Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2014. június 30., hétfő

I. Pannon Pálinka és Párlatverseny 2014.



A sok évvel ez előtt már sikeresen megrendezett, szőlő alapú pálinkák versenye után, Csopakon idén az első Pannon Pálinka és Párlatverseny zajlott.

 Hét kategóriában lehet nevezni, mint almatermésű, csonthéjas, erdei vad és bogyós gyümölcsök párlatai és pálinkái, szőlő pálinkák és párlatok, törkölypálinkák és párlatok, borpárlat, valamint ágyas pálinkák. Mintánként 2x0,35 liter küldendő be a bíráló bizottságnak. A versenyminták anonimitását Csalló Jenő, a szakmában elismert pálinkafőző garantálja.
Az ország szinte minden pontjáról, Edelényből, Dombegyházáról, Tiszaföldvárról, Bátáról, Etesről, Cserszegtomajról és Piliscsévről is érkezett már minta. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők úgy döntöttek, hogy további négy nappal meghosszabbítják a nevezési határidőt, így egészen június 19-ig fogadnak be mintákat. A beküldött minták értékelése szakmai zsűri által június 27-én és 28-án zajlik majd a csopaki üdülőfaluban.A határidő lejárta után az egész ország területéről, mintegy 143 versenyminta érkezett, melyből 20 mintát a laborvizsgálatok miatt sajnos ki kellet zárni. Az előző versenytől eltérően mindenfajta párlat és pálinka nevezhetett a megmérettetésre.
Béli Géza versenyigazgató szakmai vezetésével nem bizottságokban, hanem minden mintát külön értékelve döntött a zsűri a párlatokról. A törköly, a bor és a szőlőből készült párlatokat a NAV Veszprém Megyei Igazgatóság pénzügyőrei kóstolták és értékelték, a legjobb mintát különdíjban részesítették.
 „Hazánkban a pálinkafőzésről mindenki úgy gondolkodik, mint a fociról, mindenki ért hozzá mindaddig, míg a tettek mezejére nem kell lépni. Ahol szívvel lélekkel készítik, jó berendezéssel, szakértelemmel ott kiváló párlatok készülnek otthon is”- mondta el Csalló Jenő a verseny szervezője és elindítója a versenyben indult magánfőzésű párlatokról. Az eredményeket a nagy közönség július 11-én 18 órakor a pálinka rendek felvonulása után a nagyszínpadon rendezett ünnepélyes díjátadáson ismerheti meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése