Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. június 3., kedd

Pannon Pálinka és Párlatverseny 2014.



Pannon Pálinka és Párlatverseny
2014. június 27-28. – Csopak
VERSENYSZABÁLYZAT
Rendező: PannonPálinkafőzők Egyesülete (továbbiakban PPE)
Cím: 8200 Veszprém, Simon István u. 3/c
Fax: +3688 421174
Mobil: +3630 9581717 és +3630 9471811
Web: www.palinkanaptar.hu
E-mail:csallo@csallo.hu
A verseny időpontja: 2014. június 27-28.
Helyszín: Üdülőfalu – 8229 Csopak,
Eredményhirdetés: 2014. július 11. 16:00 óra.
Helyszín: Fröccsöntő és Pálinka Napok, Csopak, Strand u. Parkoló
A verseny kiírója és rendezője: Pannon Pálinkafőzők Egyesülete
A Pannon Pálinka és Párlatverseny fővédnöke:
Horváth Zsolt, a megyei Hungaricum Értéktár Bizottság elnöke
A Pannon Pálinka és Párlatverseny védnökei:
Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke
Stark Attila alezredes, a NAV Veszprémi Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság igazgatója
Ambrus Tibor Csopak község polgármestere
A Pannon Pálinka és Párlatversenyelnöke:
Csalló Jenő a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének elnöke
Versenyigazgató és egyben a zsűri elnöke:
Béli Géza a Pálinka Nemzeti Tanács tagja
A verseny célja
A verseny célja, hogy a Balatonfelvidék pálinkái és párlatai megmérettetése által népszerűsítsék a kúlturált pálinka fogyasztást, segítsék a minőség javulását, valamint megismertessék és bemutassák az első igazi Hungaricumot a külföldi turistáknak. Az ország borászai is lehetőséget kapnak, hogy megmutassák szőlő- és törkölypálinkáikat valamint borpárlataikat.
A verseny meghirdetésének köre
A PPPV-re az ország minden részéről lehet nevezni.
A versenyre nevezhetnek:
1. A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003.
évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) szeszfőzde,
2. (Jöt. szerinti) bérfőzető,
3. (Jöt. szerinti) magánfőző, vagy
4. kereskedő.
Versenykategóriák – Pannon Pálinka- és Párlatverseny:
1. Almatermésű gyümölcsök pálinkái, párlatai
2. Csonthéjas termésű gyümölcsök pálinkái, párlatai
3. Erdei, vad és bogyós gyümölcsök pálinkái, párlatai
4. Szőlő pálinkák, párlatok
5. Törkölypálinkák- és párlatok
6. Borpárlat
7. Ágyas pálinkák
A nevezés és a nevezés feltételei
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet. A nevezési lap letöltheto a www.palinkanaptar.hu
honlapról. A versennyel kapcsolatban felmerült egyéb kérdésekben a kapcsolattartók: Csalló Jenő +3630 9471811, Csalló Gergő +3630 9581717 E-mail: verseny@palinkanaptar.hu
A nevezési laphoz csatolni kell:
a. pálinkafőzde esetén a Jöt. szerinti termékkísérő okmányt, vagy szállító levelet
b. bérfőzött párlatok esetén a Jöt. 66. § (6) bekezdés szerinti egyszerűsített kísérő okmányt,
c. magánfőzés keretében előállított párlat esetén nyilatkozat a magánfőző személytől
d. kereskedő által nevezett pálinka esetén a szállítólevelet.
A szabadforgalomba bocsátott pálinkák esetén a minimális tételnagyság 50 hektoliterfok.
A versenyre nevezni pálinka vagy párlat fajtánként minimum 2 x 0,35 liter versenymennyiséggel lehet. A minimálisan elfogadott versenymennyiség 2 x 0,35 liter. A mintákat az alábbi
címre kell eljuttatni:
Vödörvölgyi Pálinkaház (Csalló Pálinka Manufaktúra)
8220 Balatonalmádi
Vödörvölgyi út külterület
személyesen vagy postai úton. Az átvételért felelős kapcsolattartó személy: Csalló Jenő (+3630 9471 811) és Csalló Gergő (+3630 958 1717).
Egy-egy versenyző a nevezési lap mellékletét szolgáló eredetigazolás mellett, tetszőleges számú
pálinkával, párlattal versenyezhet.
Nevezési díj bérfőzetők és magánfőzők esetén: 1.000.- Ft/minta.
Nevezési díj szeszfőzdék és kereskedők esetén: 5.000.- Ft/minta. Amennyiben több, mint 5 mintát nevez egy kereskedelmi főzde vagy kereskedő, a hatodik és minden további minta nevezési díja 3000.- Ft
A minták beküldési határideje: 2014. június 15. 17.00 óra.
A versenyminták bírálata
A bírálat érzékszervi zsűrizéssel történik, a verseny bírálói, a zsűri elnöke és a szervezők a
mintaszámnak megfelelő, 2 vagy 3 tagú bizottságot állítanak fel, amelybe megfelelő bírálói ismerettel és gyakorlattal rendelkező tagokat delegálnak. A versenyigazgató a verseny előtt köteles bírálói készségfelmérést végezni, hogy a zsűrizésben csak olyan személyek vehessenek részt, akik alkalmasak az elfogulatlan, korrekt bírálatra és a bírálat napján megfelelő egészségi állapotban vannak.
A szervezésö bizottság a beérkezett mintákat a kiírásnak megfelelő kategóriákba sorolja a nevezési lapon feltüntetett jellemzők alapján, illetve – amennyiben szükséges – saját maga állapítja meg e jellemzőket, majd elvégzi a nevezett minták kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását.
A versenyigazgató:
·         a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi az előkészületeket,
·         meghatározza a minták helyes bírálati sorrendjét,
·         ellenőrzi, illetve biztosítja a technikai kiszolgálás színvonalát,
·         ellenőrzi a minták bírálók előtti anonimitását,
·         folyamatosan ellenőrzi a segítők és a kiértékelést végzők munkáját.
Amennyiben a bírálóbizottságok által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak, elrendeli az újra
bírálást, amelyet a kinevezett „csúcs zsűri” végezhet el. A döntést minden esetben írásban rögzíteni kell, melyet a bíráló lapokkal és a bíráló lapokon igazolnak.
A verseny lebonyolítását és a szabályzat betartását a versenyigazgató felügyeli.
A bíráló bizottságok feladata:
A hazánkban legszélesebb körben alkalmazott 20 pontos rendszer szerinti értékelés. Az egyéni bírálatok után konszenzusos vélemény kialakítása bizottságonként azzal a szigorú előírással, hogy a verseny teljes időtartama alatt meg kell tartani a minták teljes eredet anonimitását. A minták eredetfeltárása csak a verseny eredményhirdetése után válhat nyilvánossá.
A minták pontozása:
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint.
·         Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
·         Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont,
·         Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
·         Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont,
·         Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) – max. 4 pont.
Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható és a pontozást írásban indokolni kell, indoklás nélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden
versenyzőnek kötelezően át kell adni. A verseny, a nevezők és a hivatalosan meghívottak részére nyilvános, arra külön értesítés nem történik, azt a versenyfelhívás az időpont és a helyszín megjelölésével tartalmazza.
Díjazás
A rendezőbizottság az alábbi pontozás szerint állapítja meg a pálinkák kitüntető oklevéllel való díjazását:
·         Arany minősítés: 18-20 pont,
·         Ezüst minősítés: 16-17 pont,
·         Bronz minősítés: 14-15 pont.
Az egyes kategóriákban, amelyekben legalább három nevező legalább tíz mintája versenyzett, az
aranyérmet szerzett versenypálinkák közül, a bírálók a minták visszakóstolását követően a legjobbat champion címmel jutalmazzák.
Amennyiben az egyéb gyümölcs kategóriánként marad még annyi tétel, amelyekben összesen
legalább három nevező legalább tíz mintája nevezett, akkor az aranyérmet nyertek közül a
legjobbnak az összes bíráló a visszakóstolást követően szavazással champion díjat ítélhet oda.
Az a kereskedelmi főzde, amely legalább öt mintával nevezett és legalább három kategóriában
aranyérmet nyert, a beküldött minták pontozási eredményeinek átlaga alapján elnyerheti a PPPV legeredményesebb kereskedelmi főzdéje díjat.
A PPPV legjobb bérfőzető magánszemélye díja elnyeréséhez az alábbi pontszámítás szerinti legtöbb pontot elért versenyző jogosult:
·         minden benevezett és legalább 12 pontos, de nem érmes pálinkáért -1 pont,
·         minden bronzérmes pálinkáért – 3 pont,
·         minden ezüstérmes pálinkáért – 5 pont,
·         minden aranyérmes pálinkáért – 8 pont,
·         minden champion díjért – 10 pont.
A PPPV legjobb bérfőzdéje címet az előző pontszámok – versenyzőként, főzdénként – összesítésével legtöbbet szerzett pontok alapján lehet elnyerni. A fenti díjakat a champion címmel vagy aranyéremmel jutalmazott pálinkák közül a szakmai zsűri ítéli oda.
A versenyen odaítélhető különdíjak:
·         Legjobb bérfőzető,
·         Legjobb magánfőző,
·         Legjobb kereskedelmi főzde,
·         Legjobb bérfőzde,
·         Legjobb kereskedői pálinka,
·         A Városok és Falvak Szövetségének legjobb párlata, vagy pálinkája,
·         NAV különdíj
A bérfőzött, valamint saját márkás pálinka díjazásakor a 33/2010 (XI.25.) 16. par. mv. rendeletnek
megfelelően, az eredményhirdetés során meg kell nevezni a lepárlást végző szeszfőzdét is.
A termékek és előállítók vonatkozásában a PPPV díjait és jelzőivel ellátott címeit csak az e versenyeken megjelenített termékeken lehet feltüntetni. A díjak és címek csak abból
a tételből származó terméken tüntethetők fel, amelyből a versenyminta is kikerült.
A versenyszervező bizottság jogosult minden pálinka és párlat esetében analitikai vizsgálatra,
amely az előírt metilalkohol és hidrogén-cianid tartalom vizsgálata mellett, a pálinka alkoholtartalmának eredetére is kiterjedhet. A vizsgálatot a Pannon Pálinkafőzők Egyesülete által felkért laboratórium végezheti el. Ha a tétel nem felel meg az előírásoknak, akkor a mintát a zsűri a
versenyből kizárja.
A verseny ünnepélyes eredményhirdetésére a Csopaki Fröccsöntő és Pálinkanapok keretében, 2014 július 11-én, 16.00 órakor a szinpadon kerül sor.
Veszprém, 2014 május 14.
Pannon Pálinkafőzők Egyesülete
1. Melléklet: Nevezési lap
2. Melléklet: Nevezési felhívás
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése