Köszöntés

Istenhozta virtuális oldalamon! Vegyen részt a valóságban is egy rendhagyó barangoláson a borok, a pálinkák, a likőrök világában! Minden pénteken este pálinka kóstolói tréninget tartok, várom a jelentkezéseket. Ha tetszett, amit itt látott, keressen fel e-mailban: willhar@citromail.hu, vagy telefonon: 06-70/3387-165 Immár a Facebookon is elérhetők vagyunk a https://www.facebook.com/Muthpince oldalon. Jelöljenek ismerősnek bátran.

2011. szeptember 2., péntek

Bianka szőlő



A Bianca (régi neve Egri csillagok 40) egy szőlőfajta. Az Eger 2 (seyve-villard 12375 magvetéséből) és a Bouvier keresztezésével Csizmazia József és Bereznai László állította elő; fajhibrid.

Jellemzője

Fürtje közepes méretű, kb. 120 g, henger alakú, laza. Bogyói kicsik, gömbölyűek, zöldessárga színűek, hamvasak, vastag héjúak, lédúsak, érett állapotban különösen ellenfénybe a magvak áttetszenek a bogyóhéjon. Korai érésű, rövid tenyészidejű. Növekedési erénye jó, de a terhelésre érzékenyen reagál. Általában bőven terem, de a virágzáskori hűvös, csapadékos időjárás hatására rosszul köt. Másodtermést alig nevel. Magas cukortartalommal érik be, a mustfok szinte mindig meghaladja a 18 fokot, időbe szüretelve savtartalma kellemes, megkésett szüret esetén lelágyulhat. Levele: Kerekded, alig tagolt, bőrszerű, sima felületű, hosszú levélnyéllel.

Érési idő: szeptember elején érik

Kitűnően tűri a téli fagyot, a szárazságra viszont érzékeny. A gombabetegségre nem érzékeny nem rothad. Alkalmas környezetkímélő, illetve bioszőlő-termesztésre. Magasművelésre alkalmas, elsősorban azokra, amelyeken a fattyúhajtás-képződést nem teszi lehetővé (Guyot művelésmód[1],ernyő). 6-8 rügy/négyzetméter terheléssel kielégítően terem.

Lédús bogyójának köszönhetően a feldolgozás során a kinyert lé %-a magas. Elsősorban reduktív típusú borok előállítására alkalmas. Bora diszkréten illatos, finom savtartalmú, extrákba gazdag, kellemes zamatú.


Elterjedése: Magyarországon 1985-ig 71 ha üzemi ültetvényt létesítettek.

Borának jellemzése
Alkoholban gazdag, tüzes, testes, finom savú, sajátos virágillatú, harmonikus, reduktív technológiával készítve friss, elegáns, üde, különleges zamatú fehérbor. Túlérett szőlőből égető, diszharmonikus, penetráns illatú, lágy bor készíthető. Biobora sok borversenyen díjnyertes.

Borelemzési adatok:
- alkohol (tf%) 12,1
- titrálható savtartalom (g/l) 7,0
- pH-érték 3,25
- cukormentes extrakt (g/l) 21,62

Érzékszervi bírálat pontszámai:
- illat 2,89
- íz, zamat, összbenyomás 9,86
- összes pontszám 16,82


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése