni kell:
    • Kereskedelmi célú főzdék: Jöt. szerinti szeszfőzde, kereskedő, előírt okmánnyal: a
      kereskedelmi szeszfőzde engedélyese szabadforgalomba bocsátott, zárjeggyel ellátott, adózott
      terméket nevezhet, amelynek eredetét, származását a pálinkaverseny rendezőjének nevére
      kiállított egyszerűsített kísérő okmány igazolja.
    • Bérfőzetők: Jöt. szerinti bérfőző, a 66.§ (6) bekezdésében meghatározott származási
      igazolvánnyal igazolja az előállított párlat származását.
    • Magánfőzők: Jöt. szerinti magánfőző a 67/A § (3) szerinti származási igazolvánnyal,
      illetve/vagy a Jöt. 67/A. § (7) bekezdésében előírt önkormányzati bejelentésről, valamint a párlat
      után megfizetett adóról kiállított önkormányzati adóhatósági igazolást kell a magánfőzőnek
      benyújtania.
  • A felsorolt okmányok, illetve igazolvány másolati példányát át kell adni a verseny
    rendezőjének. Az indulók kötelesek feltüntetni a nevezési lapon a pálinkákból rendelkezésre álló
    mennyiséget hektoliterfokban. A kereskedelmi főzdéknél a palackozott termékeknél a
    tételazonosító (LOT) számot is.
  • A bérfőzetők és magánfőzők a vonatkozó jövedéki szabályok szerint nevezhetnek, a
    versenyszabályzat szerint. A versenyszabályzat elfogadásával a nevező nyilatkozik arról is, hogy
    a minta Magyarországon termett gyümölcsből van, itt cefrézték, főzték, és hozzáadott cukrot nem
    tartalmaz, mert e nélkül pálinka megnevezést nem kaphat.
  • Lehetőség van két személy együttes nevezésére is, amennyiben a cefrézést együtt
    végezték. Itt is követelmény azonban az egyikük nevére kiállított hivatalos bérfőzési lap.
  • Külföldi nevezők esetében a Jöt. rendelkezéseit alapul véve, más Európai Unió tagállami
    szeszfőzdék, adóraktárak, tagállami kereskedők szabadforgalomba bocsátott párlattal
    nevezhetnek, ami egyszerűsített kísérőokmánnyal adhatnak át a verseny szervezőjének. Harmadik
    ország esetében a gazdálkodó árumintaként küldheti el a nevezett párlatot, amelyet a
    vámkezelésről kiállított okmány igazol. A gazdálkodók által párlatversenyre nevezett minta nem
    kereskedelmi áruként (árumintaként) behozott terméknek minősül, amelyre a Jöt. 73. § (2) b)
    pontja alapján nem kell zárjegyet felhelyezni. A tagállami magánszemélyek esetében a
    92/83/EGK Irányelv alapján a tagállamok által kialakított nemzeti jövedéki szabályozás az adott
    tagállam területére vonatkozik. A nevezett külföldi magánszemély köteles nyilatkozni, hogy
    mindenben megfelel a saját nemzeti jövedéki szabályozásának, s az általa az ottani jogszabály
    szerinti származási igazolást kell mellékelje a nevezéshez.
 


2015. december 24., csütörtök

Áldott, békés Karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!



Áldott, békés Karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!





2015. december 19., szombat

Kaiser Gyógylikőr 2015.



Kaiser Gyógylikőr
2015.


Amikor egy pincészet italok készítését határozza el, azért azt mindig figyelemmel kell kísérnie, hogy milyen divatos folyamatok zajlanak a környezetében. A gyógy és keserű, valamint vadász italok szépen belopták magukat ital kultúránkba. Ezeknek sikerén felbuzdulva mi is megalkottuk saját kis gyógy-keserű italunkat, amelyet a Kárpát-medencei Pálinkaversenyen ezüst elismeréssel jutalmaztak.


2015. december 18., péntek

Rigóvári Fehér Cuvée 2015.



Rigóvári Fehér Cuvée
2015.



Fehér bort házasítani talán sokkal nehezebb, mint vörösbort. Ilyenkor a bortörvény előírásainak megfelelően a cuvée-t alkotó szőlőfajtákat a címkén fel kell tüntetni. Királyleányka savaival, a Furmint édességével, a Rizlingszilváni rafinált illataival van benne jelen. Fogyasztását 12 °C-on ajánljuk süteményekhez, csokoládé fagylalthoz, tejszínhabos gyümölcskészítményekhez.





2015. december 17., csütörtök

Rigóvári Cserszegi fűszeres 2015.



Rigóvári Cserszegi fűszeres
2015.



Ez a bor olyan élményt nyújt a borkedvelőknek, mint a hölgyeknek egy csokor virág. Mégis az ellentétek bora ez, már nem annyira nőies, és még nem is teljesen férfias. Lehet szeretni, vagy nem. Indulatokat robbant magas alkoholja, és mégis tombolnak benne a virágillatok. Testes, jellegzetes savaival ünnepet teremt. 10 C fokon ragukhoz, egzotikus ételekhez, gyümölcsköretekhez ajánljuk.




2015. december 16., szerda

Magyar Kajszibarack Ágyas Gyümölcs Párlat 2015.



Magyar Kajszibarack Ágyas Gyümölcs Párlat
2015.




Igen érdekes dolog, hogy mindenki úgy véli, hogy Kajszibarack pálinkát mindenki tud csinálni, sőt mindenkinek elsődleges célja is, hogy azt csináljon. Ennek okán aztán rengeteg ilyen ital születik, sok jó és még sokkal több rossz. Pincészetünkké sem lett tökéletes, de azért a Kárpát-medencei Pálinkaverseny zsűri tagjai ezüst elismeréssel díjazták.


2015. december 15., kedd

Rigóvári Muscat Ottonel 2015.



Rigóvári Muscat Ottonel
2015.


Az a bor az, amely olyan különleges, hogy már nem is igazán bor, hanem egyfajta esszencia, egyfajta életérzés. Csak házasember értheti meg igazán. El tud varázsolni, de romlást is hozhat rá. Magas alkoholja mellé édeskés, parfümős hátteret ad megfelelő savaival. Jellegzetes virág illataival a hölgyeket jutatja eszünkbe. 12 C fokon desszertekhez ajánljuk.