Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2012. április 26., csütörtök

Zweigelt - Kékfrankos Natúr Gyümölcs Párlat 2012.

 
184.

2012/0416

AQUAVINICUM

NATÚR

GYÜMÖLCS

Zweigelt - Kékfrankos cuvée törköly és seprő
  üvegben érlelve
 
 
 
 Már a legelején is megemlítettem, hogy ezt a típusú cuvée-t minden oldalról alaposan ki fogom boncolni és kísérletezni. És nem állítom, hogy ez a most következő hármas sorozat a végét fogja jelenteni ennek a szériának. Biztos vagyok abban, hogy ezzel a bemutatással remekül tudom érzékeltetni minden pálinkával kísérletezni szerető pálinka barát számára, hogy a lehetőségeink valóban milyen széles skálán mozognak, és valóban bátran kell szabadjára engednünk a fantáziánkat, ha valami érdekeset és újat szeretnénk kipróbálni. A most beharangozót hármas sorozat első eleme a natúr kategóriában szerepel, hiszen ez az alappárlata ezeknek. Az alapanyag ezúttal is ugyan az a két fajta szőlő a zweigelt és a kékfrankos. Ennek a cefrének a 75%-át a cuvéenek a törkölye tette ki, de 25%-ban társítottam hozzá borseprőt. Ennek okán aztán nem nevezhetjük törkölypálinkának, de nem nevezhetjük seprőpárlatnak sem, és ezért a gyümölcs alkategóriába soroltam be, hiszen a szőlőnek, mint gyümölcsnek nagy része megtalálható benne. A régi öregek nagy kedvvel és előszeretettel készítették el így cefréjüket, hogy az alaposan lezárt, oxigéntől megvédett törkölyt, később, amikor a borok fejtése megkezdődött és összegyűlt a visszamaradt seprő akkor azt nemes egyszerűséggel ráöntözték erre a törkölyre, így növelve annak alkohol kihozatalát. Ennek hatására aztán már más ízű és karakterű párlatot is kapunk, mint az előzőek. Régen az ilyen cefrék mennyiségi átvétele, bor és borseprő esetében az alkoholtartalom alapján történt. A meghatározást Malligand készülékkel végezzük. Bor esetében közvetlenül, seprőesetében csak szűrés után lehet a vizsgálatot elvégezni. A híg borseprő szűrése könnyű, a sűrű borseprőé már nehézkes, a seprőtésztából pedig az alkoholtartalmat jelentő bort csak préseléssel vagy vízzel való mosással lehet eltávolítani: Az édes törköly alkoholtartalmát a benne maradt cukor tartalom erjesztésével kapjuk meg. Ezért az átvételkor próbaerjesztést célszerű végezni. Ehhez a cukortartalmat alaposan kimossuk az átlagmintából, s a gyümölcsök próba erjesztéséhez leírt módszer szerint végezzük el a vizsgálatot. Ilyen esetekben, ha nem jól ítéljük meg a mennyiséget később nem férünk bele az alkohol kihozatali arányszámba.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése